A Cartoon Network sorozatainak helyzete az európai köztévéken

Korábban kiderítettük, hol, melyik állami tévé adott animéket. Most ugyanígy utánajártunk a népszerű Cartoon Network gyerekcsatorna produkcióival.

A bejegyzés ekkor frissült: 2019-11-13.

CN-sorozatot magyar állami tévén legutóbb 20 éve adtak, mégpedig a Dexter laboratóriumát, amikor még létezett a Rajzfilmsztárok parádéja nevű műsorblokk az MTV 1-en (a Hanna-Barbera sorozatok nem minősülnek a CN saját gyártásainak). Azóta Európa közmédiáiban több csatornán is felbukkannak a CN sorozatai, most kiderül, hol, milyen sorozatok mennek/mentek.

Először is leszögeznénk, hogy itt főleg a Cartoon Network és a Boomerang megbízásából készült, illetve saját gyártású műsorok szerepelnek. Amik a csatornán voltak/láthatóak még, de nem saját készítésűek (pl. Angelo Rulez, Johnny Test, Totál Dráma, Zöldfülűek bevetésen, Derült égből fasírt, plusz a Hanna-Barbera rajzfilmjei), azokról itt nem lesz szó.

Csehország

Az állami gyerekcsatornáról, a CT Decko-ról (CT:D) többet lehet tudni, mivel a cseh közmédia oldalán a gyerekcsatorna műsorát a legelső naptól vissza lehet olvasni. 2014. szeptember 1. óta vetítenek ott néhány Cartoon Network-sorozatot, de persze nem egyszerre mindet. A Gumball csodálatos világából a teljes 2. évad műsorra került. 2015. január 15-től jött helyette a Kalandra fel!, amiből 84 tízperces részt tűztek műsorra, így a 4. évadig bizonyára eljutottak, de talán kihagyhattak néhány részt is. A Fosterék háza a képzeletbeli barátoknak című sorozatot 2015. április 21-től kezdték adni, abból összesen 75 félórás rész került műsorra, vagyis 4 rész kivételével a teljes sorozat, plusz az egyórás Destination Imagination különkiadás, amit 2015. július 26-án mutattak be (a lejjebb beágyazott Facebook-bejegyzésben a műsorajánlója nézhető). 2015. június 11-től Finn és Jake kalandjainak helyét a Parkműsor váltotta fel, amiből eddig 100, tízperces részt adtak, ami a 4. évadig tart. Az eddig említett sorozatokat még egy-két alkalommal utoljára megismételték, 2017 szeptembere óta már egész más CN-sorozatokat adtak helyettük a csatornán. A Medvetesók 2017. szeptember 4-től indult, egy tízperces rész kivételével az első évadot leadták, utána október 17-től helyette a Túl a kerítésen minisorozat mind a 10 része, majd november 2-től a Clarence-ből 51 tízperces részt adtak, amit ők két évadba osztva vetítettek (valójában a teljes 1. évad volt az). A Clarence-et és Medvetesókat nyáron újra megismételték.
2019. január 3-tól leadták a teljes Sárkányok-sorozatot (Dreamworks Dragons), a Cartoon Network-ön bemutatott első két évadot, plusz a Netflixes évadokat. Június 17-én fejezték be.
2019. szeptember 2-től az OK K.O! – Legyünk hősök! is elindult, november 26-án fejezik be az 1. évadot (10 perces részekkel), de a folytatás helyett november 27-től ismét a Clarence kerül ismétlésre.


Nagy-Britannia

A CBBC gyerektévé és a főleg Skóciában fogható BBC Alba vetíti az Így neveld a sárkányodat film alapján készült Sárkányok-sorozatot. Netflixes és CN-es évadokat adnak.

Szlovákia

A szlovák állami tévén 1-es műsorán (Jednotka) 2015. február 14-től kezdték vetíteni hétvége reggel a Sárkányok-sorozatot, az első két évaddal. Legutóbb 2017 nyarán ismételték úgy, hogy hétköznap a 2-es műsoron (Dvojka), és még egy rész az 1-es műsoron szombat reggel.

Dánia

A nagyobb gyerekeket és tiniket szólító DR Ultra műsorán megtalálható a Gumball, amiből eddig a 4. évadot ismételték, de most már az elsőt is adják. A Kalandra fel! 6. évadja is most látható, de augusztus 31-től a 7. évad is jön. A Medvetesók is megy a csatornán, ami a második évadnál tart.

Spanyolország

A spanyol köztévé Clan nevű gyerekcsatornája Európa egyik legmodernebb igényeket kielégítő közszolgálati gyerektévéjének mondható, amiben a következő ott – most és régebben – futó CN-sorozatokról tudok: Tini titánok, harcra fel!; Újabb Bolondos dallamok; Tom és Jerry Show (az újfajta, ami a Boomerangon megy,); Scooby Doo: Rejtélyek nyomában.


Portugália

A portugál közmédia RTP 2 műsorán hétköznap reggel 7-től kb. délután 1-ig és kb. délután 5-től kb. este 9-ig, hétvége reggel 8-tól kb. délután 1-ig vetít rajzfilmeket, legkisebbektől kezdve a nagyobb korúakig mindenfélét. Ezek között a következő CN- és Boomerang sorozatok mennek: Tom és Jerry Show; Csak lazán, Scooby Doo!; Hero 108.

Franciaország

A France 4 műsora kora reggeltől kora estig árad a 7-14 év közöttieknek szánt rajzfilmektől. Az eddig kiderített sorozatok: Tini titánok, harcra fel!; Justice League Action; Sárkányok: A Hibbant-sziget védelmezői; Csodakitty; Az igazság ifjú ligája.


A France 3 műsorán is rengeteg rajzfilm található – igaz, csak reggel és délelőtt -, ezek vegyesebb korosztályt szólítanak (tehát kisgyerekektől a nagyobbakig). Ezek a Cartoon Network/Boomerang sorozatok mennek rajta: Scooby Doo: Rejtélyek nyomában; Tom és Jerry Show; Nyuszipoly; Flúgos futam (az újabb); Dorothy Óz földjén; Csak lazán, Scooby Doo!.

Írország

Az RTÉ2 CN-es kínálata így néz ki: új Ben 10, új Pindúr pandúrok, Tom és Jerry Show, Újabb bolondos dallamok, Scooby Doo: Rejtélyek nyomában, Tini Titánok! Harcra fel!, Medvetesók.

Az ír köztévé gyerekcsatornáján, az RTÉjr (RTÉ Junior) műsorán is láthatóak ugyanazok, amelyek az RTÉ2 gyereksávjában, így pl. az új Ben 10, az új Pindúr pandúrok és a Medvetesók is mennek ott.

Norvégia

Az NRK Super műsorán valószínűleg 2013 óta vetítik a Gumball-t, amiből eljutottak a 3. évadig. Legutóbb tavaly augusztus és 2018. június között ismételték minden pénteken 5 óra körül, heti egy tízperces epizóddal.
Ugyanezen az állami gyerekcsatornán műsoron van még a Sárkányok-sorozat is, ami eddig az első két évadig jutott el.
A Vadócok szintén ezen a csatornán megy, 10 perces részekkel.

Svédország

Az SVT Barnkanalen gyerekcsatornán a Gumball-t 2012 vagy 2013 óta adják. Azt még nem tudom, melyik évadig jutottak el.

Izland

A szigetországnak kettő állami tévéje van, ebből a RÚV a nemzeti főadójuk. Ebben megy a KrakkaRÚV nevű gyerekblokk, ami keretén belül vegyes korosztálynak szóló rajzfilmekkel lehet találkozni. Az eddigi ismert sorozatuk a Cartoon Network-ből a Gumball csodálatos világa, amiből összesen 40 részt adnak.

A RÚV 2018. augusztus 26-i reggeli műsorújságja

Németország

Aki unja már vagy rühelli a cikkben sokszor elhangzó Gumball-t, azt most még kénytelen leszek megszívatni utoljára, mert a németeknél a KiKa nevű közszolgálati gyerektévé műsorán ez volt az egyik vásárolt tartalom pár évvel ezelőtt. Ha igaz a sorozat német wikipédiás cikkében írtak, akkor 2014. február 1-én mutatták be a csatornán, de az biztos, hogy összesen 116 tízperces epizódot adtak, vagyis végigadták az első 3 évadot. Legutóbb 2017. január 26-án ment, azóta nincs műsoron. Szintén a ZDF hétvégi reggeli rajzfilmes blokkjában vetítették évekkel ezelőtt (a KiKa a ZDF csatornája).

Svájc

Svájcnak két közszolgálati médiája van: egy német (SRF) és egy francia nyelvű (RTS). Utóbbiban az RTS Un (vagy RTS 1) műsorán (de korábban az RTS Deux (vagy RTS 2) műsorán) mindennap reggel (és valamikor hétköznap délután is, amikor még a 2-esen ment) az RTS Kids nevű rajzfilmes blokk megy. Viszonylag elég kevés Cartoon Network-produkció akad benne, csak ez a két sorozat volt látható pár év alatt: a Sárkányok, a Scooby Doo: Rejtélyek nyomában és most a Vadócok, amit 10 perces részekben adnak.

Ausztria

Az ORF eins (ORF 1) műsorán 2014. januártól kb. nyárig ment szombatonként a Gumball 1. évada, kisebb-nagyobb szünetekkel. 2015-ben megismételték. Köszönjük az infót és a lenti képet is egy facebookos olvasónknak!

Az ORF eins 2015. augusztus 23-i reggeli műsorújságából.

Lengyelország

A TVP ABC 2018. október első hetében indult a Tapsi: A Bolondos dallamok alkotóitól című sorozat. Eredetileg úgy tűnt, szeptember végén indul mindennap délután fél 5-kor, de váratlanul megváltoztatták a műsort, így csak két héttel később indult, este 21.20-kor. Csak az első évadot tűzték műsorra. November 5-én indult helyette a Lego Ninjago: A Spinjitzu mesterei, ami az amerikai CN megbízásából készült.

Albánia

A 2018. júniusában indult állami gyerektévé, az RTSH Femije 2018. októberben kezdte vetíteni az első Ben 10 sorozatot és az Alien Force-ot. Ezeket az albán köztévé első számú adóján, az RTSH 1-en is vetítik.

Októberben indult az albán RTSH Femijie műsorán az első Ben 10-sorozat.

Bosznia-Hercegovina

A bosnyák köztévének egyetlen egy csatornája, a BHT 1 vetíti a Ben 10 sorozatot. Valószínűleg az újabbat, mert 10 percesnek írnak egy epizódot (a régi félórás volt).

A BHT 1 2018. november 16-i műsorából.

Belgium

A belgák francia nyelvű közmédiájának, az RTBF harmadik csatornáján, a reggel 6-tól este 20-ig gyerekműsorokat sugárzó La Trois műsorán eddig ezekről a CN-sorozatokról tudunk: Tini Titánok, harcra fel!; Ben 10 (újabb); Gumball csodálatos világa; Fosterék háza a képzeletbeli barátoknak; Lego Ninjago; Csak lazán, Scooby Doo.

Ha még megtudok több újdonságot is az európai állami tévék CN-es kínálatáról, akkor természetesen frissülni fog a bejegyzés.