5 éves a cseh állami gyerektévé

Most egy szokatlan bejegyzéssel készülünk: egy külföldi állami tévécsatornáról mesélünk érdekességeket, ami ma ünnepli ötödik születésnapját. Ez az állami csatorna nem más, mint a cseh CT Decko (vagy röviden CT:D). Hogy miért érdemes írni magyar bejegyzést egy nem magyar közmédiás csatornáról? Mert az elmúlt öt évben ez a különleges gyerekcsatorna még sokkal többet tett a nézőkért, mint az M2, ráadásul még fejlettebb is.

A CT:D-t 2015. áprilisában ismertem meg, mikor a Toonsphere (akkoriban még Rajzfilmövezet) egy külföldi gyerektévéket ismertető cikksorozat első részében írt a csatornáról. Majd elkezdtem követni a csatorna hivatalos oldalán a tévéújságot, és néha az élő adásba is belelestem (ha épp nem olyan műsort adtak, amit a csatorna élő műsorán nem adhatnak online – vélhetően jogi okokból). Még jobban megismerkedtem a csatorna kínálatával, és akkor jöttem rá, hogy bár a mi állami gyerektévénk műsorán, az M2-n pár éve még a maihoz képest értékelhetőbb volt a kínálat és nem volt ennyire pólyásos meg dedós, még így sem közelíthette meg a csehekét. A mi M2-nk már 2015 folyamán is egyre kevesebb olyan új sorozatot indított, amelyik vagy nagyobb gyerekeknek szól vagy felnőtt fejjel is értékelhető volt. Ami még ilyenek voltak, azok általában már unásig ismételtek voltak. Sajnos ma már inkább a legkisebb korosztály lett az M2 elsődleges célközönsége, a nagyobbak meg egyre inkább el lettek hanyagolva a csatornán. Ugyanezek a problémák a csehek közszolgálati gyerektévéjéről nem mondhatóak el. Ők már az első naptól fogva szinte mindennap adnak legalább egy vagy két olyan sorozatot, amit elsősorban nagyobb gyerekeknek szánnak vagy felnőtt fejjel nézhetőek, és nemcsak sokadik ismétlések. Ezekről a tartalmakról majd lejjebb fogok írni.

A CT:D csatorna ugyan még nem nyert díjat az Eutelsat díjátadóján Európa legjobb gyerekcsatornája kategóriában (mint 2013-ban az M2), de még így is Európa legsikeresebb gyerekcsatornájának tartják, 4-12 év közöttieknél 20-25%-os nézettségi rekordokat is elér(t) (gondoljunk bele, hogy a 4-14-es célcsoportnál mennyivel lehet nagyobb), de azt még nem ismert, hogy napi, heti vagy havi nézettségről van szó.

Saját Facebook-oldala is van a CT:D-nek, ami már több mint 9600 kedvelővel bír.

A csatornának egyedi weboldala is van, ahol valamennyi sorozat epizódjait néhány napig visszanézhetnek a Csehországban élők (geoblokkoltak, így nálunk nem nézhetőek a videók), elolvashatjuk akár majdnem három hétre előre a csatorna tévéműsorait, online játékokkal játszhatunk, néhány műsorról olvashatunk infókat, illetve a csatornát is élőben nézhetjük. Valamennyi műsort azonban – pl. a Disney-sorozatokat – nem mindig engedélyeznek online az élő adásban (talán jogi okok miatt), ezért azokat sehonnan nem nézhetjük élőben, ilyenkor helyettük az alábbi képen látható üzenet fogad minket, az épp aktuálisan futó műsorszámtól függően.

A gyerekcsatorna elvileg reklámmentes, a műsorok között főleg ajánlókat, vagy a csatorna weboldalát, vagy saját gyártású gyerekműsorok DVD-kiadását hirdetik, meg bizonyára mást is, de kereskedelmi reklámok nincsenek.

A csatorna emblémájának színe a szivárványra emlékezet, csak a lilát és a rózsaszínt nem használják benne (talán politikai okokból), így öt színes csíkból áll az embléma, amiket a csatorna arculati elemeiben is láthatunk, pl. az identekben, vagy a csatorna kabalafiguráin. Ezeket az arculati elemeket már úgy tudom, indulás óta használják, de ha egyszer a csatorna kínálata változatos és szélesebb nézői igényeket képes kielégíteni – amiről lejjebb írok -, akkor nem igazán számíthat mellettük a változatlan arculat.

A csatorna reggel 6-tól este 8-ig ad műsort, 8-tól reggel 6-ig a CT art csatorna veszi át a műsort, ami egy kulturális és művészeti csatorna, benne művészfilmekkel, kulturális műsorokkal, dokumentumfilmekkel, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, műsorokkal és egyebekkel.

Sok saját gyártású műsor van a cseh gyerektévében van, köztük úgy láttam van gyerekhíradó, vetélkedő, ismeretterjesztő műsor, tévétorna, az M2 Meseboltjához hasonló mesélős műsor, valami informatikai műsor, meg egyebek, illetve a Planeta Yo nevű műsor is ott van hétfőtől csütörtökig, aminek keretén belül nagyobb gyerekeknek szóló, vásárolt rajzfilmsorozatok is kapnak helyet.

Sok archív, cseh és csehszlovák időkből származó rajzfilm- és ifjúsági sorozat bukkan fel, amelyek töredéke mihozzánk is eljutott (pl. Kisvakond, Bob és Bobek, Pat és Mat, Tau bácsi, vagy a Kukonya és Berko (csehül Mach és Sebestova, egy későbbi sorozatukat, a Szenzációs vakációt a Minimax műsorán is már adták kb. 15 éve). Ezek a régi rajzfilmek a cseheknek pont olyan értéket képviselnek, mint minálunk pl. a Frakk, a Vízipók, a Magyar népmesék és sok más, ami mai napig fut az M2-n műsorán. Ám a mi állami gyerektévénkkel ellentétben a cseheké legalább nem ódzkodik erősen a nagyobb, érettebb gyerekeknek szóló külföldi tartalmaktól sem, amely jó része a felnőtt közönségnek is bejön.

A “Tovább” mögött kicsit megismerkedünk a CT:D vásárolt kínálatával.

A csatorna célközönsége a 4-12 évesek, vetítenek ott a kifejezetten óvodás korosztálynak szánt rajzfilmektől kezdve a kicsit nagyobbaknak szólóakon át a már inkább érettebb, felsőosztályosoknak ajánlott tartalomig sokfélét, így elmondható, hogy ez a közszolgálati gyerekcsatorna szó szerint közt szolgál. Igyekszik megfelelni a 21. századi gyerekek igényeinek is – amennyire csak lehet -, de mellette azért a klasszikus értékeket is megmutatják, akár cseh, akár külföldi műsorról legyen szó.

A direkt ovisoknak szóló műsorok közül nagyon sokat már az M2 is bemutatott az elmúlt öt évben és 8 hónapban. A teljesség igénye nélkül ezek az M2-n is bemutatott kicsinyes sorozatok voltak láthatóak: Tickety Toc, Béci és Réci, Dinotalpak, Sziklaszirti mesék, Chuggington, Mickey egér játszótere, Dr. Plüssi, Barátaim: Micimackó és Tigris, Louie – Nyuszi ecsettel, Rudi és Trudi, Franklin és barátai, Babar és Badou kalandjai, Peppa malac, Rozsdalovag.
A cseh csatorna mostani műsorszerkezetében az ilyen tartalmakat leginkább reggeltől kora délutánig adják, de egy-kettőt néha lehet látni késő délután vagy kora este.

Mit érne közszolgálati médiában egy vegyes korosztályt célzó gyerekcsatorna, ha nem gondolnak elég rendszeresen a nagyobb korúakra és a tinikre? A CT:D ezekre is gondol, már az indulás első napjától fogva, mégpedig évjárattól, országtól, cégtől függetlenül.

Bár csekély mennyiségben, de a Cartoon Network valamennyi műsora is látható a csatornán. Eddig a Gumball, Kalandra fel!, Parkműsor, Fosterék háza, Medvetesók, Túl a kerítésen és a Clarence mutatkoztak be a csatornán, az előbbi négy közül egyet már csak tavaly nyáron adtak utoljára, mégpedig úgy, hogy nem teljes sorozatokat, hanem egy-két évadot. Aki a CT:D-n vetített Cartoon Network-os sorozatok kapcsán többre kíváncsi, az egy korábbi, pár nappal ezelőtt befejezett írásban biztos többet megtudhat róluk.

Nickelodeon-sorozatok is akadnak ezen a csatornán, de a CN-hez képest kicsit több. Mostanában a Tini nindzsa teknőcök, Korra legendája, Csőrös Harvey és az Angyali keresztszülők mennek, korábban volt az Anubisz háza, Avatár, Kandúrbanda (Catscratch) és a magyar Nicken (és más magyar csatornán) még sosem látott The X’s.


Disney-tartalomban elég erős a CT:D. Már említettem, hogy délelőtt a Mickey egér játszótere és a Dr. Plüssi helye is akkor szokott ott lenni, de a csatornán mindennap este 7 körül egy Disney-blokk is kap helyet (kivéve most nyáron, de szeptember 3-tól ismét lesz), de ebben a blokkban a 3D-s Micimackó, a Szófia hercegnő és a szeptember 3-tól induló Jake és Sohaország kalózai című Disney Junior-sorozatok mellett felnőtt fejjel is nézhető, klasszikus sorozatok, illetve a nagyobb gyerekeknek szánt (legtöbbnyire Disney XD-s) Disney-rajzfilmek is akadnak rajta vegyesen.
A klasszikusok: Minden, ami a 90-es évekbeli Walt Disney bemutatja műsorblokkban voltak (szeptember 3-tól ismét lesz pl. Csipet csapat), plusz a 101 kiskutya, Szünet, Timon és Pumba, Herkules, Doug (Disney-verzió), Kim Possible, Szeleburdi víkendezők, Lilo és Stitch.
A mostaniak: Phineas és Ferb, Kid vs. Kat, Rejtélyek városkája, A 7T, Wander, a galaktikus vándor, és az újfajta, párperces Mickey egér.


Élőszereplős Disney-sorozatokban sincs hiány a cseh állami gyerektévén: volt eddig Varázslók a Waverly helyről, Sok sikert, Charlie!, Austin és Ally, Zack és Cody a fedélzeten, Az eb és a web, szeptember 3-tól pedig újdonság lesz a K.C., a tinikém.

Nálunk állami tévén óriási igény lenne rá, sok magyar fiatal már öt éve ír is nekik emiatt, de máig sem büszkélkedhetünk magyar közszolgálati csatornán a Nils Holgersson sokmilliomodik ismétlésén kívül újabb japán rajzfilmsorozattal, vagyis animével. A cseh állami gyerektévén gyermek- és ifjúági anime már az első évben volt látható. Ezek többnyire a Ghibli Stúdió által készített kultusz filmek, amelyek között sok a gyerekbarát film is (pl. Totoro, Kiki, Arietty, Chirio), de persze más animefilmek is akadnak ott, amelyek nem Ghiblisek.


A már M2-n is régebben látott Willy Fogg és Maja méhecske koprodukciós félanime-sorozatokon kívül adtak más animesorozatokat is a CT:D-n, mint pl. a szintén koprodukciós (olasz-japán) Sherlock Hound, amit amúgy nálunk már 2011 nyara óta nem adtak, illetve tavaly ősszel leadták a csehek a Nadia-t, és tavasz folyamán a Ronja, a rabló lánya 2014-es regényadaptációját is.
Ha szeretnél többet tudni arról, pontosan milyen animék szerepeltek a cseh állami gyerektévén, akkor ajánlom egy korábbi írásomat, amiben az animék helyzetét vizsgáltuk Európa közszolgálati tévéiben.


A CT:D kínálatában továbbá még látható (volt) a régi Lucky Luke-sorozat (nálunk az M2 a későbbit adta), a Space Goofs, ami az RTL-en 1999-2000 között adtak Űrdinkák címen, illetve a Megamax műsoráról korábban ismert Erky és Perky és a Planktoninvázió. A 39 részes Tintin kalandjai az M2-n pár éve még volt, de a csehek most is adják a CT:D-n. Geronimo Stilton is szokott néha menni a csatornán, az M2 azt is adta. A Garfield is ott megy a cseh gyerektévén, de az csak a 3D-s sorozat. A Hupikék törpikékről nem feledkezhetek meg, ami 2017. január 2. óta folyamatosan műsoron van náluk, és talán ez az egyik kiemelt sorozatuk.

A csatorna kínálatában olyan népszerű külföldi sorozatok is akadnak, amelyek több országba is eljutottak, de nálunk még sehol nem láthatóak. Ilyen például a Wakfu, Dofus, Dragon Hunters, illetve a nálunk csak DVD-ről ismerős Nick és Perry.

A CT:D természetesen nemcsak sorozatokból áll, minden hétvégén adnak filmeket is. Már említettem, hogy Ghibli- és egyéb animefilmekkel lehet találkozni ott, de animefilmeken kívül még sok más is látható. Például Warner-rajzfilmek, mint azok a Tapsi Hapsi-filmek, amelyeket a 70-es és a 80-as években készítettek és többnyire az eredeti Bolondos dallamok-epizódokból állítottak össze (pl. Az ezeregy nyúl meséje, A fantasztikus sziget, A gyalogkakukk története, A bolondos-bolondos-bolondos Tapsi Hapsi mozifilm). A Szuper haver és az 1992-es Tom és Jerry mozifilm is néha látható a csatornán.
Disney-filmeket is adnak, eddig A kőbe szúrt kard, a Csingiling (a sima, a nagy tündérmentés és az elveszett kincses filmek), a Verdák 2, Micimackó (Boldog új mackóévet, Malacka, a hős, és a Zelefántos filmek), Kim Possible – A nagy dráma, Aladdin és a tolvajok fejedelme, Dumbo, A kis hableány, Mickey egér (Hórabság az egértanyában, Volt egyszer egy karácsony és a Volt kétszer egy karácsony filmek), Phineas és Ferb a második dimenzióban például már voltak.
Asterix és Obelix-filmek, Lucky Luke-filmek is vannak a csatorna filmkínálatában, olyanokat már az M2 is adott nálunk évekkel korábban.
Még sok más animációs film is akad a CT:D-n, (meg néha olyanok is, amik az M2-n is voltak), de mellettük sok Európai élőszereplős filmet és mesefilmet nyomatnak még.

Szóval a csatorna saját gyártásban és vásárolt tartalomban is igen erős volt az elmúlt 5 évben. Valóban közt szolgáltak, kitettek magukért a legkisebbekért, a nagyobb korúakért, a rajzfilmkedvelő felnőttekért. Ha olyant adtak, amit sokan erőszakosnak, undorítónak vagy hülyeségnek tartanak, akkor is azok mértéke csak határig ment, tehát nem folyt bennük a vér ezerrel, nem darabolták fel egymást, nem meztelenkedtek úgy, hogy kilátsszon bármely intim testrészük, és még csak nem is hányták, fingták egymást pofán meg ilyenek. Szóval még az M2 is bátran nekivághatna, hogy vásárolt tartalomban hasonlítson akár a CT:D műsorkínálatára, bőven beleférne a maximum célkorosztályába. Úgy, mint amikor a Minimax hosszú évek után végre beadta a derekát és egyre többet kezdett foglalkozni a nagyobb korúak igényeivel, bevezetve a Dreamworks animációs sorozatait, mint pl. Julien király, Csizmás kandúr, Voltron vagy épp a Trollvadászok, aminél egyeseknek az is feltűnt, hogy a “segg” szó is elhangzik benne, ez pedig a Minimaxnál fontos mérföldkőnek számít, mivel ez a szó a csatornában előtte egyszer sem volt hallható.

A lényeg az, hogy nagyon szuperek a csehek állami gyerektévéje, fejlettebb is, mint nálunk az M2, ami mostanában egyre inkább a dedósabbakra épít, és se rendes weboldala, se hivatalos Facebook-ja sincs. Gratulálunk Magyarországról a Cseh Televíziónak, hogy az ő országukban ilyen remek gyerektévét tudtak indítani, amin azóta egyszer sem rontottak, és hogy hazánkról is el lehet érni az élő műsorát a weben. Egy olyan gyerektévé, ami a cseh adófizetők pénzét tényleg régóta megéri. A magas nézettséget is megérdemlik, mint ahogy azt is, hogy még sok-sok ilyen boldog születésnapjuk legyen!