A DreamWorks animációs sorozatainak helyzete az európai közszolgálati tévékben

Folytatódik animációs témájú köztévé-körképes sorozatunk. A japánok, a Nickelodeon, a Cartoon Network és a Disney után ideje kideríteni, Európában melyik állami tévén milyen animációs sorozatokat tűznek műsorra a DreamWorks animációs stúdiójától, a DreamWorks Animation-től.

A DreamWorks 15 éve megalakult animációs cége előtt is készült pár rajzfilmsorozat, amelyek többsége Magyarországon kevésbé voltak ismertek. Az igazi áttörést azonban a Madagaszkár-filmekből ismert pingvinek saját sorozata jelentette, a Nickelodeon számára készített A Madagaszkár pingvinjei. A DreamWorks Animation onnantól kezdve egyre több animációs sorozatot kezdett készíteni. A pingvinek után, szintén a Nickelodeonra készült a Kung Fu Panda – A rendkívüliség legendája (a Kung Fu Panda-film alapján), a Cartoon Network-ön a Sárkányok-sorozat (az Így neveld a sárkányodat alapján), végül a Nickelodeonnak készítették a Szörnyek az Űrlények ellen film alapján készült, de Magyarországon még sosem látott sorozatot. A ’10-es évek közepe óta a DreamWorks animációs cége kizárólag a Netflix számára készít nagyon sok, világszerte népszerű sorozatot, amelyek többségét szerencsére tévés vetítéshez is árusítanak. Ezek a Netflixes DreamWorks animációs sorozatok Magyarországon egyelőre a Minimaxon láthatóak, de rengeteg más országban a kereskedelmi tévék mellett közszolgálati tévékhez is eljutottak. A legújabb bejegyzésünkben ennek járunk utána, melyik ország melyik állami csatornáján milyen DreamWorks animációs sorozatok kaptak helyet.
Mivel nálunk az M2 gyerekcsatornán eddig semmilyen DreamWorks animációs sorozat nem volt látható, csak pár film (amelyek ugye nem sorozatok), így a magyar helyzetről nincs mit írni. Ha a jövőben mégis átvennének olyan DreamWorks-sorozatot a Minimaxtól, akkor természetesen írunk.
Spanyolország
A spanyolok TVE Clan gyerekcsatornája tartja az Európában közszolgálati tévén vetített DreamWorks animációs sorozatok talán eddigi abszolút rekordját: Trollvadászok; Voltron: A legendás védelmező; Trollok – A dallam szól tovább; Csizmás, a kandúr kalandjai; Turbo Spuri, Sárkányok; Noddy, Toyland Detective; Croodék hajnala; Éljen Julien király!; Mr. Peabody és Sherman show; A Madagaszkár pingvinjei.
Svájc
A svájci köztévé francia nyelvű főadóján, az RTS Un műsorán (korábban az RTS Deux műsorán) futó RTS Kids gyerekblokk műsorán eddig ismert DreamWorks-sorozatok: Sárkányok; Éljen Julien király!; Trollvadászok; Trollok – A dallam szól tovább; Szilaj, a szabadon száguldó; Csizmás, a kandúr kalandjai, A Madagaszkár pingvinjei.
Belgium
A belgák francia nyelvű köztévéjének (RTBF) harmadik csatornája, a La Trois műsorán eddig ismert DreamWorks-sorozatok: Trollvadászok; Croodék hajnala; Csizmás, a kandúr kalandjai; Szilaj, a szabadon száguldó; Trollok – A dallam szól tovább.
Csehország
2019. januárja óta érkeznek DreamWorks-sorozatok a cseh köztévé gyerekcsatornájára, a CT:D műsorára: Sárkányok (az összes rész); Dinoszakik; Csizmás, a kandúr kalandjai; Noddy, Toyland Detective.
A “Tovább” mögött olyan országok jönnek, ahol eddig csak egy vagy kettő sorozatot adtak.
Portugália
Csak két sorozat megy az RTP 2-n: Végre otthon – Tip és Oh kalandjai és a Bébi úr újra munkában (The Boss Baby: Back in Business). A portugálok gyakran feliratosan vetítenek tévén külföldi műsorokat, így talán ezeket sem szinkronnal adják.
Írország
Az ír köztévé RTÉ Jr. gyerekcsatornája is spórol a DreamWorks-animációkkal: Turbo Spuri és Croodék hajnala.
Törökország
A török állami gyerekcsatorna, a TRT Cocuk egyetlen DreamWorks-sorozata a Dinoszakik.
Hollandia
A holland NPO Zapp Extra gyerekcsatornája is egyelőre csak egy sorozatot ad: Noddy, Toyland Detective.
Görögország
A görög köztévé második csatornáján, az EPT2 gyerekműsorai között adják 2019. júliusa óta egyetlen DreamWorks-sorozatukat, a Szilaj, a szabadon száguldót.
Lengyelország
2018. karácsonya óta vannak a TVP ABC műsorán DreamWorks-sorozatok, de eddig csak kettő: a Dinoszakik és a Trollok – A dallam szól tovább.

Nagy-Britannia
A CBBC egyelőre még mindig csak a Sárkányokat adja.
A BBC skót csatornáján, a BBC Alba műsorán csak a Kung Fu Panda – A rendkívüliség legendája megy.
Ausztria
Az ORF 1 műsorán még mindig csak a két legismertebb Nickelodeon/DreamWorks-sorozat megy: A Madagaszkár pingvinjei és a Kung Fu Panda – A rendkívüliség legendája.
Olaszország
A nagyobbaknak szóló Rai Gulp műsorán a Kung Fu Panda – A rendkívüliség legendája és a Bébi úr újra munkában megy.Szlovákia
A Cartoon Network-ről szóló bejegyzésben már említettük, hogy a CN által vetített első két évados Sárkányok-sorozat volt a szlovák köztévé mindkét csatornáján, ez azóta sem változott és 2017. óta nincs műsoron a sorozat sem.
Norvégia
Egyelőre csak a Sárkányok vannak az NRK Super gyerekcsatornán.
Svédország
Az SVT Barn műsorán még mindig csak a Madagaszkár pingvinjei az egyetlen DreamWorks-sorozat.
Franciaország
A France 4 műsorán még mindig csak a Sárkányok-sorozat van.
Egyelőre ennyi. Ha tudunk egyéb DreamWorks-animációs sorozatok érkezéséről valamelyik külföldi állami tévén (vagy az M2-nél), akkor frissítünk. Újabb köztévé-körképes bejegyzéssel 2020-ban jövünk, és kicsit korhatárosabb vizekre evezünk, ugyanis a felnőttanimációs sorozatok után járunk legközelebb.