Ano Blog Bónusz – Dolan-képek az Ano Blogtól

Legutóbbi kishírekben említve lett, hogy egy Dolan-mémeket bemutató Facebook oldal fog indulni, amiben a saját fordítások mellett saját készítésű Dolan-mémek is lesznek láthatóak. Ez lett volna eredetileg az Ano Blog Bónusz, de egy egyezménynek köszönhetően mégsem saját külön oldalon lesznek bemutatva a “műveim”.

Az emberi hülyeség már az Ano Blogon sem fog ismerni határt. Persze nem itt az eredeti blogon (az oldal jelenlegi profiljába bele sem illene), hanem a Rajzfilmövezet Egzstra (továbbiakban RÖE) oldalán. A Dolan-mémeket bemutató oldallal való megállapodás szerint a saját készítésű Dolan-mémjeim az ő oldalukra fognak felkerülni.
A Dolan-mémekről általában
Legalább is így szoktam hívni ezeket a vicces, a neten elterjedt képregényszerű alkotásokat. Néhol beszívottnak is mondják, mert az ilyen képeken úgy is néznek ki a szereplők. A szereplők többnyire ismert rajzfilm- vagy animehősök szoktak lenni, ferdített nevekkel (ilyen például Goofy-ból Gooby, vagy Tapsi Hapsiból Dapzsi Habzsi, vagy lehet Scooby Doo-ból Szkuvidu, Bozontból pedig Baszont).
A Dolan képregény-mémeket Painttel vagy egyéb képkészítővel szokták csinálni. Különös tehetséget nem igényel egy-egy ilyen figura elkészítése. A lényeg, hogy torzak, groteszkek, viccesek legyenek, ne utánozzák szó szerint az eredetieket. Kedvünk szerint a karakterek fejét el lehet borítani szőrszálakkal is.
A Dolan képregényekhez szövegeket is szoktak írni, de a “beszívott” karakterek beszédjeit is hasonlóan kell írni, mint magát a szereplőt: furcsán, helyesírási hibákkal, szinte kiolvashatatlanságig. Ezt “spongli” nyelvnek is hívják. Például a kettős betűknél a betűket cserélni lehet (pl. a CS betű lehet SC vagy a GY betű lehet YG), néhány szónál ki lehet hagyni egy-egy betűt, vagy a betűket egy két-három betűs szónál lehet keverni (pl. a “nem” lehet “nme” vagy az “és” lehet “sé”), de lehet több betűt másik betűvel helyettesíteni (pl. a leggyakoribb esetben a “P” és a “B” betűk, a “K” és a “G” betűk vagy a “D” és a “T” is cserélhetőek). Például: a “kacsa” lehet “gasca” vagy “kasca” is. Dolan-mémekben a “kérlek” szót “pls”-nek szokás írni, az “oké” vagy a “rendben” szavakat pedig egy sima “k” betűvel lehet helyettesíteni.
A Dolan-mémek történetei nem kell, hogy hosszúak és értelmesek legyenek, de viszont legyen bennük ötletesség, esetleg poénjuk. Lehetnek morbidok is (egyik szereplő csonkíthat egy másikat, vagy a gyilkos karakterre lehet vért is rajzolni), szó szerint perverzek, illetve egyéb extrém módon is ábrázolhatóak. De persze lehet vicces Dolan képregényeket horrorisztikus vagy szexuális történet nélkül is készíteni, de mindenesetre a torz karakterek, a “sponglisan” írt szövegek legyenek bennük mindenképp, mert csak akkor Dolan-képregény a Dolan-képregény.
Saját készítésű Dolan-képekhez nem muszáj minden szereplőhöz saját magunknak elkészíteni a karaktert. Ha a saját mémünkben pl. csak Dolan-t vagy Gooby-t akarjuk, akkor Google képkeresésben lementünk egy jó minőségű Dolan kacsát vagy Gooby-t, azokat akár png formátumra átalakítva fel is használhatjuk bátran saját képünkhöz, nem állnak ugyanis komoly szerzői jogvédelem alatt. Sőt, aki kedvet érezne, és saját Dolan-mémjébe beletenné a lent látható, saját készítésű Inuyasha (Uinashya vagy még meglátom milyen nevet adok neki) figurát, annak sem kell hozzá engedélyt kérnie tőlem.
Uinashya, akit a sorozatomban ha felhúznak, nem fél használni a szőrös szamurájkardját.
Ajánlom a Rajzfilmövezet írását a Dolan-mémekről, akit esetleg érdekelne: http://rajzfilmovezet.blogspot.hu/2015/09/rajzfilmovezet-egzstra.html
Ha szétnéztek Google-on, nagyon sokfajta ilyen Dolan-mémet magyarul és angolul is fogtok találni. Elég például rákeresni a Dolan, a Gooby vagy a Szkuvidu kifejezésekre, a képtalálatoknál már találkozhatunk ilyen művekkel.
Ano Blog Bónusz
Ano Blog Bónusz néven lesznek a RÖE oldalára kikerülő képeim megosztása a rendes Ano Blog Facebookjára. Eleinte úgy volt tervezve, hogy saját magam indítok egy FB-oldalt Ano Blog Bónusz néven, viszont mivel kiderült, hogy az effajta humorra nem sokan vevőek – és a RÖE oldalának több követője is van, mint magának az Ano Blognak – ezért a RÖE vezetősége felajánlotta, hogy az ő oldalukon kitehetem a műveimet, és azokat az Ano Blogon is megosztanám, Ano Blog Bónusz néven.
A saját készítésű Dolan-mémek annyiban fognak különbözni a legtöbb oldalon láthatóaktól, hogy nem telik félórába, mire valaki megérti a szöveget – legfeljebb negyedóra lesz -, nem lesznek a mémjeimben nemi szervek láthatóak semmilyen formában, de lesznek néhol morbid képsorok, illetve olyan szereplők is lesznek, amiket a mémjeimhez magam alkottam (ilyen a fentebb látható Inuyasha kép is), de Dolan, Gooby vagy más, sok különböző mémben sokszor látott figurák nem lesznek sajátok, mivel mint már mondtam, szabadon felhasználhatóak.
Az első saját Dolan-képregényem története szerint Dolanék részt vesznek a Játék határok nélkül játéksorozatban (sárga bukósisak és sárga mez lesz rájuk rajzolva), ahol kizárják hőseinket a versenyből, mert Dolan szabálytalanságot vét el. És hogy mit, az majd kiderül néhány nap múlva.
A saját készítésű mémek a RÖE oldalán fognak legelsőnek megjelenni, de az Ano Blog Facebookján is meg lesznek osztva, mégpedig Ano Blog Bónusz néven, epizódszámmal, és a kép címével.
Az Ano Blog Bónusz-sorozat első része, a Játék határok nélkül pls (a RÖE-ben csak “jádég hatráko nélgül pls” néven van elképzelve) ezen a héten debütál a RÖE-ben, megosztva az Ano Blog Facebookján is. Valószínűsíthető, hogy hetente legalább egy új rész készül el.