Disney-sorozatok helyzete az európai köztévéken

Legalább fél éve nem jelentkeztünk már ilyen közszolgálati tévés körképes bejegyzéssel. Animék, Cartoon Network és Nickelodeon után most utánajárunk, hogy Európa országainak valamennyi állami televíziója milyen animációs és élőszereplős sorozatokkal kedveskedik mostanában nézőinek a Walt Disney stúdiójától. A cikkben kizárólag a Disney régebbi rajzfilmsorozatairól, a Disney Channel, Disney XD és Disney Junior csatornák animációs és élőszereplős sorozatairól lesz szó. Azok, amelyek a Disney Channel-en mennek, de nem saját gyártásúak, azokkal nem foglalkozunk.

A bejegyzés ekkor frissült: 2019-11-12.

Magyarország

Kezdjük a felderítést a magyar helyzettel, az MTVA-nál! Azt már tudjuk, hogy a ’90-es években legalább 8 éven át vevő volt a “királyi 1-es” minden vasárnap délután Disney-rajzfilmekre és ahhoz közeli élőszereplős sorozatokra. Aztán hosszú évekig nem tűztek állami tévén szinte semmi Disney-sorozatot, mert a 2000-es években végig ilyeneket csak az RTL Klub adott országos csatornán. Majd a ’10-es években, kb. fél évtizedig a kereskedelmi tévé nem adott újra Disney-rajzfilmsorozatokat (most már Disney Club néven adják blokkban a régi sorozatokat a Kölyökklub műsorában). Közben az évtized elején létrejött az MTVA (ami a Magyar Televíziót, a Duna TV-t és a Magyar Rádiót olvasztotta egy cégbe), hamarosan gyerektévévé tematizálták a második nemzeti főcsatornájukat, az M2-t, onnantól kezdve csak idő kérdése volt, mikor fognak ott bármilyen sorozatot indítani az egeres cégtől. Nem is kellett sokat várni: a Disney Channel eredeti saját sorozata, a Lizzie McGuire mellett 2013 nyarán elindult a Varázslók a Waverly helyről, 2014. januárjától egy Disney-blokkot is indítottak, ahol újdonságként minden szombat délután a legkisebbeket a Mickey egér játszóterével és a Szófia hercegnővel, a nagyobbakat pedig Phineas és Ferb-bel és a varázslók ismétlésével várták. Ez a blokk nem volt hosszú életű, ugyanis nem kezdtek adni újabb Disney-sorozatot, ha valamelyik sorozat végére értek (akkor még a Mickey egér játszóteréből és Szófiából is csak egy-egy évad volt, P&F-ből meg csak 52 részt ismételtek, egyedül a varázslók voltak szerencsésebbek, mert abból minden évad lement).

Köztévés Disney-sorozat ügyében 2016 ősze óta van áttörés: bevezették a Disney Junior műsorsávot, ami elsősorban inkább a kisebb korosztálynak volt kedvezőbb, de néha adtak benne felnőtt fejjel nézhető klasszikust is. A kezdetben csak hétvégén volt Disney Junior műsorsáv, de hamarosan hétköznap is elkezdtek adni. A blokkban eddig ezek a sorozatok szerepeltek: Mickey egér játszótere; Dr. Plüssi; Szófia hercegnő; Gumimacik (korábban); Aladdin (korábban); Jake és Sohaország kalózai; A büszke birtok oroszlánőrsége; Cili seriff és a Vadnyugat; Barátaim: Tigris és Micimackó; Goldie és a mackók; Vampirina; Miles a jövőből; Mickey és az autóversenyzők; Kutyapajtik; Elena, Avalor hercegnője; Kacsamesék (új); Lilo és Stitch. A Disney Junior sávban szereplő sorozatokat – kivétel nélkül – mind 6-os korhatárjelöléssel tűzik műsorra. Ha esetleg valaha indulna 12-es karikás Disney-sorozat az M2-n, azt bizonyára már nem a Junior sávban adnák.


A “Tovább” mögött folytatjuk külföldi csatornákkal…


Csehország

Csehországban már az ottani közszolgálati gyerektévé indulása előtt is volt Disney-blokk, a CT 2 műsorán. A CT:D 2013-as indulása óta csak az a gyerekcsatorna tűz műsorára élőszereplős és animációs sorozatokat a Disney-től. Minden este 7 óra előtt szoktak általában két animációs sorozatot adni, szoktak külön adni hétköznap élőszereplős sorozatot, illetve délelőttönként kifejezetten ovisoknak szóló Disney Junior-műsorokat is. Néha kifejezetten nagyoknak valóakat is adnak, azokat többnyire 8-as korhatárjelöléssel (nálunk az 12-esnek felel meg), és azokat sem a délelőtti sávban, sem az esti Disney-blokkban nem adják, és általában nem is olyan rendszeresen.

A teljesség igényével, íme a CT:D műsorán vetített eddigi összes Disney-sorozat listája:
Animációsak: Gumimacik, Kacsamesék (régi); Micimackó legújabb kalandjai; Csipet csapat; Balu kapitány; Kis hableány; Goofy és csapata (Dinka banda); Aladdin; Timon és Pumbaa; Doug (Disney-változat és csak az 1. évad); Szünet; Herkules; Szeleburdi víkendzők; Kim Possible; Lilo és Stitch; Dave The Barbarian; Phineas és Ferb; Kid vs. Kat; Rejtélyek városkája; Wander, a galaktikus vándor; Star Wars Lázadók; A 7T; Elena, Avalor hercegnője; Aranyhaj.
Élőszereplősek: Varázslók a Waverly helyről; Sok sikert, Charlie!; K.C., a tinikém; Austin és Ally; Az eb és a web.
Legkisebbeknek: Mickey egér játszótere; Manny mester; Dzsungelélet; Dr. Plüssi; Jake és Sohaország kalózai (esti Disney-sávban); Szófia hercegnő (esti Disney-sávban); Mickey és az autóversenyzők (esti Disney-sávban).


Szlovákia

A szlovák köztévének összesen két csatornája van. A második adón (Dvojka) szoktak gyakrabban gyerekrajzfilmekkel foglalkozni hétköznap reggel és – ha épp nincs közvetíteni való sportmeccsük – mindennap este, hétvégén reggel pedig az első adón (Jednotka). Ez utóbbin van a legtöbbet Disney-animáció, azok is inkább a Disney Junior-tól valóak.

Az első adón ezek voltak eddig: Barátaim: Tigris és Micimackó; Szófia hercegnő; Mickey egér játszótere; A büszke birtok oroszlánőrsége; Elena.
A másodikon eddig a régi Kacsamesék és a Csipet csapat volt látható.

Dánia

A DR 1 minden péntek este 19-kor tűzi műsorra az egyórás Disney Svoj nevű blokkját, amit másnap, szombat délelőtt 9-kor a nagyobbaknak szóló DR Ultra gyerektévé műsorán szintén leadnak (korábban a legkisebbeknek szóló DR Ramasjang műsorán ment). Az még nem ismert, hogy az 1-esen és az Ultrán ugyanaz a műsor megy, vagy mindkettő adón más az összeállítás. Mindenesetre az valószínű, hogy a Disney Sjov főcímként az eredeti Disney Afternoon intróját használják, amit nálunk anno a vasárnapi Walt Disney bemutatja összeállításon, tehát a dán közmédián a mai napig fut – eredeti, 4:3-as főcímmel, de modernebb tartalommal – a Walt Disney bemutatja műsora.
A Disney Sjov műsorában klasszikus Disney-rövidfilmeket is adnak: egyet a két félórás műsor között, egyet pedig a második félórás műsor után, ezzel a blokkot zárva. A klasszikus kisfilmeket feliratozással adják.

A dán köztévé mai napig adja a Walt Disney bemutatja műsorblokkot

A klasszikus rövidfilmeket feliratozással tűzik műsorra.

A klasszikus kisfilmek mellett, eddig ezekről a félórás sorozatokról tudok, így a lista nem lehet teljes körű: Kis hableány; Micimackó legújabb kalandjai; Vampirina; Phineas és Ferb; A 7T; új Kacsamesék; Aranyhaj.
A DR Ultrán megy még, de nem a Disney Sjov műsorán, a Rejtélyek városkája.

Svédország

Az SVT Barn gyerekcsatorna műsorán minden hétvége délelőtt megy a Disneydags blokk. Az elmúlt pár évben eddig ezek voltak benne: Kacsamesék (korábban a régit, most már az újabbat adják); Elena; A büszke birtok oroszlánőrsége; Milo Murphy törvénye; Aranyhaj; Csipet csapat. A blokkba belecsempésznek klasszikus rövidfilmet is.
A blokkon kívül megy még a csatornán a Dr. Plüssi.

A svéd állami gyerektévé a korszerű, 16:9-ben felújított HD felbontásban adja a Csipet csapatot. Egyébként ma már szinte mindenhol felújított kópiában vetítik a Disney régi rajzfilmjeit.

Finnország

Az ottani köztévé-nézőknek a Yle TV2 műsorán egyelőre a Zümi kalandjaival kell beérniük, ha Disney-sorozatra vágynak.

Észtország

(Lásd: Finnország)

Izland

A szigetország egyetlen közszolgálati tévéjén, a RÚV műsorán minden vasárnap délelőtt megy a Disneystundin blokk, amit szerdánként ismételnek. Kim Possible; Kacsamesék (új); Goldie és a mackók; Királyi suli; Dr. Plüssi; Lilo és Stitch; Timon és Pumbaa; a régi Micimackó-sorozat; klasszikus rövidfilmek. A blokk – ha nem tévedek – 2018. szeptemberében indult.

A Disney-blokkon kívül még látható a KrakkaRÚV gyerekblokkban az inkább legkisebbeknek szóló Manny mester, de 2019. június 8. óta minden szombat este a Goofy és csapata meg 9 rész a Kim Possible-ből, amit azóta az új Kacsamesék váltott fel (a Disney-blokkban és a KrakkaRÚV műsorán is utóbbiból amúgy csak 13 rész ment le, de később folytatták a maradék részekkel az első évadot).

Svájc

Az RTS Kids nevű animációs és gyerekműsorokat bemutató blokk 2019. január 6-ig a svájci köztévé második legnagyobb csatornáján, az RTS Deux műsorán ment, január 7. óta az első csatornán megy, az RTS Un-on.

Eddig az RTS Kids blokkban ilyen Disney-sorozatok voltak az elmúlt pár évben: Királyi suli; A büszke birtok oroszlánőrsége; Star Wars: A Freemaker család kalandjai; Mickey egér játszótere; Csillag kontra Gonosz Erők; Miles a jövőből; Cili seriff és a vadnyugat; Szófia hercegnő; Jake és Sohaország kalózai; Marvel Pókember; Jungle Cubs; 101 kiskutya; Ölelörny Henry; Rejtélyek városkája; Kacsacsapat; Aladdin; Elena, Avalor hercegnője; Dr. Plüssi; A zűr közepén; Kacsamesék (a régi is, de most már az új megy), Aranyhaj; Vampirina; Goldie és a mackók.

Franciaország

A France 3 minden reggel vetít rajzfilmeket, vegyes korosztálynak. Az ottani Disney-s felhozataluk eddig: A Büszke birtok oroszlánőrsége; A Pókember elképesztő kalandjai; Elena, Avalor hercegnője; Star Wars: A Freemaker család kalandjai; Aranyhaj.

A France 4 műsorán többnyire nagyobb és érettebb (7-14 éves) gyerekeknek szóló animációs felhozatal van. Ezek a Disney-hez kapcsolódó sorozatok mentek rajta: Star Wars: Lázadók; Star Wars: A Freemaker család kalandjai; Bosszúállók újra együtt; A galaxis őrzői; A Pókember elképesztő kalandjai, Kacsamesék (új). Érdekes módon volt még rajta az Elena, Avalor hercegnője, Szófia hercegnő és az Aranyhaj.

A France 5 műsora inkább a 7 éven aluliaknak szolgál kikapcsolódást minden délelőtt. Az ő Disney-s néznivalójuk: Szófia hercegnő; Mickey és az autóversenyzők; Mickey egér játszótere. Egyelőre ezekről tudok.


Írország

Elena; Phineas és Ferb; Pecatanya; Stitch!; Varázslók a Waverly helyről; Riley a nagyvilágban; Austin és Ally; Cserecsapat, Marvel Pókember. Eddig ilyen Disney-sorozatokat találtam az ír köztévé második csatornájának, az RTÉ2 gyerekblokkjában.

Portugália

Az RTP 2 műsorán egyelőre a Mickey egér játszótere az egyetlen Disney-sorozat.

Olaszország

A nagyobbaknak szóló Rai Gulp műsorán eddig bemutatott Disney-sorozatok: Soy Luna; Zsenipalánták; Mickey egér (2013-as sorozat); Austin és Ally; Kacsamesék (új); Aranyhaj; Elena.
Az élőszereplős olasz Disney-sorozatok, mint pl. Penny a M.A.R.S.-ból, Alex és bandája, Indul a risza szintén láthatóak ezen a csatornán.

A legkisebbeknek szóló Rai YoYo műsorán eddig ezek voltak: Minnie masniboltja; Szófia hercegnő; Zümi kalandjai; Aranyhaj; Dr. Plüssi; Miles a jövőből; Goldie és a mackók; Mickey és az autóversenyzők; Vampirina; Mickey egér játszótere.


Hollandia

A holland köztévé gyerekcsatornáján, az NPO Zapp Xtra műsorán egyelőre a Dr. Plüssi az egyetlen ismert Disney-sorozat.

Ausztria

Az ORF 1 műsorán mindennap reggel és hétvége délelőtt megy az Okidoki nevű gyerekműsor-blokk. Ezek az animációs Disney-sorozatok mentek rajta eddig: Kim Possible; Phineas és Ferb; A 7T; Elena; Jake és Sohaország kalózai; Vampirina; Miles a jövőből; Mickey és az autóversenyzők; Aranyhaj; Ducktales (új).
Élőszereplős Disney-sorozatok is mennek az Okidokiban: Riley a nagyvilágban; Öribarik; The Lodge.

Spanyolroszág

A spanyol köztévé nem nagyon hemzseg a Disney-sorozatoktól, a Clan TVE gyerekcsatornán eddig úgy tudom, csak a Miles a jövőből az egyetlen ilyen sorozatuk.

Egyelőre ennyit tudunk arról, milyen Disney-sorozatok mennek Európa közszolgálati csatornáin. Ha újabb fejleményről tudunk, természetesen frissülni fog a bejegyzés. Még nem tudom, legközelebb mi lesz a köztévés téma, de vagy a Dreamworks sorozatait kutatjuk (közben már rég jegyezzük őket is), vagy a felnőttanimációs műsorokat. Majd meglátjuk, de annyi biztos, hogy legközelebb már fél évet sem kell várni.