Szép lassan megváltak a piros-fehér-zöld logóktól a tévécsatornák

A nemzeti ünnep alkalmából rendhagyó megemlékezéssel készültem. Rajtam kívül más is észrevette, hogy az utóbbi másfél évtizedben szép lassan eltűntek a magyar színek a magyar tévécsatornák logóiból?

TV2, RTL Klub, (Magyar) ATV, Minimax, Sláger TV (Nóta TV), MTV Plusz. Ezek az adók vagy megszűntek, vagy mára elhagyták a piros-fehér-zöld összeállítást. Két külföldi tulajdonú tévéadó is használta egykor a magyar színeket, de biztosan nem miattunk. Nézzük sorban a régi logókat.

Magyar ATV

Az ATV neve és arculata olyannyira letisztult az évek során, hogy nem csak a piros-fehér-zöld összeállítást vesztette el a logó, de a csatorna nevéből is eltűnt a „Magyar” szó. (Az új logó a jobb oldalon.)

TV2

Az első logó alapján főleg az idősebbek körében Csiga 2-esnek is becézett TV2 már a 2000-es évek elején megszabadult a zöld színtől. Érdekes jelenség, hogy a magyar zászló színeivel pont akkor operált a logó, amikor még német tulajdonban volt az adó.

RTL Klub

A másik országos kereskedelmi tévé logója ugyan maradt, de a TV-ben és a neten egyaránt a teljesen fekete vagy a teljesen fehér változatát használják.

MTV Plusz

Bár a Magyar Televízió csatornái érdekes módon sosem használták a piros-fehér-zöld összeállítást, létezett egy kérészéletű kísérleti MTV-csatorna, amely mégis.

Nóta TV

A néhány évvel ezelőtt Sláger TV-re átkeresztelt Nóta TV logója is magyar színekben pompázott.

Minimax

Talán kevesen tudják, de a közép-eutópai Minimax 2007-ig magyar tulajdonban volt. Talán ennek volt köszönhető a logó színösszeállítása.

+2: Music Television (MTV) és AXN Sci-fi

Ne higgyük, hogy ez a két csatorna szándékosan magyar színeket használt egykor, mindez a véletlen műve volt. Mindenesetre üde színfoltot jelentettek a külföldi, magyarul is fogható tévék piacán. Az MTV azóta letisztult, egyszínű logót használ (illetve folyton variálja a színösszeállításokat), az AXN Sci-fi pedig megszűnt.

2 comments

  1. Az AXN Crime és az AXN Sci-Fi nem is szünt meg, mert nevet, arculatot, és egy logót váltott

Comments are closed.