GTA SA DYOM – Lövöldözős és közelharci jelenet készítése

A mai tutorial inkább arra jó, ha csak filmet szeretnénk csinálni a DYOM-mal. Youtube-on sok San Andreas filmet ha jól sejtem, DYOM-mal készítenek. Most megtanulunk a DYOM-mal hogyan lehet például akciójeleneteket forgatni. Elsőnek bandaháborúsat készítünk, majd közelharcot, mint a kardozás vagy a bunyó.

Lövöldözős jelenet forgatása
Találjunk ki egy helyszínt a csatának. Én most példának a Groove Street zsákutcáját választottam.
1. Először jobb, ha CJ-t elvisszük a csatatértől minél messzebbre, nehogy megtámadják a jelenet közben, és megszakadjon a film a “Küldetés sikertelen. Súlyosan megsérültél” felirattal. Ha találtunk neki biztonságos helyet, akkor a Player-el beállítjuk, nem kell most kiválasztani a karaktert, fegyvert és erejét.
2. Tegyünk a csatatérre néhány barikádot. Ezek lehetnek autók (jobb ha robbanás mentesre állítjuk őket), autóroncsok, vagy bármi más, amit jónak találunk. Barikádnak valót bőven találunk az Object & Effects/Add Objects alatt az Y és N gombokkal navigálva. Ha mégsem akarsz barikádot, akkor ezt a lépést hagyd ki, és folytasd a 3-assal!
3. Az Actors/Add Actor alatt kiválasztunk egy résztvevőt, beállítjuk a barikádok mellé vagy mögé, utána választunk fegyvert (a lőszere száma maradjon 9999), a pózolását (nem kötelező), és hogy a barátságos (Friend) vagy az ellenséges (Enemy 1 vagy Enemy 2) banda tagja legyen, és ne felejtsük beállítani az ellenségesnél, hogy “Hold and direct”,  a barátságosnál meg hogy “Hold position”. És ugyanezzel az eljárással két bandát készítünk: egy ellenséges és egy barátságosat. Mindkettőből legalább egy-egyet, de annyi tagot rakunk le a csatatéren, amennyit akarunk. A legjobb, ha az ellenséges és a baráti csapat egymástól nem túl messze vannak, hogy tudjanak lövöldözni. Ha nem akarod, hogy valamelyik bandában egy tag elessen a csatában, ne felejtsd el beállítani neki az erejét 2500-ra.
4. Végül lerakunk az Objectives/Add Objective/Add Special Env. Objective/Cutscene-nel egy kamerát, ami lehet Static, vagyis egy helyről vesz, vagy kövesse az egyik szereplőt (én most a Static-ot választottam). A kamerát forgassuk bármerre a fel-le-bal-jobb nyilakkal, a zoom-ot a bal CTRL lenyomásával a fel-le-bal-jobb nyilakkal, és a magasságot a bal SHIFT lenyomásával a fel-le nyilakkal. Ha beállítottuk és elhelyeztünk a csatatéren egy kamerát, és beállítottuk a hosszát, akkor ugyanezzel az eljárással több kamerát elhelyezhetünk, különféle kameraállásban (én a tutorialban összesen 7 kameraállást készítettem).
És ha úgy érezzük, elkészültünk, akkor már csak ki kell próbálni, és végignézni, hogy sikerült a mi bandacsatás jelenetünk. Ehhez hasonlóan kell sikerülnie:

Közelharci jelenet forgatása
Ugyanúgy kell csinálni, mint a bandaháborúsat, csak itt ketten legyenek a szereplők. Az egyik legyen ellenség, a másik barátságos. A fegyvereik szamurájkardok legyenek, vagy fegyvertelenek legyenek (akkor bunyós jelenet lesz). A két harcost egymással szemben kell közvetlen állítani. A kamera itt ne Static legyen, hanem Follow Actor, és a kamera megfelelő beállítása után kell kiválasztani, hogy melyik harcost kövesse a kamera.

Kb. ehhez hasonló lesz a végeredmény:

Ilyen egyszerű! Ha mégsem, akkor hamarosan úgyis tutorial-videókat készítek a bandaháborús jelenet és a kardozós jelenet elkészítéséhez.