A Duna TV kitalált, újragondolt műsorterve

Két hónap után újabb résszel folytatódik a cikksorozat, amiben olyan magyar tévécsatornák fiktív, felújított műsorstruktúráját idézzük, amelyekre hosszú ideje ráférne egy komolyabb vérfrissítés. A legújabb rész főszereplője a nemzeti főadóként emlegetett Duna TV lesz. Az elmúlt időkben több blogger is már elképzelte, hogyan lehetne a nemzeti főadót úgy átalakítani, hogy szélesebb korosztálynak is nyújtson tartalmat, ne csak az idősebbeknek. Korábban a Desmond Wallace Blogja két alkalommal, a napokban pedig már a Köztévé Blog is megírta saját elképzelését, most én következek.

58 éven át MTV 1 és később M1 néven volt ismert a legelső magyar tévécsatorna. 1992 karácsonyán indult a kulturálisabb témájú Duna TV. 8 éve az akkori Magyar Televíziót és a Duna TV-t egy médiacsoportba vették, az MTVA-ba. 2015. március 15. óta az M1-et hírcsatornává alakították, a Duna TV-t meg az új nemzeti főadónak nevezték ki és azóta főleg csak Dunának nevezik (én továbbra is gyakran használom a “TV” szócskát a Duna után). A megújult Duna TV-re átkerültek a korábbi M1 műsorai és sorozatai.

Azóta a Duna TV nézettségének száma teljes lakosságban (4+) nem hogy stabilizálódna, hanem évről évre egyre gyengélkedik. A kereskedelmi célcsoportban, a 18-49 év közöttieknél pedig már egyre inkább mélyponton jár, nemrég 0,9%, majd nem sokkal később 0,8% volt főműsoridőben a nemzeti főadó nézettsége, és egyre valószínűbb, hogy ha hosszútávon továbbra is ugyanennél a jelenlegi színvonalnál marad a csatorna, akkor előbb-utóbb ez a 0,8%-os mélypont még ennél alacsonyabb lesz a fiatalok körében, és nemcsak főműsoridőben.

Tudom, hogy az MTVA-nak általában a 4+ nézettségek (néha az sem mindig) számítanak, abszolút nem érdekli őket a 18-49 év közötti nézőinek száma, de ilyenkor mi van azzal a szöveggel, amit nézettségi adatok közlésében emlegetnek, hogy “a közmédia a teljes társadalom számára kínál tartalmakat”? Ezek szerint aki elmúlt 18 éves de még nem múlt 49 éves, az nekik nem is feltétlenül számít a társadalom részének, mint ahogy az igényei sem?

Valljuk be, akármennyire fáj: Ez a 100%-os lefedettségű nemzeti főadó, a másik két 100%-os országos kereskedelmi adóval ellentétben hiába tud értékesebb műsorokat adni, hiába kulturáltak, hiába nem szakítják meg reklámokkal a műsorokat, hiába fogható ingyen, HD felbontásban, a fiatalokat egyszerűen nem vonzza, hanem taszítja. Ha az ellenkezője lenne, akkor a 18-49 év közöttieknél nem mérnének egyre gyakrabban valami gyenge kábelcsatorna szintjével beérő számokat a nemzeti főadónak.

Évekkel ezelőtt, amikor még az M1 nem hírcsatorna volt, hanem a nemzeti főadó, akkor a 18-49 év közöttieknél még nem mértek állandóan annyira alacsony számokat, teljes lakosságban meg sokkal jobb is volt a helyzet, mint most a Dunán. Például az Intervilles vetélkedő (azaz a felélesztett Játék Határok Nélkül) M1-es vetítésén sokszor mértek teljes lakosságban 500 ezer feletti számokat, 18-49-ben is mindig csak hat számjegyű nézettsége volt, a Duna TV-s vetítéskor viszont a legnézettebb adás meg már el sem érte az 500 ezret, 18-49-ben meg sokszor már inkább két számjegyű volt (csak a finálé és az azelőtti pár adás volt elég sikeres). A Maradj talpon! több adását az M1-es időben ugyancsak 500 ezer körül vagy felett mérték teljesben, egy fél 8-as Híradót meg azt hiszem úgy 3-400 ezer körül is néztek. Mióta az M1 hírcsatorna lett, a megújult Dunán a vetélkedőt egy ideig – amíg Gundel volt a játékvezető – még szép számban nézték teljes lakosságban, egyszer még 600 ezres számot is elért. Utána jött a lejtmenet.

Ez a Honfoglaló is hiába tűnt fel sok helyen óriásplakátokon, eleinte még elért 2-300 ezer nézőt 4+-ban (18-49-ben így is csak 100 ezer alattit), majd hamar jött a lejtmenet, sokszor már a 100 ezer nézőt sem érte el, és még itt is csak a teljes lakosságról beszélünk, a 18-49 év közöttieknél ennél súlyosabb lehet a helyzet. Országos csatornán – ami közszolgálati, és ráadásul olyan állami médiától, amibe 80 milliárdot beleadnak – ilyen botrányos számokba nem kellene belenyugodni a szerkesztőségnek. Mert ez azt jelenti, hogy ráncfelvarrás kellene mihamarabb a csatornának.

Hogy mi lehet az oka ennek az egyre drasztikusabb alacsony nézettségnek? Egyesek a két országos kereskedelmi adó 20 évvel ezelőtti elindulására, mások meg az egyre bővülő magyar tévécsatornák kínálataira kenik a dolgot, de vannak olyanok, akik szerint mert a fiatalok nem néznek tévét, és olyanok is vannak, akik szerint a Duna műsorán nem lehet találni elég igényes, fiatalos, szórakoztató, széles nézői igényeket kielégítő tartalmat. Például a fiataloknál a tévében nem tízezreket vagy százezreket érdekelnek a kulturális vetélkedők, kulturális tehetségkutatók, az öreges műsorok, mint ahogy a török és más országokból származó romantikus drámák (telenovellák) sem. Az RTL esetleges megszűnése édeskevés lenne a Duna nézettségének javulására, főleg a 18-49-es korcsoportban nem változna szinte semmi. Mert olyan tévénézőt, aki már hosszú évek óta egy fiatalosabb kereskedelmi tévé hátsójába szorult, azt annak megszűnése esetén nem lehet átszoktatni egyhamar olyan országos csatornára, aminek műsorszerkezete mostanában leginkább a szépkorúakra épül.

Teljes lakosságban (és némileg 18-49-ben) a Duna TV nézettségének jelentősebb javulására csak egy megoldás van: a nemzeti főadó műsorstruktúrájának átalakítása. De az nem csak abból állna, hogy egy-két nézettebb műsor ideje meglenne cserélve, de főleg nem is abból, hogy még több olyan műsort kellene indítani, amit teljes lakosságban – de leginkább célközönségben – szinte a kutya nem nézne. Némileg meg kellene fiatalítani a csatornát, nem csak az idősebbekre kellene építeni az egészet. Nem kellenek oda celebek, jósműsorok, 10 percenként 10 perces reklámblokkok, valóságműsorok, de nem lenne szabad a műsorszerkezet majdnem egészének olyannak sem lennie, mint egy nyugdíjasklubnak.

A “Tovább” mögött megnézzük, milyen lehetne egy megújuló Duna TV műsora.

Az új műsorstruktúráról lényegében

Hétköznap reggel indítanék valami reggeli beszélgetős műsort, mint régebben a Nap-kelte volt. Minden órában párperces hírek, közlekedési hírek, sporthírek, időjárás-jelentés meg ilyenek mennének. A műsor az RTL Klub Reggelijének és a TV2 Mokkájának konkurense lenne. Ez reggel 6-tól fél 9-ig menne, utána két nemzetiségi műsor jönne.
Délelőtt fél 10-től kb. 11-ig menne a Család-barát, 11-től a Ridikül legújabb adása menne.
Délben 10 percen át Hírek, Sport és Időjárás, utána negyed 1 körül valami saját gyártású, 10 perces főzős műsort be lehetne tenni.
A főzős műsor után hétköznap kora délután film lenne. Ezek elsősorban tévéfilmek, olcsóbb mozifilmek, vagy bármi nagyobb cégtől vett klasszikus, akár magyar akár külföldi film.
Ki emlékszik még azokra az időkre, mikor 10-15 éve a két kertévén a délutáni film után alig vártuk a Disney-rajzfilmet vagy a telefonos játékot? Nos, nem tennék be rajzfilmsávot az M2 miatt, de valami félórás, Kapcsoltam-szerű telefonos játékot ellehetne képzelni a délutáni film után. Ha meg mégsem lehetne, akkor a film után máris indulna a sorozatsáv, ami egészen fél 7-ig tartana.
Fél 7-től kezdődne a vetélkedő, fél 8-kor pedig a félórás Híradó. 8 órától jönnének a saját gyártású műsorok, magyar és külföldi sorozatok és filmek sávja, utána Himnusz és ismétlések egészen kb. kora reggel 6-ig.

Minden szombaton délelőttől kora délutánig ifjúsági és zenei műsoroké lenne a főszerep.
Délután az ifjúsági műsorokat családi film váltaná, utána pedig jönnek a saját gyártású műsorok és a vásárolt sorozatok vegyesen.
6-kor Gasztroangyal, 7-kor Szerencseszombat, fél 8-kor Híradó, 8-tól saját gyártású műsorok és filmek lennének, meg esetleg egy-egy sorozat és utána ismétlések reggel 6-ig.

Vasárnap reggeltől délig a vallási műsoroké a főszerep, délben hírek, utána Jó ebédhez szól a nóta. A nótaműsor után egy-két olyan régi, fekete-fehér magyar vagy külföldi film menne, a film(ek) után már vegyesebb lenne a műsorkínálat. Ebben a vegyes műsorban sorozatok és saját gyártású műsorok lennének, egészen fél 8-ig.
Fél 8-kor szokás szerint félórás Híradó, utána 20 órától Magyarország, szeretlek! (vagy ha az pihen, akkor inkább film), utána film és esetleg sorozat vagy saját gyártás, majd ismétlések hajnali 6-ig.

Változatosabb filmkínálat

A Duna filmkínálata jelenleg nem vészes, de azért mégis jelentős újítást vezetnék be: további filmes cégektől vásárolnék filmcsomagokat (pl. Foxtól még nem igen adtak filmet a Dunán), illetve most az is eléggé szembetűnő, hogy alig akad nagyobb stúdiótól olyan külföldi film, amely évszáma nem későbbi a 2000-es évek első felénél, ha pedig mégis adnak későbbit (akár pár éveset), az általában valami ismeretlen cégtől vásárolt, olcsóbb film. Tehát nagyobb cégektől (pl. Disney, Paramount, Universal) vennék még filmeket a 2000-es évek második feléből, illetve a 2010-es évek első feléből is, így tehát akár alig páréves filmek is előfordulnának az új Dunán, ezzel némileg fiatalosabb és változatosabb filmkínálatot kialakítva.

Hogy több filmes réteg is megtalálhassa kedvenc népszerű filmes műfaját a Dunán, HD-ben, reklámok nélkül, így – főleg esténként – a jelenlegi romantikus, dráma, krimi, családi, történelmi és egyéb kulturáltabb műfajok mellett a vígjátékok, akciófilmek, thrillerek, horrorok és a kalandfilmek számát is jelentősen bővíteném, valamint bevezetném a sci-fi és a szuperhősös filmeket is (az ilyen legutóbbi dobása a csatornának a Superman-filmek voltak, de már másfél évvel ezelőtt), valamint sorozatokat is.

Esténként változatos műfajú film lenne leadva országtól függetlenül, de ezek némileg már modernebbek lennének, régebbiek esetén viszont kultuszfilmek is szóba jöhetnének.

A hétköznap délután vetítésre kerülő filmek többnyire tévéfilmek vagy olcsóbb filmek mennének műfajtól, évtől és országtól függetlenül.

Ifjúsági sáv szombatonként

Minden szombaton délelőttől kora délutánig a Duna TV lenne az “új Petőfi TV”, ahova az Én vagyok itt, a 7-kor nálam!, a KiberMa és a zenei műsorok költözhetnének. A Holnap tali újabb részeit szombatonként délután láthatnák a nézők a Dunán, az előző rész (vagy a korábbi részek) ismétlése szombat reggel lenne.

A Petőfi TV megszűnne, a helyén az M2 gyerekcsatorna pár órával meghosszabbodna, 20-tól adászárásig az érettebb, nagyobb korú gyerekeknek és tiniknek szóló műsoroknak, animációknak adnék teret ott, ezzel újabb hiányt betöltve a közszolgálati tévés piacon.

A külföldi licencszerződésen alapuló saját gyártású műsor nem szégyen

…sőt, akár zászlóshajója lehet nézettségben egy állami tévének. A Duna TV mostani saját gyártású vetélkedői és tehetségkutató műsorai úgy tudom, nem külföldi formátumokból, hanem saját ötletekből erednek (Virtuózok, Honfoglaló, Fölszállott a páva). Azzal nincs feltétlenül probléma, ha vadonatúj, eredeti műsorokat indítanak, de a legtöbb ilyen műsornak a nézettsége sem teljes lakosságban, sem 18-49-ben nem tudnak hosszútávon elég sikeres lenni. Nem azt mondom, hogy a Duna TV-sek hagyjanak fel a magyaros saját ötletekkel, de érdemes lenne ezek mellé továbbra is megfontolni külföldi sikerműsorokon alapuló saját gyártású, szórakoztató műsorokat. A Maradj talpon! sem volt például eredeti ötlet (izraeli volt, de Magyarországon kívül azóta a világon több kereskedelmi adón is bemutatták már), és mégis milyen szép nézettséget tudott hozni hétköznap esténként. Mióta a Maradj talpon! lekerült a Dunáról, azóta minden újabb saját gyártású és meglévő, már sokadik évadnál járó műsor nézettsége egyre rosszabbul teljesít.

Több ország közmédiáján a saját ötleteken kívül adnak külföldi licenceken alapuló szórakoztató műsorokat. Most lengyel példákat mondok: a TVP 1 műsorán látható a The Wall vetélkedő (nálunk az RTL Klubon A fal címen megy), a TVP 2-n a The Voice tehetségkutató (nálunk a TV2 adta régebben egy évadig), szintén a TVP 2-n meg a The Great British Bake Off gasztroreality lengyel változata látható, ami nálunk a Viasat 3 műsorán Ide süss! címen ismerős, utóbbi kettőnek még gyerekváltozatai is vannak. De persze biztos megy a lengyel állami tévén még további egy-két külföldi műsoron alapuló saját készítésű, szórakoztató műsor (pl. Big Music Quiz is ott megy).

Tehát ilyen vagy ehhez hasonló népszerű külföldi licenceket bátran felvehetnének, ha a Duna TV-re kerülnének, úgyis nagy lenne a valószínűsége, hogy kulturáltabb lenne a színvonala, mintha kereskedelmin adnák (képzeljük el, milyen lett volna a Maradj talpon!, ha az RTL-hez került volna, Sebestyén Balázs műsorvezetésével…), ráadásul még a csatorna nézettségén is segíthetnek.

Természetesen a sok külföldi licenc mellett továbbra is indulhatnának új, magyar ötletek, hiszen nemrég kiderült, hogy a franciák a Honfoglalóra, a britek és az amerikaiak pedig a Virtuózokra lettek vevőek, így a franciáknak lesz saját Honfoglaló vetélkedőjük, a Virtuózoknak meg angol változata is lesz.

Következik az új Duna kitalált tévéműsora. Valamennyi műsor és sorozat a jelenlegi Duna és Petőfi TV kínálatából lettek áthozva. Az itt szereplő valamennyi sorozat természetesen elképzelhető akár fiatalosabb sorozatokkal is.

Hétfő

6.00 Reggeli műsor
8.30 Nemzetiségi műsorok
9.30 Család-barát
11.00 Ridikül
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.15 Főzős műsor
12.30 Film
14.20 Telefonos játék vagy sorozat
15.10 Erdészház Falkenauban
16.00 A hegyi doktor – Újra rendel
16.50 Ki ez a lány?
17.40 Sorsok útvesztője
18.30 Vetélkedő
19.30 Híradó
20.00 Kék fény
21.00 NCIS
21.55 Kenó
22.00 Odaát
22.50 Film (bűnügyi film)
kb. 0.30 Himnusz, ismétlések

Kedd

6.00 Reggeli műsor
8.30 Nemzetiségi műsorok
9.30 Család-barát
11.00 Ridikül
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.15 Főzős műsor
12.30 Film
14.20 Telefonos játék vagy sorozat
15.10 Erdészház Falkenauban
16.00 A hegyi doktor – Újra rendel
16.50 Ki ez a lány?
17.40 Sorsok útvesztője
18.30 Vetélkedő
19.30 Híradó
20.00 Önök kérték
21.00 Doctor Foster
21.55 Kenó
22.00 Odaát
22.50 Film (romantikus/dráma)
kb. 0.30 Himnusz, ismétlések

Szerda

6.00 Reggeli műsor
8.30 Nemzetiségi műsorok
9.30 Család-barát
11.00 Ridikül
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.15 Főzős műsor
12.30 Film
14.20 Telefonos játék vagy sorozat
15.10 Erdészház Falkenauban
16.00 A hegyi doktor – Újra rendel
16.50 Ki ez a lány?
17.40 Sorsok útvesztője
18.30 Vetélkedő
19.30 Híradó
20.00 Tommy és Tuppence forró nyomon
20.55 Skandinávlottó-sorsolás
21.00 Kártyavár
21.50 Kenó
22.00 Odaát
22.50 Film (akció/szuperhősös/sci-fi film)
kb. 0.30 Himnusz, ismétlések

Csütörtök

6.00 Reggeli műsor
8.30 Nemzetiségi műsorok
9.30 Család-barát
11.00 Ridikül
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.15 Főzős műsor
12.30 Film
14.20 Telefonos játék vagy sorozat
15.10 Erdészház Falkenauban
16.00 A hegyi doktor – Újra rendel
16.50 Ki ez a lány?
17.40 Sorsok útvesztője
18.30 Vetélkedő
19.30 Híradó
20.00 Bagi Nacsa Show
21.00 Tóth János
21.30 Melissa és Joey
21.55 Kenó
22.00 Film (vígjáték)
kb. 23.40 Odaát
kb. 0.30 Himnusz, ismétlések

Péntek

6.00 Reggeli műsor
8.30 Nemzetiségi műsorok
9.30 Család-barát
11.00 Ridikül
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.15 Főzős műsor
12.30 Film
14.20 Telefonos játék vagy sorozat
15.10 Erdészház Falkenauban
16.00 A hegyi doktor – Újra rendel
16.50 Ki ez a lány?
17.40 Sorsok útvesztője
18.30 Vetélkedő
19.30 Híradó
20.00 Saját gyártású műsor(ok) vagy bármilyen témájú film
21.55 Kenó
22.00 Odaát
22.50 Sorozat(ok) vagy saját gyártású műsorok
kb. 0.30 Himnusz, ismétlések

Szombat

6.00 Egyéb műsorok vagy ismétlések
8.00 Noé és barátai
8.30 Holnap tali (ism.)
9.00 7-kor nálam!
9.30 KiberMa
10.00 Én vagyok itt!
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.10 Zenei műsor(ok)
14.00 Családi film
kb. 15.40 Tanárok gyöngye
16.40 Új saját gyártású (lehetőleg szórakoztató) műsor(ok)
17.30 Holnap tali!
18.00 Gasztroangyal
19.00 Szerencseszombat
19.30 Híradó
20.00 Saját gyártású műsor(ok) vagy film
kb. 22.00 Film
kb. 24.00 Himnusz, ismétlések

Vasárnap

6.00 Egyéb műsorok vagy ismétlések
7.00 Rúzs és selyem
7.30 Ízőrzők
8.00 Vallási műsorok
12.00 Déli harangszó, hírek, időjárás
12.10 Jó ebédhez szól a nóta
12.40 Régi fekete-fehér film
kb. 14.10 Még egy régi film
kb. 16.00 Hogy volt
17.00 A kalandor és a lady
17.50 Laura rejtélyei
18.40 Brown atya
19.30 Híradó
20.00 Magyarország, szeretlek! (vagy film)
21.30 Film
kb. 23.00 Sorozat
Kb. 24.00 Himnusz, ismétlések

Ezerféleképpen lehet variálni a műsorokat… Például hétköznap a vetélkedő és a 20 órától kezdődő műsorok ideje megcserélhető, vagy a Honfoglaló és a Ridikül heti egy adással jelentkezne, így a helyükön a többi napon új saját gyártású műsorok és újabb külföldi sorozatok lehetnének, vagy esetleg a nemzetiségi műsorok korábbra kerülnének, vagy valamit lehet variálni a hétköznap délelőtti és délutáni műsorokon, vagy a hétköznap délutáni film helyett más műsorok mennének, vagy már mindegy…

Értem, hogy ennél jobb átalakítást sokan eltudnának képzelni, de én ennél jobban nem tudnám “megfiatalítani” a Dunát. Ahhoz ki kellene venni az összes öreges műsort, ami csak újabb rinyáláshoz vezetne, tehát nem lehet. Az lenne a legjobb megoldás, ha egy második nemzeti főadót indítanának a Duna TV mellé – Duna 2 lehetne a neve -, ami a mostani Duna TV fiatalosabb változata lenne, benne több ifjúsági és szórakoztató tartalommal, na meg persze szitkomokkal. Olyan lehetne, mint az osztrákoknál a fiatalosabb ORF eins, az ORF 2 pedig majdnem olyan, mint a Duna TV. Persze egyelőre nem sok esély van rá, hogy bármilyen újabb csatornát indítson a jövőben az MTVA.

Annyi biztos, hogy az egész MTVA-ra lassacskán már ráférne egy komolyabb ráncfelvarrás a csatornák műsorszerkezeteit és arculatait illetően. Talán még az M3 műsorán is kéne egy kis vérfrissítés, amiről majd a csatornaátalakítós cikksorozat következő részében úgyis bővebben kifejtek – szeptemberben.

1 comment

  1. Mi nagyon szerettük a Honfoglalót,nem kéne kivenni a műsorból'
    Kelemen A-építőmérnök, statikus vezető tervező
    VÁROM A VÁLASZT.

Comments are closed.