Az M2 gyerekcsatorna kitalált, újragondolt műsorterve

Íme a csatorna-újragondolós cikksorozat legújabb része. Múltkor megnéztük, hogyan lehetne közszolgálatibbá varázsolni pár újítással az este 20 és hajnali 5 között látható Petőfi TV műsorát, most ugyanezt tesszük a nappali, hajnali 5-től este 20-ig futó gyerekcsatornával is.

Az előtte még négy évtizeden át második főcsatornaként ismert M2-t 2012. december 22-én újították át gyerekcsatornának. A gyerekcsatorna a kezdetekben nem csak a kisebbek és az alsós korosztály igényeire épült, hanem adtak a nagyobb gyerekek számára is változatosan sokféle sorozatot, filmet – ezek között volt sok felnőtt fejjel is nézhető. A kezdetkor is tudott kitűnő nézettséget produkálni a 4-14 éves célcsoportban, de 2016 ősze – a Disney Junior-blokk bevezetése – óta, havi nézettségben a második helyről már szinte verhetetlen maradt ebben a célcsoportban.

Eddig ugye semmi rossz nincs a dologban, kivéve egy dolgot: Az utóbbi pár évben egyre inkább mellőzték a nagyobb korúak (11 éven felüliek) ízlésének megfelelő, érettebb sorozatok, filmek vetítését. Tudom, hogy pár kivétel még akad a csatornán, de legyünk őszinték: ezek nagyon ritkák, kicsit többet kellene azért gondolni rájuk, nem csak egy évben egyszer-kétszer azt’ annyi. Ez így nem elég közszolgálati.

Hol van már az a sok jó sorozat, amik legalább bizonyították, hogy az M2 nem csak az óvodáskorúakra és az alsósok igényeire épült, hanem a nagyobbak és a rajzfilmkedvelő felnőttek is nézhettek benne kedvükre való, változatosan tartalmat? Hol van már például a csatornából a Született kémek, Arsene Lupin, Rocky és Bakacsin, Phineas és Ferb, Varázslók a Waverly helyről, Tintin kalandjai, a Kenguk, A komisz aranyhal, 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal, Garfield, Jacques Cousteau, Kalandozások Odüsszeiában, a francia Egyszer volt-sorozatok és még sorolhatnám… Ha lejártak ezeknek a vetítési jogaik, akkor legalább miért nem képesek rendesen más, hasonló témájú sorozatokkal pótolni a nagyobb gyerekek (és rajzfilmkedvelő felnőttek) igényét, közszolgálathoz méltóan?

A közelmúltban kezdtem el tanulmányozgatni valamennyi európai közmédia gyerekcsatornáinak műsorát. A legtöbben megtalálhatóak azokból a sorozatokból, amik az M2-n is mennek vagy voltak. Ami közös a legtöbben, az az, hogy a nagygyerekeknek és a tiniknek is szánnak valamilyen módon, érdemben – nemcsak hébe-hóba, mint nálunk – külön műsorokat, nem állandóan csak a dedósakra építenek. Ez már igazi közszolgálati lépés, amit ők tesznek.

Nálunk meg miért van az, hogy az utóbbi pár évben az M2-ben leginkább csak a legkisebb korosztálynak indítanak újonnan sorozatokat ezerrel, a nagyobbaknak meg szinte semmit? Talán az erőszakmentes műsorpolitikájuk a hibás? Mert az MTVA szinte minden olyan közleményében, amiben az M2-ről van szó, sokszor emlegetik a csatorna erőszakmentességét. Szép és jó dolog, hogy az ovisok meg az alsósok szellemi fejlődése érdekében direkt próbálják kerülni azokat a tartalmakat, amik valamilyen formában rossz példát mutathatnak nekik, de most már egyre inkább túlzásba viszik az egészet. Megértem, hogy fontos az erőszakmentesség, ugyanakkor nem szabadna, hogy emiatt a nagyobb korosztállyal ennyire közönyösek legyenek. Ha már a kezdetektől fogva elsődleges az erőszakmentességük, akkor miért adtak régen olyan sorozatokat, amelyek egy icipicit vagy esetleg enyhén is lehettek kifogásosak a legzsengébb kor számára? Vagy most akkor miért kezdték el adni nemrég a Verne Gyula csodálatos utazásait vasárnap esténként, amiben pár epizód enyhén erőszakot is tartalmazott? Vagy talán most lassan kezdik megérteni, hogy a gyerekek világa nem csak 11 év alatt van?

Akárhogy is, a 21. századi nagygyerekeknek és a tiniknek is kell saját ízlésvilágukhoz illő tartalmakat adni rendesen, ami az ő korukban már nem lehetnek erősen ártalmasak, mert már úgyis tudják, hogy amit abban a mesében (rajzfilmben) művelnek, az a valóságban erkölcstelen vagy helytelen. Meg ott van a 12-es korhatárkarika, amivel lehet jelezni, hogy ez már a nagyobb gyerekek műsora, nem az ovisoké. Ki lehetne alakítani egy blokkot, amiben kifejezetten odafigyelnek a nagygyerek- és a tini nézőkre, hiszen ők is még gyerekek, csak már nagyobbak. Igaz, nem kell adni vérfolyósat, vagy amiben horrorsérüléseket is szenvednek, vagy amiben bármi ok nélkül csak úgy ripityára verik egymást (ilyeneket azért még sem a Nickelodeon, sem a Cartoon Network nem csinál). Valami olyat, ami szórakoztató, izgalmas, nem erősen durva, de azért mégis komolyabb, ha végképp kell, akkor kicsit vágottan.

Az M2-re egy napi párórás nagygyerek/tini sávot meglehet oldani úgy, hogy a jelenlegi gyermekbarát sorozatokat és a magyar mese- és animációgyártás legjelentősebb értékeit se kelljen egyáltalán kiszorítani miattuk. Ezt máshol is így teszik. Egy jól kigondolt műsorstruktúrával könnyen megoldható lenne, hogy a kecske jól lakjon, de a káposzta megmaradjon.

A “Tovább” mögött részletezzük, milyen izgalmas ráncfelvarrásra gondoltunk.


Nos, az M2 jelenlegi korosztálya elvileg a 3-12 évesek. Ezt a felső korhatárt kibővíteném további plusz két évre, vagyis a 3-14 évesek lennének a csatorna célcsoportja. A csatorna műsorszerkezetét három korcsoportra osztanám: a 3-6 évesek (ovisok), a 7-10 évesek (alsósok), és a 11-14 évesek (felsősök, tinik). Mind a három korcsoport számára alakítanék számukra megfelelő sávokat.

Hétköznap reggel 5-kor megtartanám a félórás klasszikus magyar meseindító blokkot. Utána a kifejezetten óvodások és alsósok számára készült, békésebb, biztonságosabb, szelídebb, vidám, tanító jellegű, meséknek is nevezhető sorozatok vennék át a helyet. Ez a tényleg erőszakmentes sáv egészen kb. délután 1-ig menne.

Délután 1-től kb. 3-ig vegyesebb lenne a csatorna célcsoportja. Itt azokat a sorozatokat ismételném, amelyek már elég régóta mennek a csatornán, de még mindig rendelkezhetnek a jogaikkal. Ilyen lehetne pl. a Tesz-Vesz város, Állatkert a hátizsákban, Nils Holgersson, Csűrcsavarosdi, Animália. Vagy lehetnek akár ismétlések a később kezdődő sávok műsoraiból, vagy mehetne pár magyar rajzfilm is, mint a Kérem a következőt! és a Mézga-sorozatok.

Délután 3-tól este 6-ig a 7-14 év közöttieké lehetne az M2 képernyője. 3-tól 5-ig vagy fél 6-ig élőszereplős- és animációs sorozatok lennének, amik már 12-es korhatárral lennének jelölve, tehát direkt nagyobbaknak és tiniknek szólóak lennének. Kb. 5 órától fél 7-ig már kicsit enyhébb sorozatok lennének, amiket akár elég lenne 6-ossal jelölni.

Fél 7-kor elindulna a Disney Junior műsorsáv, amiben a valódi jelenlegi kínálatból állna, és két sorozat menne.

Kb. negyed 8 után indulna az Esti mese sáv a Tévémacival, amiben régi magyar- és külföldi (pl. Rumcájsz) mesék (rajzfilmek) lennének, utána műsorzárásként pár saját gyártású műsor, a Mesélj nekem, a Matrica és a Hetedhét Kaland jönne.

Hétvégén reggel 5-kor maradna a félórás magyar sáv, utána az óvodás blokk következne, ami délelőtt 9-ig menne. Délelőtt 9-től 10-ig jönne a Disney Junior két sorozattal, 10-től kb. 1-ig mehetne a nagygyerek/tini sáv.

A délelőtti nagygyerek/tini sáv keretén belül 11-kor minden hétvégén olyan ifjúsági élőszereplős- és animációs filmek lennének, amiket 12-es korhatárjelzéssel látnak el. Ezt én M2 Tinimozinak hívom.

Délután 1-től 4-ig a régi szép időké a főszerep, vegyes korosztály részére régebbi sorozatokat adnék ebben a hétvége délutáni sávban.

Az M2 elmúlt 5 évének műsorstruktúrájának eléggé elengedhetetlen részévé nőttek a hétvégi élőszereplős Grimm-mesefilmek vetítése, ez az én műsorterveimben is így maradna. Hétvége délután 4 körül a Grimm-mesefilmek maradnának.

A Grimm-mesék után, kb. 5-től 6-ig olyan sorozatok lennének, amiket 6-os karikával elég jelölni.

6 óra után jönne az M2 Mesemozi, amelyek a délelőtti tinimozival ellentétben ezek már gyermekbarátabb, családbarátabb filmek lennének, amelyekhez korhatárjelölés sem kell, vagy legfeljebb 6-osak lennének.

Az esti film után, ha van elég idő, helyet kapnának az állami támogatással készült legújabb magyar animációs rövidfilmek (ezek lehetnek ismétlések vagy bemutatók), utána a műsort egy Esti mese-sávval fejezném be.

Nézzük át röviden a műsorszerkezetet, ami valami ilyen lenne:

Hétköznap
5.00 Magyar mesesáv
5.30-13.00 Mesék a legkisebbeknek (korhatár nélküliek, illetve esetleg néhol 6-osak)
13.00-15.00 Vegyes ismétlősáv
15.00-17.00 Élőszereplős- és animációs sorozatok nagyobbaknak és tiniknek (legtöbbnyire 12-es karikásak)
17.00-18.30 Animációs sorozatok alsósoknak és akár nagyobbaknak vegyesen (inkább 6-os karikásak)
18.30-19.15 Disney Junior
19.15 Esti mese
19.40-20.00 Saját gyártású műsorok

Hétvége
5.00 Magyar mesesáv
5.30-9.00 Mesék a legkisebbeknek (korhatár nélküliek, illetve esetleg néhol 6-osak)
9.00-10.00 Disney Junior
10.00-11.00 Élőszereplős- és animációs sorozatok nagyobbaknak és tiniknek (legtöbbnyire 12-es karikásak)
11.00-13.00 M2 Tinimozi (élőszereplős- és animációs filmek nagyobb gyerekeknek és tiniknek)
13.00-16.00 Retró rajzfilmsorozatok
16.00-17.00 Grimm-mesefilm
17.00-18.00 Animációs sorozatok alsósoknak és akár nagyobbaknak vegyesen (inkább 6-os karikásak)
18.00-19.30 M2 Mesemozi
kb. 19.30 Új magyar rajzfilmek és Esti mese (ha az esti film hosszabb lesz, akkor csak Esti mese sáv)

Eddig elég ígéretesnek tűnik. Na de pontosan milyen sorozatokra gondolunk a délelőtti gyereksávban, a nagygyerek sávban, mik azok a retró rajzfilmek hétvégén, és milyen lehetne a Tinimoziban vagy a Mesemoziban látható filmkínálat? Most ezekről rántjuk le az elképzelt címeket.

A délelőtti óvodás mesék

A legkisebbeknek szóló sávban futó kínálat lényegében változatlan maradna, csak ezek reggel és délelőtt folytatódnának. Ugyanúgy mennének továbbra is pl. Leo, az ifjú vadőr, az új Teletubbies, Tűzoltó Sam, Chuggington, az új Maja méhecske, Dóra, a felfedező, Hollócska, Éliás, a kis mentőhajó, és még nagyon sok más. Természetesen tovább bővíteném a legkisebb korosztálynak szóló címeket újdonságokkal, de erről nem írok, mert szerintem mindegy, milyen újabb ovis mesékkel örvendeztetnék őket.

A nagygyerekek és a tinik

Az igazi lényeg, amiben a legnagyobb változtatást bevezetném. Ez most a leginkább mellőzött réteg. A mostani valódi kínálatban ennek az értebb korosztálynak az elmúlt pár évben szinte alig adtak bármi újdonságot. Mert talán azt hiszik, hogy egy Mickey egér játszótere vagy egy Dóra sokkal jobban lekötne egy 11 évest, mert két nagyobb és népszerű csatornától vannak? Ha már vesznek Disneytől vagy a Viacomtól (Nickelodeon tulaja), akkor legalább legyenek tekintettel a nagyobb korosztályra is. Más közmédiák gyerekcsatornája is jól tudja, hogy a gyerekkor nemcsak 10 év alatt van, hanem 11 év felett is – egészen 14 évig -, csak az ő ízlésük már ezek a mézes-mázas, tündi-bündi, jajdearanyos gyermeteg mesék.
Amiket még a tizentúli közönség elfogadhatónak tart a mostani valódi műsorban, az nyilván az Alvin és a mókusok, a Büszke Birtok oroszlánőrsége és esetleg a Super 4, de ezek túl kevesek, hogy elmondhassuk, hogy az M2 gondol érdemben a nagyobb korúakra is. Ez a három cím ráadásul olyan színvonalú, hogy ha egyáltalán nem is dedósak, akkor is többnyire a 7-10 év közötti közönséget célozza. Csak azért lehet ez a három cím elfogadható a 11 éven felülieknek, mert ezek csatornapremierek az ő korukban három népszerű csatornától (Alvin = Nick, Super 4 = Megamax/Minimax, Oroszlánőrség = Disney Channel).
A saját újragondolt műsorszerkezetemben nem szabadulnék meg a 7-10 év közöttieket célzó sorozatoktól (pl. Super 4, Alvin és a mókusok, A dzsungel könyve, Tashi, Mentőcsapat, Gógyi felügyelő, A kis időutazók), ilyeneket mindennap délután 5-től adhatnék.

A 11 éven felüliek hiányosságát valahogy így orvosolnám: Élőszereplős és animációs sorozatokat vennék csomagokban a legnagyobb cégektől. Bár a címek vásárlói csomagok és licenc függvénye, de körülbelül így képzelném el:

Nickelodeon
Az élőszereplős sorozatok közül: Drake és Josh, iCarly, Big Time Rush, Sam és Cat, Anubisz házának rejtélye, A Hathaway kísértetlak, 100 dolog a gimi előtt, Nicky, Ricky, Dicky és Dawn, A Thunderman család, Bella és a buldogok, és persze ezeken felül/vagy amit csak kapnék csomagban.
Az animációs sorozatok közül: SpongyaBob valamennyi évada, Avatár – Aang legendája, Korra legendája, Angyali keresztszülők valamennyi évada, A Lármás család, és persze ezeken felül/vagy amit csak kapnék csomagban.

Disney
Az élőszereplős sorozatok közül: Jesse, Austin és Ally, Sok sikert, Charlie, Az eb és a web, Anna és a droidok, Varázslók a Waverly helyről (párszor az M2 végigadta), Zack és Cody, és persze ezeken felül/vagy amit csak kapnék csomagban.
Az animációs sorozatok közül: Phineas és Ferb, Milo Murphy törvénye, Rejtélyek városkája, Kim Possible, meg persze sok régebbi sorozat is, mint pl. a régi Micimackó, Kis hableány, Goof Troop, 101 kiskutya, Szünet, Herkules, és persze ezeken felül/vagy amit csak kapnék csomagban.

Cartoon Network
Őszinte leszek – és gondolom Facebookon páran emiatt meg is kövezhetnek, de nem érdekel: Nem utasítanék vissza a Cartoon Network-től sem egy kicsi vásárlói csomagot. A Disney-hez és a Nick-hez hasonlóan ezek a sorozatok is licenc függvényei lennének, de körülbelül így képzelném el: Gumball csodálatos világa, Kalandra fel!, Parkműsor, Fosterék háza a képzeletbeli barátoknak, Medvetesók, Túl a kerítésen, és persze ezeken felül/vagy amit csak kapnék csomagban.

Sokan kifogásolják a Cartoon Network sorozatait, részben a rajzaik miatt, részben az előforduló kifogásos tartalmaik miatt (kicsi erőszak, gusztustalanság, csúnya beszédek), és most itt merül fel a kérdés, hogy hogy a jó francba gondolta bárki, hogy mégis ilyen “aberrált, túl buta, túl felnőttes, igénytelen, elvont, mesterkélt rajzú” meséket képzeljen  egy gyerekbarát tévébe. Válaszként hadd nyugtassak meg mindenkit: ezek a sorozatok – a fentebb említett Disney-s és Nickelodeonos címekkel együtt – a nagyobb gyerekek sávjában lennének leadva, 12-es karikával, de nem egyszerre menne az összes sorozat, mivel naponta úgyis kb. csak 3 órát szentelnék a nagygyerek/tini blokknak az M2-n. Illetve ha lenne rá mód, akkor a Cartoon-os sorozatokból olyan kópiákat vennék, amik már eléggé megvannak vágva ahhoz, hogy gyerekcsatornán lehessen adni. Vagy ha csak vágatlan verzióban adják a jogokat, de nem mernék óriásit kockáztatni, akkor nem tartózkodnék a vágóolló használatától sem, vagyis kicsit vágottan adnám a sorozatokat (na de azért nem úgy, hogy egy 10 perces epizódot 3 perces rövidre vagdosni, akkor inkább kihagyok pár részt a sorozatból). Közszolgálati szemszögből nyilván álszent dolog lenne a vagdosás vagy bizonyos epizódok kihagyása, de akkor is inkább ez a jobb megoldás, minthogy diszkriminációból ne legyen eléggé kiszolgálva a 21. századi nagygyerek nézők igényei, és hogy csak egyre dedósabb legyen egy közszolgálati gyerektévé.

Persze nemcsak Amerikából lehet igényesebb vagy igénytelenebb tartalmakkal erősíteni a nagyobbak fele: a franciáknak is lehetnek vállalható animációs sorozataik. Olyanok, amelyeket még nálunk nem mutattak be, de az M2-n akár remek helyük lehetne.
A Futurikontól néhány sorozatot már bemutattak az M2-n (Aprónép, A kis időutazók, A Barkács kölyökklub), de még nem volt a csatornán a külföldön népszerű Dragon Hunters, ami egy fantasy-kaland-vígjáték. Sok országban már bemutatták, Amerikában a Cartoon Network is bemutatta angolul, ami azt jelenti, hogy bizonyára nem dedós, vagyis állhatná a sarat egy nagygyerek sávban az M2-n.
Ki gondolta, hogy a nálunk a Disney Channelen futó Miraculous is egy francia (de részben koprodukciós) sorozat, és hogy valójában ugyanazok forgalmazzák, akik a Super 4-et és az új Alvint is? Már mondanom sem kell, hogy az M2-re kitalált nagygyerek blokkban, csatornapremierként megérhetne egy próbát.
Az Oggy és a svábbogarakat nálunk régebben sok csatornán adták (RTL Klub, M2, Duna TV, Fox Kids), azóta újabb évadok is készültek, amiket nálunk még nem adtak le. Talán egy nagygyerek blokkba pont beleférhetne a folytatás.
A franciák nem egy olyan sorozatot tudtak összedobni, amelyek próbálják majmolni az animéket – gondoljunk itt a Little Houdini című 2014-es, egyórás francia rajzfilmre, amit az M2-n is néha adnak, annak a rajza is valamennyire emlékeztet az animék stílusára. Anime-utánzat továbbá a Wakfu vagy a Dofus, ezek közül egyik sem ment még nálunk (mindkettőt adják a csehek a saját gyerektévéjükön, illetve mindkét sorozat amúgy videojáték-adoptáció).

Ha már animékről beszélünk, akkor elmondom, hogy gyerekbarát animéket is vennék a csatornára, nemcsak a Nils Holgerssont ismételgetném hatmilliószor (az is igazából anime, csak koprodukciós). Rengeteg olyan animét félbe hagytak Magyarországon, amiket azóta sem folytattak egyetlen csatornán. Két ilyen rendkívül népszerű, félbemaradt gyerek- vagy ifjúsági anime pl. a Pokémon vagy a Yugioh Duel Monsters. Aki most azt hinné, hogy ezt a két címet rögtön meg is venném az M2-re, annak nagyon rossz hírem van: Ez a két sorozat régen az ORTT büntetései miatt kerültek le az RTL Klub műsoráról, a Pokémon meg sajnos azóta is a magyar anime-ellenesség jelképe maradt a “gondos” kisgyerekes szülők szemében. Amíg a japán animációs műfajt többen kifogásolják és végre nem látják be, hogy nem minden anime csak “erőszakos, vérengzős, agresszív ázsiai mesefilm”, addig Pokémont nappalra csak külföldi médiahatóság alatt álló gyerektévére tudnék elképzelni (pl. Kiwi TV). Múltkor viszont megírtam, hogy a Pokémont nyugodtan lehetne a fiatal felnőtteknek szóló Petőfi TV-ben adni, az a felnőtt sáv úgyis csak este 8 után indulna.
Pokémont egyébként más külföldi közmédiák gyerekcsatornáikon sem nagyon fedeztem fel, úgyhogy helyette anime-ellenesek körében nem nagyon ismert címekkel próbálnám bebizonyítani, hogy igenis vannak gyerekbarát, jó, tanulságos, értelmes, izgalmas, nívósabb, enyhébb rajzfilmek japánból, meg olyan komolyabbak is, amik nem túl durvák, de nem is túl gyerekesek. A regények alapján készült animék többsége például pont megfelelnének az M2 elvárásainak, de régebben is adtak nálunk jó kodomókat (kisebbeknek szóló animék) a tévében, mint pl. Múmin, Csip-csup csodák (hogy csak a legismertebbeket említsem). Több remek kodomo (gyerekanime) sorozat van még, amiket legalább egyszer leadtak nálunk, és azóta már nem, vagy olyanok, amiket sosem adtak nálunk, de megérdemelné az esélyt állami gyerektévén.
Bár licenc és vásárlói csomag függvénye lehet, de ha rajtam múlna, akkor a sok gyerekaniméből, amelyek elég alkalmasak az M2 színvonalába, inkább elsősorban mindenképpen az Oscar-díjas Miyazaki Hayao műveire költenék legtöbbet. A japán animáció egyik legnagyobb legendája sok olyan szuper filmet és sorozatot írt, rendezett, amelyek szélesebb korosztálynak szólnak. Van a Studio Ghibli nevű animációs filmcége, ami egészen igényes, gyerekbarát, kicsiknek és nagyoknak, vagy éjszakára (a Petőfi TV-re) még idősebb kornak szóló filmeket készített. 10 évvel ezelőtt még az akkor csak négy tévéadót (M1, M2, Duna TV, Duna Autonómia) jegyző közmédia is adott nem kevés Ghibli-animefilmet, illetve egy sorozatot, amin még Miyazaki is dolgozott íróként (Sherlock Hound). Mióta a Magyar Televízióból MTVA lett, azóta a Studio Ghibli és Miyazaki filmjeit már nem tűzik műsorra állami csatornán, pedig újra itt lenne az ideje.
Ha rajtam múlna, akkor a Studio Ghibli valamennyi filmjén kívül megvenném még az M2-re a Nadia: Secret of Blue Watert és a Ronja, a rabló lánya című regény alapján készült sorozatot is (az előbbit Miyazaki írta, utóbbit a Studio Ghibli készítette). Ha mindkettőből csak angol változatot tudnék megvenni, az abszolút nem baj, hisz sem gyerekaniménél, sem regényaniménél nem számíthat, hogy milyen hozzá a magyar szinkron és hogy van-e hozzá japán hang és felirat. Ezek ugyanis nem azok a nagyon népszerű, mainstreames, agyonhypolt, véresebb és durvább, direkt felnőtteknek szóló animék, amikkel a legnépszerűbb hazai animés csoportok és oldalak szeretnek legtöbbet foglalkozni, amiknél általában gyakran folynak a szinkron vs. felirat viták.
Miyazaki és a Ghibli világán kívül persze sok más olyan színvonalas gyermek- és ifjúsági animesorozat- és film van még, amiket ha az M2 adna és az anti-animések látnák, akkor azt mondanák rá, hogy “Na, ez nem is rossz!”, vagy hogy “Nem minden japán mese olyan véres és butító a gyerekeknek”, vagy hogy “Ez sokkal jobb, mint a Pokémon”. De egyelőre inkább Miyazaki műveit tudnám legjobban egy esetlegesen megújuló M2 kínálatába elképzelni, mert a cseh- és dán közmédiák gyerekcsatornái is mostanában ezekkel foglalkoznak rendesen.

Állami gyerektévén az animéket nem Pokémonnal, nem Dragon Ball-lal, nem Yu-Gi-Oh-val, hanem valami regény alapján készült animével…

…vagy gyerekanimével lehet elfogadtatni

Haladjunk tovább, megnézzük, milyen lehetne a hétvégi filmkínálat az M2-ben.
Ugyanazok a filmek maradnának, mint amik most vannak, csak újabb címekkel bővülnének.

A hétvégi délelőtti, nagyobb gyerekeknek és tiniknek szóló M2 Tinimoziban a jelenlegi filmes kínálatból ott menne továbbra is a nem rég bemutatott három Bibi és Tina-film, a Verne Gyulás sorozat, az Elvitte a víz és sok más, 12-es karikával jelölt film, de ezek mellett vennék néhány Disney Channel Original Movie-t (ezekből pár éve adtak néhányat), Nickelodeon Original Movie-t, esetleg valami Cartoon Network Original filmet is és persze feltétlenül a nagyobbaknak szóló Ghibli-filmeket is ott adnék.

Az esti M2 Mesemoziban pedig többnyire gyerekbarátabb, családbarátabb, akár korhatár nélkül, de legfeljebb 6-os karikával is adható filmek mennének. A Ghibli-nek is vannak olyan gyerekbarát filmjei, amik pont ebbe a sávba beleillenek.

Hétvége délutánra mondtam egy retró-sávot is, ahol többnyire csak régebbi sorozatok kapnának helyet. Régi rajzfilmekből is végtelen sok címet lehetne sorolni, de mivel annyira sok mindent – többnyire vásárlói csomagok és licencek függvénye miatt – egyszerre nem lehetne mind megvenni és leadni, ezért csak néhány címet mondok a nagyon sok közül: Kutyavilág, Teknős-sziget, Marsupilami (a 2000-es sorozat), Szédült nyuszik, Varázslatos iskolabusz, Nyomorultak, Repülő bocsok, Orson és Olivia, Slapaj, Szippancsok, Delfy, Tüskeböki és pajtásai, Elsüllyedt világok, és még természetesen sok más. Ez a hétvégi sáv – ahogy a felsorolt címekből sejteni lehet – többnyire a rég nem látott sorozatok kánaánja lenne – országtól és cégtől függetlenül -, de persze olyan régi sorozatok is mehetnének rajta, amiket még most is adnak a csatornán (pl. Nils Holgersson, A gyűszűnyi erdő lakói), vagy ide is lehetne a Disney-től esetleg vásárolt régebbi sorozatokat rakni.

Most következik a cikk újabb érdekes része. Kitalált címekkel illusztrálva megnézzük, milyen lehetne egy vadonatúj, még változatosabb, még közszolgálatibb M2 gyerekcsatorna tévéműsora hétköznap és hétvégén (természetesen más, hasonló címeket is el lehet képzelni):

Hétköznap:

5.00-5.30 Klasszikus magyar rajzfilmes sáv
5.00 Kukori és Kotkoda
5.05 Kockásfülű nyúl
5.15 Frakk, a macskák réme
5.20 Misi Mókus kalandjai
5.30-13.00 Mesék, rajzfilmek a legkisebbeknek
5.30 Bo, az örökmozgó
5.55 Leo, az ifjú vadőr
6.05 Csűrcsavarosdi
6.30 Peppa malac
6.35 Dóra, a felfedező
7.00 Rosie világa
7.15 Éliás, a kis mentőhajó
7.25 Chuggington
7.40 Hahó, Pip!
7.50 Tesz-Vesz város
8.15 Zou
8.30 Ma-ma-mackók
8.40 Miss BG
8.50 Claude
9.00 Eperke legújabb kalandjai
9.25 Gondos bocsok
9.50 Rubi Szivárványiában
10.00 Bo, az örökmozgó
10.25 Csűrcsavarosdi
10.50 Éliás, a kis mentőhajó
11.00 Dóra, a felfedező
11.25 Chuggington
11.35 Leo, az ifjú vadőr
11.45 Rosie világa
12.00 Peppa malac
12.05 Zou
12.20 Ma-ma-mackók
12.30 Roger, az űrjárőr
12.45 Kókusz Kokó, a kis sárkány
13.00-15.00 Vegyes ismétlősáv
13.00 Mickey és az autóversenyzők
13.25 Dr. Plüssi
13.50 Kukori és Kotkoda
13.55 Kockásfülű nyúl
14.05 Kék egér
14.15 Mikrobi
14.25 Kérem a következőt!
14.35 Mézga család
15.00-17.00 Élőszereplős- és animációs sorozatok nagyobbaknak, tiniknek és a vége fele alsósoknak is
15.00 Nicky, Ricky, Dicky és Dawn
15.25 Sok sikert, Charlie!
15.50 A Hattaway kísértetlak
16.15 Parkműsor
16.25 Gumball csodálatos világa
16.35 Pókember elképesztő kalandjai
17.00 Ronia, a rabló lánya
17.25 Phineas és Ferb
17.50 Alvin és a mókusok
18.00 Szuper négyes
18.15 A dzsungel könyve
18.30-19.20 Disney Junior
18.30 Dr. Plüssi
18.55 Mickey és az autóversenyzők
19.20-19.35 Esti mese
19.20 Frakk, a macskák réme
19.28 Misi Mókus kalandjai
19.35-20.00 Saját gyártású műsorok
19.35 Matrica
19.40 Hetedhét kaland
19.50 Mesélj nekem!

Hétvége:

5.00-5.30 Magyar mesesáv
5.00 Kukori és Kotkoda
5.05 Kockásfülű nyúl
5.15 Frakk, a macskák réme
5.20 Magyar népmesék
5.30-9.00 Mesék a legkisebbeknek
5.30 Rejtélyek Tesz-Vesz városban
5.55 Babar és Badou kalandjai
6.20 Lucas és Emily
6.30 Hollócska, a kis rosszcsont
6.45 Buckó
6.55 Caillou
7.20 Julio, a nyúl
7.30 Helen sulija
7.45 Peppa malac
7.50 Ici-pici cicák
8.00 Roger, az űrjárőr
8.15 Zou
8.25 Laura csillaga
8.35 Dino Dan
9.00-9.50 Disney Junior
9.00 A Büszke birtok oroszlánőrsége
9.25 Szófia hercegnő
9.50-11.00 Élőszereplős- és animációs sorozatok nagyobbaknak és tiniknek
9.50 100 dolog a gimi előtt
10.15 Kis tini hős
10.35 Sharon naplója
11.00-13.00 M2 Tinimozi
(ha a film rövidebb lesz, akkor fillernek beleraknék egy-két új Magyar Média Mecenatúrás animációs rövidfilmet)
13.00-16.00 Retró rajzfilmsorozatok
13.00 Jeltolmácsos magyar rajzfilmsorozat
13.05 A gyűszűnyi erdő lakói
13.30 Teknős-sziget
13.55 Urmel
14.20 Kutyavilág
14.45 Gumimacik
15.10 Aladdin
15.35 Nadia – A Kék Víz titka
16.00-17.00 Grimm-mesefilm
17.00-18.00 Animációs sorozatok alsósoknak és akár nagyobbaknak vegyesen
17.00 Angyali keresztszülők
17.25 Tashi
17.35 Geronimo Stilton
18.00-19.30 M2 Mesemozi
kb. 19.30-20.00 Új magyar rajzfilmek és Esti mese
(ha az esti film hosszabb lesz, akkor csak Esti mese)

Ez egy olyan jól kitalált műsorstruktúra, amiről magyar közmédián egyelőre csak álmodni lehet, de szélesebb réteget szolgálna ki. Ez a műsorstruktúra nem hagyná cserben azokat, akik kedvelik a japán animációt, nem hagyná cserben még azokat sem, akik a Disney-meséket szeretik, nem hagyná cserben a Cartoon Network-féle animációk szerelmeseit sem, nem hagyná cserben a régi sorozatok kedvelőit sem, nem hagyná cserben a jó öreg klasszikus és a legújabb magyar animációk és sorozatok kedvelőit sem, nem hagyná cserben azokat sem, akik érettebb sorozatokat néznének. Egyszóval mindenkinek minden, egyetlen csatornán, napi 15 órában. Nem kell teljesen megszabadulni az eddigi jól bevált, biztonságos, erőszakmentes, kisgyerekeknek vagy alsósoknak szóló tartalmaktól, de azért a nagyobbak is kapnának valami nekik valóbbat.
Jól látszik a fenti műsorújságból, hogy amiket egyesek igénytelenebbnek tartanak, annak mennyisége így is hogy eltörpülne. (Cartoon-elleneseknek csak hasonlításképp: a norvég NRK Super jelenleg mindössze hetente egyszer – péntek délután 5 körül – tűz műsorra egy újabb, 10 perces szegmenst a Gumball-ból, amibe bizonyára még nem halnak bele a sorozat norvég gyűlölői.)
Ha ilyesmi lenne körülbelül a csatorna műsora, akkor a saját szemeinkkel láthatnánk, hogy ez mennyivel komolyabb és közszolgálatibb állami gyerektévé, a világ bármely közmédiája megirigyelhetné.

Alternatív elképzelések

Hosszabbított műsoridő
Jelenleg az M2 gyerekcsatorna 24 órássá tétele esélytelen (talán a csehek előbb lesznek 24-esek), de az esti adásidőt 20 óráról meg lehetne hosszabbítani pár órára, így kb. a lengyel közszolgálati gyerektévé (TVP ABC) mintájára az M2 mehetne éjjel 11-g. De csak olyan feltétellel érdemes megfontolni egy hosszabbított gyereksávot, ha a Petőfi TV külön válna, és a gyerekcsatornán 20-tól 23-ig kifejezetten a tinik és a nagyobb gyerekek fele nyitnak. Ehhez 5-től 20-ig akár a jelenlegi, eredeti műsorstruktúrát is meglehetne tartani, de 20-tól 23-ig az általam kitalált tini/nagygyerek sáv műsorai mennének. 23-tól hajnali 5-ig monoszkóp menne.

Külön csatorna a legkisebbeknek, külön a nagyoknak
Bár a magyar közmédia állítólag egyelőre elvetette az esetleges M6 nevű csatorna indítását, de ha elég okosak lennének, akkor meggondolnák, hogy az az M6 egy újabb gyerekcsatorna lehetne, ami az M2-vel ellentétben már direkt a 7-14 év közöttieknek nyújtana műsorokat. Ilyen esetben a jelenlegi M2 maradhatna a 3-10 év közöttiek tévéje. Vagy az M2 lehetne 7-14 éveseké, az M6 pedig a 3-10 éveseké. Olyanok lehetnének, mint a két dániai állami gyerektévé, amiben az egyik, a DR Ramasjang a 3-10 éveseké, a másik, a DR Ultra pedig a 7-14 éveseké.

Persze ez az egész csak egy hiú álom, hiszen az M2-nek még Facebookja sincs, hogy ott elég sokan jelezzük, hogy hosszú idő után ismét ideje lenne kicsit nyitniuk a nagyobb korosztály fele is.

A csatorna-újragondolós sorozat következő része még nem tudom, mikor jelenik meg (talán valamikor májusban), de vagy a Kiwi TV, vagy az M3, vagy valami másik csatorna újratervezett műsorával foglalkozunk legközelebb.