A Nickelodeon sorozatainak helyzete az európai köztévéken

A köztévé-körképes sorozat legújabb részében azt nézzük meg, hogy a világ egyik legnézettebb gyerekcsatornája, a Nickelodeon műsorait Európában hány állami tévében adják és milyen sorozatokat.

A cikkben csak a Nickelodeon és a Nick Jr. saját gyártású sorozatairól lesz szó. Amik ezen a két csatornán mennek, de nem saját gyártások (pl. Alvinnn!!! és a mókusok), azokról nem lesz szó.

A bejegyzés ekkor frissült: 2019-11-14.

Magyarország

Először a magyar köztévével kezdjük. Nálunk az M2 2017. júliusa óta vetít a Nickelodeonhoz tartozó Nick Jr.-sorozatokat. Az első sorozat a Dóra, a felfedező volt, amit azóta már pár alkalommal megismételtek, de csak az 5. évadig jutottak. Tavaly év végén indult helyén a sorozat spin-offja, a Dóra és barátai, amiből minden részt végigadtak. 2018. májusában a Go, Diego, Go! is elindult, mégpedig a 3. évadtól az utolsó 5. évadig. Október 15-től a Team Umizoomi is megy a csatornán, 2019. január 3-tól a Bubbi Guppik váltották fel.
2019. január 5. óta minden hétvége kora délután két sorozattal is gondolnak már a nagyobb korú gyerekekre: a Tündéri keresztszülőket az 5. évad közepétől a 6. évadig összesen 20 résszel leadták, azután a Jimmy Neutron kalandjait a 2-3. évadokkal (több rész kihagyásával). Élőszereplős sorozatokból eddig csak a Nicky, Ricky, Dicky és Dawn volt az első három évaddal.

Lengyelország

A TVP ABC javarészt csak a Nick Jr.-tól vett sorozatokat: Dóra, a felfedező; Dóra és barátai; Shimmer és Shine; Napsugár.
2019. októberétől az esti sávban mutatták be a Power Rangers Beast Morphers-t. Ezzel pedig ez lett a TVP ABC legelső nagyobbaknak szóló Nickelodeon-sorozata.


Csehország

A cseh CT:D-n az indulás első napjaiban (pontosabban 2013. szeptember 2-től) látható volt az Avatár – Aang legendája és az egyetlen élőszereplős sorozat, az Anubisz házának rejtélyei, amiből a 2. évad volt látható (az 1. évad 2012-ben ment a CT2-n). Később további Nickelodeon-rajzfilmeket is indítottak. Bemutatták az Angyali keresztszülőket (az 5. évad 13. és a 8. évad 9. részek között 57 részt, majd nem sokkal a 9. évad 1. és 21. részek között 13 részt), a 3D-s Tini nindzsa teknőcöket (már az 5. évadnál járnak), Korra legendáját (összes rész leadva), Csőrös Harvey-t (1. évad), az egyetlen évados – nálunk a 2000-es évek végén tévéújságokban csak Kandúrbanda címen ismert – Catscratch-et, valamint szintén őnáluk ment a magyarul még máig be sem mutatott The X’s. A Nick Jr.-tól eddig nem vettek érdemben sorozatot, habár a csatornán futó Béci és Réci és a Tickety Toc szintén megy ott, bár azok úgy tudom, nem eredeti Nick Jr.-gyártmányok (és mellesleg a magyar M2 is adja őket).


Spanyolország

A spanyol közmédia gyerektévéje, a Clan TVE (vagy csak simán Clan) nagyon sok Nickelodeonos tartalmat vetített már az elmúlt 11 évében, de itt (mint ahogy a többi ország esetén is) most csak azokat sorolnám fel, amelyekről eddig tudok.
Rajzfilmek/animációk: SpongyaBob; Bunsen, a bestia; T.U.F.F. Puppy; A Madagaszkár pingvinjei; Üdv a Wayne-ben!; Tini nidzsa teknőcök; Tini nindzsa teknőcök felemelkedése.
Élőszereplősek: 100 dolog a gimi előtt; iCarly; Rocksuli; Hunter Street; Big Time Rush; Victorius; Veszélyes Henry; Lovag iskola.
Nick Jr.: Dóra, a felfedező; Dóra és barátai; Shimmer és Shine; Rusty Rivets; Wow! Wow! Wubbzy!; Mancs őrjárat; Nella a hercegnőlovag; Bubbi Guppik; Szuper Szárny.

Norvégia

Az NRK Supernél eddig ezekről a Nickelodeon-sorozatokról tudok: SpongyaBob; Csőrös Harvey; Marvin Marvin; iCarly; Hattaway kísértetlak; Big Time Rush; 100 dolog a gimi előtt; Dóra és barátai; Szuper Szárny – tehát a norvég közszolgálati gyerektévé Nickelodeonos kínálata nagyrészt élőszereplős.

A Csőrös Harvey egyik része a norvég gyerektévében.

Dánia

Dánia közmédiájának két gyerektévéje van. A DR Ramasjang a 2-6 éves korosztályé, míg a Dr Ultra a 7-14 évesek csatornája.
A Ramasjang eddig ezeket a Nick Jr-sorozatokat adta: Dóra, a felfedező; Dóra és barátai; Mancs őrjárat; Nella, a hercegnőlovag.
Az Ultra műsorán ezekről tudok: SpongyaBob (7-8 évadok); Bella és a bulldogok; 100 dolog a gimi előtt; Sam és Cat; A Thunderman család.

A DR Ultra műsora a SpongyaBob egyik 7. évados része közben.

Olaszország

Akárcsak a dánoknak, ugyanúgy az olasz állami tévének is van két gyerekcsatornája. A Rai YoYo 2-6 év közötti korosztálynak, a Rai Gulp a 7-14 éveseknek szól.
A Rai Gulp műsorán eddig ezekről tudok: Kung Fu Panda; Hattaway kísértetlak; Avatár – Aang legendája; A tini nindzsa teknőcök felemelkedése; a Magyarországon még be nem mutatott Club 57 telenovella.


Svédország

A svéd állami gyerektévé, az SVT Barnkanalen műsorán ilyen Nickelodeon-sorozatokról van tudomásom: Madagaszkár pingvinjei; 100 dolog a gimi előtt; Rabbids: Invázió.

Észtország

Az ETV2 mindennap vetít reggel és délután rajzfilmes műsorsávot. Ebből az egyetlen valódi Nickelodeonos sorozatuk a Thornberry család, amit már évek óta vetítenek.

Az ETV2 2018. november 24-i reggeli műsorújságja, a Thornberry család aznap reggeli epizódjának ismertetőjével.

Ausztria

Az ORF eins műsorán bizonyára többféle Nickeldeon-rajzfilmsorozat tűnt fel a reggeli/délelőtti gyermek- és rajzfilmsávban. Egyelőre annyit tudok, hogy most a SpongyaBob, A Madagaszkár pingvinjei és a Kung Fu Panda mennek, pár éve pedig az Avatárt is adták.

Svájc

A francia nyelvű RTS Deux műsorán, az RTS Kids rajzfilmes blokkjában Nick Jr.- és sima Nickelodeon-sorozatok is láthatóak. Az elmúlt 2-3 évben ezeket a sorozatokat adták: A Lármás család; A Madagaszkár pingvinjei; A Mancs őrjárat; Bubbi Guppik; Dóra és barátai; Kung Fu Panda – A rendkívüliség legendája; Nella, a hercegnőlovag; Korra legendája.

A Lármás család az RTS Kids műsorblokkban.

A Madagaszkár pingvinjei szintén az RTS Kids animációs blokkban.

Franciaország

A France 4 műsorán mindennap adnak nagyobb gyerekeknek szóló animációs sorozatokat. Egyelőre három sorozatról tudok, amiket eddig ott adtak: Tini nindzsa teknőcök (a France 3 műsorán is ment), Avatár – Aang legendája és Korra legendája.


Finnország

Csak két sorozatot tudtam kideríteni a Yle TV2 műsorán: Mancs őrjárat és Lármás család. Utóbbit tízperces epizódokban adják.

A Yle 2 2018. november 25-i reggeli műsorújságából. A Mancs őrjárat és a Lármás család is köztük van.


Izland

Az izlandi állami tévé, a RÚV műsorán látható KrakkaRÚV gyerekműsorsávban főleg Nick Jr. sorozatok láthatóak. Ezek a Mancs őrjárat, Team Umizoomi, Szuper Szárny és a Bubbi Guppik. Az egyetlen, nagyobbaknak szóló sima Nickelodeon-sorozatuk a Sanjay és Craig.

Írország

Az ír RTÉ2 mindennap vetít gyerek- és ifjúsági sorozatokat. Egyelőre a Tini nindzsa teknőcök és a Kergefarm az ott látott animációs sorozatuk.
Az RTÉ2 műsorán eddig látott élőszereplős sorozatok: Rocksuli; 100 dolog a gimi előtt; Bella és a bulldogok; Nicky Ricky Dicky és Dawn.
Az ír köztévé gyerekcsatornáján, az RTÉ Jr. műsorán megy a Mancs őrjárat.

Szerbia

Az RTS 2 egyelőre a Simmer és Shine-t meg a Bubbi Guppikat adják.

Nagy-Britannia

A BBC skót csatornája, a BBC Alba szokta adni a Kung Fu Panda sorozatot.

Albánia

2019. áprilisa óta megy az albán köztévé gyerekcsatornáján az iCarly. Feliratosan adják.

Bosznia-Hercegovina

Csak a Rabbis Invázió volt eddig a BHT 1 műsorán, ami az egyetlen közszolgálati csatorna Boszniában.

Nagyjából ennyi most a Nickelodeonos-köztévés körkép. Fogok később még köztévés körképet írni a Disney-ről, Dreamworksről és a felnőtt rajzfilmekről is, de ezek leghamarabb 2019-ben lesznek készen. Addig ha lesz tudomásom még bárhonnan más Nickes sorozat köztévés vetítéséről, akkor frissülni fog ez a bejegyzés is.