A Minimax története

Eddig megismerkedtünk egy közszolgálati és három nemzetközi gyerektévé magyar múltjával. Most ideje emlékezni az első magyarra is, aminek hazai állomása van, de szomszédos országokban is van saját adása. Ez a Minimax, ami először a 90-es években egy spanyol gyerektévé volt, majd kiterjedt Magyarországra is. Mivel ez a bejegyzés a magyar változatnak szentel megemlékezést (és az eredeti spanyolról amúgy sem sokat tudok), ezért csak arról szól.

A kábeles csatornákat kapcsolgatva fedezhettük fel 1999. december 6-án a kék-fehér-piros Minimax logót, alatta “Találkozunk este 6-kor” felirattal. Ha nem kaptunk róla értesítőt a szolgáltatótól, akkor nem sejtettük, hogy aznap este egy új korszak veszi kezdetét a hazai gyerektévézésben. Szóval izgatottan vártuk az új csatorna indulását este 6-ig. Egy 2-3 perces intróval indult, amiben a Minimax első arculati figurái szerepeltek. Az adáskezdés bejátszása után egy “következik” ident jelent meg, benne a Slapaj jeleneteivel, vagyis hogy az következik. Utána pár műsorajánló, és végül jött is a Slapaj sorozata.

Az első napi tévéműsor:

18.00 Slapaj
18.30 Szippancsok
19.00 ??? (nem emlékszem rá)
19.30 Doug

Az első műsoridő hétköznap este 18-tól 20-ig volt, ismétlések reggel 6-tól 8-ig. Hétvégén reggel 6-tól 8-ig ismétlések, 8-tól 10-ig új műsorok, azokat délután 16-tól 18-ig, vagy este 18-tól 20-ig ismételték, már pontosan nem emlékszem. Az első műsorok voltak a Slapaj, Szippancsok, Doug, Orson és Olivia, Tüskeböki, és szerintem a Grimm mesék anime sorozata, meg még egy-két más. De adtak Asterix filmeket, és egymillió hálám annak, aki megtudja nekem mondani, mi volt annak a magyar gyurmasorozatnak a címe, amiben szellemek voltak a szereplők, mert az is benne volt a legelső kínálatban.
1999 szilveszterén az adásidő éjfélig tartott, és egész este olyan Asterix filmeket adtak, mint az Asterix a gall, Asterix és a nagy kő, Asterix 12 próbája, végül az Asterix és Kleopátra zárta a 20. századot.

2000 január elején egy monoszkóp jelent meg a csatornán, nem volt adás. Úgy tűnt, hogy megszűnt, de februárban kiderült, hogy mégsem, hanem csak visszavonultak egy pici időre, és új erővel, kidolgozottabb műsorrenddel, hosszabb adásidővel, több újdonsággal tértek vissza. Februártól kibővült a kínálat: volt már Varázslatos iskolabusz, Rupert maci (a régi), Fecsegő tipegők, Egyszer volt az Ember/Világűr/Ötlet, Delfi és barátai, Repülő bocsok, Kutyavilág meg sok más, de már több volt a régi magyar mese, és egy évad erejére látható volt a Kriptamesék rajzfilmsorozata. Utóbbit csak egyszer adták, utána többet nem.
A napi adásidő már reggel 6-tól 12-ig és 14-től 20-ig tartott. Új sorozat szinte minden hónapban volt. 2000-ben még indult a Szédült nyuszik, No megállj csak, Nyomorultak, Rolie Polie Olie, Sandokan, Tekergér család, Albert mondja, Rexi, Pufóka, Philip egér rövidfilmek, Elhagyott játékok és mások.
2000 végén, decemberben már 12 és 14 óra között is volt műsoridő, így alakult ki a reggel 6-tól este 20-ig tartó 14 órás adásidő. Még ugyanebben az időszakban indult el a csatorna hivatalos weboldala. Az HBO-ról lekerült a Babar, átkerült a Minimaxra. Akkora sikerrel, hogy két évig szinte unásig ismételték.

A “tovább” mögött folytatódik a Minimaxos megemlékezés.

2001-ben indult a Marsupilami, Varázsceruza, Franklin, A három maci, A rút kiskacsa, Teknős sziget, Twipsy, meg lehetne még sorolni. Három animés koprodukció is indult: Miffy és barátai, Alfréd a kacsa, Willy Fog. Lekerültek viszont az első sorozatok, mint a Fecsegő tipegők, Doug, Slapaj, Szippancsok. Közismert volt, hogy a Minimaxon az új sorozatok, illetve évadok sugárzási jogai nagyjából két évre szóltak, utána lekerültek. Év végén a Babar legutolsó 6. évada is indult. 2001 karácsonyán adtak két Babar filmet. A Minimax első saját gyártású heti műsora elindult, a Minimax híradó.
Megjelentek a Minimaxos termékek: boltokban kapható volt Minimaxos piskótatallér, Minimaxos csoki, év végén megjelent a mai napig havonta megjelenő Minimax magazin, a legnépszerűbb sorozatokat, a Babart meg a Franklint VHS-re is kiadták. 2001 szilveszterén volt utoljára éjfélig húzódó adásidő. Azóta egyetlen szilveszteren sem tart éjfélig a műsor.

2002-ben már rendezvényeket is tartottak, mint pl. Minimax hajós programok, de nyitottak Minimaxos játéküzleteket is.
A csatorna 2002-es újdonságai között szerepelt a Sharon naplója, Mumble Bumble, Skipper és Skeeto, Katie és Orbie, Merlin a csodakutya, Budgie a kis helikopter, Cyberchase, Mentőosztag, Simsala Grimm, Ned varázsgőtéje, Pöttöm George, és még sok más. Visszatért a Philip egér rövidfilmsorozat, volt Rick holló rövidfilmek, és az Albert mondja is visszatért év végén, ráadásul ezzel együtt az új 2. évadot is bemutatták. Utoljára adták a Babart, de a 6. évad még maradt. Adták a Rolie Polie Olie első filmjét, a Három mókamestert (The Great Defender of Fun), és elkezdték a Barbie-filmeket is.

Olyanra is emlékszem még 2002 nyarából, hogy az RTL Klub a nyári szünetben hétköznap délelőtt egy Minimaxos blokkot adott, amiben a mesecsatorna legalább egy sorozatát mutatták be (sajnos már nem emlékszem rá, melyeket, de legalább a Budgie-ra emlékszem belőlük). Elég rövid életű blokk volt, hamar megszűnt. Talán azért volt Minimax blokk az RTL-en, mert az RTL csatornája volt, mint ahogy a 2003-ban indult M+ is. Később a Chello lett a Minimax tulajdonos, nem tudom mikor, de ennyire ne fussunk előre.

2003-ban és 2004-ben is sok újdonság jött a Minimaxra. A nem teljes listán a 2003-2004 közötti új sorozatok között volt a Focitörténelem, Jacques Costeau, az Albert kérdezi mi az élet (vagy Albert felfedezőúton címen is ismert), meg volt a Providence, Mézga család, meg mások. Nem volt hiány 2004-ben a visszatérőkből sem: Babar (1-2. évad), Varázslatos iskolabusz, Rolie Polie Olie, Doug, Marsupilami. Ugyanabban az évben a Minimax logó is megváltozott: már akkor a ma jól ismert narancs karikás, fehér betűs emblémát használták, csak még 2D-ben. 2003 őszén egy évre megváltozott az adásidő: reggel fél 6-tól este fél 7-ig volt adás, mert az M+ csatornát sugározták fél 7-től. Persze csak ahol továbbították, mert nálam például nem volt M+ a Minimax után, hanem még mindig a Musicmax. 2004 őszétől visszaállt a régi 6-tól 20-ig műsoridő, miután az M+ megszűnt.

2005-ös újdonságokról nem írok, mert 2005-ben volt az az idő, mikor egyre kevesebbet néztem, illetve az Animare.hu tévéújság oldalon 2005. januárig különben is visszaolvasható a tévéműsor. Mindenesetre fontos mérföldkő volt az, hogy a Minimax sávja után 2005-től már egyre több szolgáltatóban továbbították a 2004 végén indult A+ animecsatornát. Az volt viszont a baj, hogy az anime-ellenesek a 99-es RTL Dragon Ball mizéria miatt még akkor is a mesék közé sorolták az animéket, mivel az A+ pont a Minimax mesetévé után kapott helyet, így azt hitték, hogy az animék is a Minimaxhoz tartoznak.

Visszatérve a Minimaxra, 2005-től röviden megpróbálok elmesélni néhány fontos eseményt a csatornáról. 2005-ben hétvége délután vezettek be a régi magyar rajzfilmsorozatoknak saját blokkot. Adtak élőszereplős sorozatokat is, mint a Skippy (az egy kengurus sorozat volt, amit 1996-ban az MTV2 is adott), meg valamilyen olcsóbb élőszereplős filmeket is, amelyek talán nem voltak valami ismertek.
2006-ban már egyre kevesebb volt a magyar sorozat, azokból is a mai napig a Magyar népmesék maradtak meg. 2006-ban arculatot váltott a csatorna, akkor mutatkoztak be a csatornát a mai napig meghatározó arcok, vagyis a kislány, a kisfiú, a kutya és a macska.
Staraoke néven indítottak tehetségkutató műsort, később tévétorna is volt. Nem voltak hosszú életű ez a két műsor.
DVD-re kiadtak néhány sikersorozatot, ezekből úgy tudom a Sharon naplója, Rolie Polie Olie, Babar, Pöttöm George és a Franklin voltak.
2007 júliusában a csatorna adászárása után, este 20-kor az A+ helyén indult az Animax.
2010-ben több régebbi sorozat tért vissza: Sharon naplója, Mentőosztag és a Varázslatos iskolabusz, de ezek sem a teljes sorozatokkal, csak 1-2 évaddal, majd Minimaxos strandokat nyitni.
2011. áprilisában elindult a Zone Club sávjában a Minimax testvére, a Megamax, ami már inkább a 6 éven felülieket célozza, szinte semmi dedós nem megy rajta. A tesó 2012-től saját sávot kapott, reggel 7-től este 22-ig tartó adásidővel.
Miniséf címen indított a Minimax egy újabb saját gyártású műsort.
2013 márciusában a Minimax 16:9-es képre váltott, teljesen 3D-s lett, az embléma is 3D-s lett, arculatot váltott, ami annyiban különbözik az előzőtől, hogy az előző arculatos kisfilmeket CGI-sítették, valamint teljesen újak is lettek.
2014. április 1-től a 20 óra utáni Animaxot a C8 váltotta, ami a Chello 8 csatornájának műsorait ismételgeti napi 4 órában. Úgy tudom, a Chello-t nemrég megvették, és AMC Networks-re nevezik át, az lesz a Minimax új tulajdonosa is, de ez szerintem sem a Minimaxon, sem a C8-ason nem fog nagyot változtatni.

Lényegében ennyit tudok mesélni a régi Minimaxról, és sajnálom, ha talán valami fontosat kihagytam, ami a Minimax történetének bármelyik korszakában mérföldkő volt. Örömmel várom a kiegészítéseket, pontosításokat kommentben.

24 comments

  1. Azt kihagytál, egy fontos dolgot, hogy 2013 árpilis 01-től használja a 6-os korhatárkarikát.

  2. Majd egyszer utánanézek, de most már fejezd be ezt az állandó kérdezősködést, mert ez már zaklatás, ami kellemetlen dolog egy adminnak.

Comments are closed.