3 éves az Ano Blog

2013. augusztus végén indult el az oldalam. Ebben a rövid bejegyzésben írok picit az oldal történetéről, illetve a 2015. szeptember és 2016. augusztus között történt eseményekről a blogon és a Facebokon, de szó lesz a végén az oldal későbbi terveiről is.

Kezdetben a saját indavideós feltöltéseimről értesülő híreknek volt szánva az oldal, mellette a különféle rajzfilmes, meg retrós témájú írások, voltak Disney-képregény fordítások is kaptak helyet, mindez 2013 és 2014 között.
2014-től kezdve egyre nagyobb teret kaptak a régi tévéműsorok írása, ami a mai napig az oldal főprofiljának számít. Régi tévéújságokon kívül más bejegyzés elég ritka szokott lenni. Amikor más témájú írás van, akkor az általában valami véleménycikk, közlemény, hírcsokor, vagy a 2014. decembere óta készülő AFT (Animék, Firkák és Trollok) filmsorozatról szóló írás szokott lenni.
2015. szeptember és 2016. augusztus között ezek történtek a blogon és a Facebookon
– Kb. 1000-1500 napi tévéműsor került ki az oldalra az elmúlt egy évben. Már egy napi műsor sem hiányos az 1989-es, 1990-es, 1991-es és 1992-es évfolyamokból sem, de kisebb infók még hiányoznak.
– Október óta van szkennerem, így a Facebookon sok saját szkennelésű tévéújság, reklám, slágerlista és más érdekesség is található.
– Tavaly elkészítettem az AFT-sorozat 4. részét, ami december végén lett bemutatva. Akárcsak az előző három rész esetén, erről is van írás a társoldalnál, a Rajzfilmövezetnél.
– Szintén december végén írtam az utolsó véleménycikket az M2 gyerektévéről (idén már nem írok véleményt az M2 2016-os történetéről, mert már annyira sem szoktam nézni a csatornát, egyre nagyobb elégedetlenségem és érdektelenségem miatt)
– Idén januárban beszálltam a társoldalam, a Rajzfilmövezet tavaly indított Facebookos oldalának, a Rajzfilmövezet Egzstra szerkesztésébe, azóta minden csütörtökön a RÖE-ban láthatóak a saját készítésű fura és vicces Dolanos képek. Azokból nem is olyan kevésnek van sikere. Íme az egyik kedvencem:
Előfordulhat, hogy a RÖE-ben néha kimarad egy-egy csütörtökön a saját készítésű Dolanos kép kirakása, ennek legfőbb oka az ötlethiány lehet.
– A Facebookos oldalam kedvelése az elmúlt egy évben jelentősen emelkedett, azt sajnos már nem tudom mennyi követője volt ilyenkor egy éve, de annyi biztos, hogy nem volt még 500 (vagy még 400) sem. A lájkok emelkedésében talán fontos szerepet játszhatnak ezek a Facebookos tevékenységek: A csütörtök esti RÖE-s mémek, a megosztások, illetve az oldal hirdetése, amit a RÖ szerzője szokott csinálni.
– Már tavaly nyár végén bejelentettem, hogy nem írok az oldalamra több írást, ami az M2 gyerektévé havi újdonságairól és ismétléseiről értesít. Ha az M2 valami különleges újdonságot ad, arról azóta a kishírekben vagy a Facebookon jelzek. Az elmúlt egy évben mindössze négy ilyen Facebookos bejegyzésre volt lehetőség: tavaly szeptemberben a Wallace és Gromit mozifilmjéről, december végén a Pöttöm George-ról, idén február végén az új generációs Alvin és a mókusokról, legutóbb májusban pedig az Elvitte a víz című filmről szóltam. A továbbiakban is, ha lesz bármi különleges újdonság az M2-n (főleg Nickelodeon, Cartoon Network, Disney, nagyon régi Minimaxos sorozat vagy akár valami anime), akkor Facebookon írok róla.
– Médiapiaci elemzések címmel indult februárban az első olyan cikksorozat az Ano Blogon, amit nem én, hanem valaki más írt az oldalamon. A Rajzfilmövezet szerzője eddig háromszor (1, 2, 3) volt itt vendégírója ennek az érdekes sorozatnak.
– Újabb társoldal Facebookon: akit nálam ezerszer jobban érdekelne a közmédiával kapcsolatos írások, annak ajánlom múltkor felvett társoldalamat, a Köztévé Blogot (blog itt, Facebook itt).
A “tovább” mögött az oldal biztos és a tervezett tervei olvashatóak.
Biztos tervek a jövőben
– Egyre több évfolyam lesz hiánytalanul megírva. Legközelebb jön az 1993-as év és így sorban előre. Mivel teljesen egyedül dolgozok ezen, így számítás szerint karácsonyig az 1997-es évig minden év hiánytalan lesz.
– Hamarosan várhatóak a 2005-ös és 2006-os műsorújságok is. Jövőre akár 2007 is várható.
– Új arculatot (profilképet és borítóképet) kaphat a blog és a Facebookos oldal. Az új arculatot a Rajzfilmövezet szerzője tervezi. Amíg nincs kész, addig a blog csak kisebb ráncfelvarráson esik át (új színek, betűtípus meg ilyenek).
– Készül az AFT 1.5, ami az AFT filmsorozat legelső filmjének újrakészült és újra kiadott változata lesz (kép a filmről lent). Hosszabbra és sokkal komolyabbra sikeredik, mint az eredeti film, nagyon izgalmas lesz. Kb. egy hét és teljesen kész lesz, szeptemberben lehet bemutató. 2017-ben készülhet el az AFT 5. része is, ami egy izgalmas fordulattal, meglepő történetszállal fejezheti be a sorozatot.
Tervezve vannak még
– A mindenféle régi rajzfilmes blokkok tévéműsorát összegyűjtő cikkek (pl. Rajzfilmsztárok parádéja, MSat-Nickelodeon, Kölyökklub, Rajzfilmklub, TV2 matiné, TV2-Cartoon Network) bővítése az azóta megtalált infókkal.
– Elképzelhető, hogy egyes történetes cikkek (a rajzfilmadók magyar történetéről és az animék magyar történetéről szólóak) a későbbiekben frissülhetnek az azóta összegyűjtött újabb infókkal.
– Külön blog indulhat, ami kifejezetten csak az ünnepi (pl. karácsonyi, húsvéti, szilveszteri) tévéműsorokat gyűjtené.
– Facebookon újabb képalbumok is lehetnek: az egyik régi filmajánlókat, filmplakátokat gyűjtene össze. A másikban saját készítésű kitalált screenshotok lennének, az lenne a neve, hogy Ilyen is lehet(ne) az M2. Arról szólna, hogy olyan rajzfilmről vagy animéről lenne egy-egy kép egy-egy jelenetről, amiket az M2 gyerektévé még nem vetített, és azokra a képekre kerülnének fel az M2 logója és esetleg valamilyen korhatárkarika. Ugyanilyen fiktív screenshotok lennének Petőfi TV-ről is, abban szinte biztos nem lenne hiány animés képekből. Ez a kép lent még 2013 őszén készült, így illusztráltam egy ismerősöm kampányát, hogy az M2 20 óra után adjon animeblokkot. Most így ránézve nem lenne nagyon aktuális, mert 20 óra után ott már a Petőfi TV megy.
Persze a fent említett tervek mindegyikét nem garantálom rövid időn belül megvalósítani. Illetve ha a fentieken túl más is lenne, amiről nem írtam, az majd úgyis kiderülne.