A Nickelodeon magyar története

A legújabb Valószínű Történelem cikkben egy kicsit megismerjük a világszerte népszerű gyerekcsatornával kapcsolatos magyar történetét. Időgépünkkel majdnem 20 évet megyünk vissza, ott kezdődnek az események.

1995-ben adták először az M1-en a Fecsegő tipegőket, ez volt az első magyarra fordított Nickelodeon sorozat. A második pedig 1996-ban a Doug volt, szintén az M1-en.
Én úgy emlékszem, volt nekünk műholdvevőnk, amivel még a szabadon fogható csatornákat lehetett rajta fogni (MTV Europe, Cartoon Network angolul, Duna TV, Super RTL, RTL 2, stb.). Az egyik ha jól emlékszem, az a német Nickelodeon volt, de azt hiszem egy másik csatornával volt egy sávban. Vagy esetleg külön egész csatornaként vettük? Mindegy, mindenesetre annyira emlékszem belőle, hogy a Rocko egyik 2. évados része, a Fecsegő tipegők egyik 2. évados része, meg néhány korabeli ident ugrik be, meg elsősben rajzoltam egy megijedt, kidülledt szemű Rockot, mint a sorozat főcímében, mikor feléje repül a baseball labda 😀 Tehát 1995-ben a magyarok is láthattak németül Nickelodeon műsorokat.
1998-ban az RTL-esek a Kölyökklub műsorában bemutatták a Hey Arnold és a Hódító hódok sorozatokat is.
Szintén 1998-ban áttörés volt, amikor az Msat kábeltévé elindította a Nickelodeon blokkját. Első műsorai a Clarissa, Fecsegő tipegők, Pete és kis Pete, Rocko, Jaj a szörnyek voltak. Később adni kezdték a Hey Arnoldot, Kenan és Kelt, Allen Strange utazását és Hódító hódokat. A blokk mindennap reggel és délután néhány sorozattal indult, az összeállításon belül gyakran játszották külföldi Nickelodeon identeket és rövidfilmeket, a műsorajánlók arculata is megegyezett a külföldi Nickelodeonokkal. A rövidfilmekben, az ajánlókban a bemondóhang Kristóf Tibor volt.
1999. április 25-től a Nickelodeon blokk meghosszabbodott 12 órásra (reggel 7-től este 19ig). Több új sorozatot indítottak rajta: Heuréka vára, Ren és Stimpy show, Titkos templom, Sok hűhó, Allegra ablaka, Global Guts, KaBlam, nyáron pedig a Macseb és Thornberry család sorozatokkal bővült a kínálat.
Nem tartott sokáig az öröm, mert a blokk megerősödése után majdnem fél év után, októberben az Msat megszűnt.
2000-ben a Nickelodeon önálló csatornaként tért vissza valamennyi kábeles szolgáltató kínálatába (köztük a UPC-be is), a régi arculattal, a régi adásidővel (7-től 19-ig), és pár új sorozattal (Rocket Power, SpongyaBob, Unokatestvérem Skeeter). Ugyanabban az évben az RTL-en még ment a Hódító hódok és a Hey Arnold, a Minimaxon pedig a Doug és a Fecsegő tipegők.
2001-ben a Viasat 3 Nickelodeon sorozatokat vezetett be: Heuréka vára, Fecsegő tipegők (1-2 évadok), Clarissa, Rocko (1-2 évadok), Jaj a szörnyek (1-2-3 évadok), KaBlam (1-2 évadok), Hey Arnold (1. egész évad és a 2. évad első fele), Hódító hódok (1-2 évadok), Thornberry család (1. évad), Macseb (1. évad).
2001 első felében a Nickelodeon újabb sorozatokat indított: Oh Yeah Cartoons, Kicsi Bill, Kérdezd Noaht és Ginger naplója. Elindult áprilistól a Rajzfilmek reggelire (Toons On Toast) blokk, maiben hétköznap rggel Nickelodeon mesék 10 perces epizódjait adták először másfél, októbertől 2 órán át.
2001 októberétől a csatorna 24 órás lett, megújult és megkapta az akkor még aktuális külföldi arculatot, novemberben elindult az Amanda Show. Karácsonykor pedig maratonokkal kedveskedtek, meg a sorozatok karácsonyi különkiadásával. Ugyanígy volt 2002-ben meg 2003-ban is.
2002 tavaszán új műsorstruktúrát vezettek be, játszani kezdték újra a 80-as és 90-es évekbeli identeket, abban az évben olyan újdonságok indultak, mint a Garcia testvérek, és több más sorozatból is új részeket adtak.
2002 szeptemberében elindult a Nick Junior blokk, amiben még tovább adták az Allegra ablakát, Heuréka várát, Kicsi Billt, és új sorozatként Dóra a felfedezőt.
2003 februárjától magyarul is bemutatták a Nickelodeon első CGI sorozatát, a Jimmy Neutront. Júniusban felvételről, először magyar szinkronnal vagy hangalámondással leadták a 2003-as KCA díjátadót.
2003 szeptemberétől újabb változások indultak: megszűntek a 80-as és 90-es évek identjei (utóbbiból csak kevesebbet adtak), és a brit Nickelodeonét játszották, valamint a műsorok vetítési ideje is megváltozott, a Nick Jr-ban is bevezettek néhány Nick Jr identet.
2004 májusától újabb arculat váltás volt, amiben az ajánlók alatt már megjelent a magyar felirat is, illetve volt még mellette angol és orosz is. Megint változtak az időpontok, megszűnt a Heuréka vára, Clarissa, Pete és kis Pete, Kérdezd Noaht sorozatok, és a Rajzfilmek reggelire blokk sem volt már.
2004-ben sem maradtak el az új sorozatok: A szüleim földönkívűliek, Kis piros traktor, Az életem tinirobotként, Felnövő fecsegők, Peppa malac.
2004 decemberében a UPC kivette a csatornát, ezzel csökkent a háztartásának száma. Online petíciót is indítottak azért, hogy rakják vissza UPC-be, de nem ért célt. Mivel nekem UPC-n volt Nickelodeon, így én sem tudtam tovább nézni, tehát a csatorna 2004 karácsony és 2009 július közötti történetéről nem tudok mesélni.
Akinek UPC-je volt, és fájdalmasan érintette a csatorna megszűnése, az pár évig a következőkkel tudta pótolni a hiányt: nézte az MTV zenecsatornán angolul a SpongyaBobot (ott a 3. évadnál tartottak), vagy megvenni DVD-n vagy VHS-en a magyarul megjelent Nickelodeon mozifilmeket, illetve magyarul 2005-ben a TV2 elkezdte adni a SpongyaBob sorozatot a hétvégi reggeli blokkban, meg alkalmanként adtak is Nickelodeon mozifilmeket a kertévén.
2008-ban a UPC bevezette a digitális kábeltévécsomagokat, a legmagasabb alapcsomagba (Digital Gold) rakták be a Nickelodeont (mai napig is ott fogható), így nőtt a csatorna nézettsége, illetve egyre több szolgáltató vette fel a kínálatába a csatornát a 2000-es évek vége fele.
2009 őszén a TV2 bevezette a Nickelodeon blokkot, benne a Dóra, Minimentők, Avatar, Jimmy Neutron sorozatokkal, és persze az elmaradhatatlan SpongyaBobbal.
És akkor most térjünk vissza a Nickelodeon magyar csatornájához. 2010 februárjában bevezették a csatorna új arculatát az új emblémával, emiatt drasztikus változás történt: rengeteg sorozatot megszűntettek (többnyire a régi sorozatokat), hónapokon át a megmaradt sorozatokból csak pár részt ismételgettek unásig.
Márciustól a Digi vette ki a kábeles kínálatából a Nickelodeont, előtte két hónappal a Vivát és az MTV-t is, amelyek szintén a Nickelodeont is uraló Viacom csatornái voltak.
Maga a csatorna a 2010-ben eléggé gyatra volt a kevés sorozattal meg a sok ismétléssel, de később már sokat javítottak a problémákon. Egyre több részt adtak a megmaradt sorozatokból, egyre több sorozatot hoztak vissza, amit a 2010-es megújulás után levettek. Újra adták a Macsebet és a Tinirobotot, de ezekből sem az összes magyarul leadott részt, ráadásul nem sokáig maradtak a csatornán. Sokan ugyan elpártoltak a Nickelodeontól a megújulás miatt (még én is), de a 10-es évek elején sokat fejlődött, egyre több olyan új sorozatot tűztek műsorra, amik a külföldi Nickelodeonokon népszerűek voltak. Saját magyar
weboldalt kapott meg Facebook oldalt is, egyre több szolgáltató vette fel a kínálatba. 2013 őszén még a Digi is visszatette. Ugyan 2012 óta ismét nincs Nickelodeonom, de annyit megtudtam, hogy mindenképp Magyarországon a legnézettebb gyerekcsatorna közé sorolják a Disney Csatorna, M2 meg a Minimax mellett. Meg hogy DVD-re kiadták a Dórát meg az új Tini nindzsa teknőcöket. A 10-es évek alatt a csatorna műsorait más csatornák is elkezdték adni: SpongyaBob átkerült az RTL-esekhez, ahogy a Monsuno, új Tini nindzsák, Kung Fu Panda, Dóra is. TV2 pedig ad még több Nick Jr sorozatot meg az Angyali keresztszülőket. Comedy Central a Madagaszkár pingvinjeit adja. A Viván is van SpongyaBob, iCarly, Big Time Rush, Anubisz, Viktória meg ilyen más mostani Nickelodeon sorozatok. M2 pedig a Tickety Toc sorozatot adja. Szóval akkora népszerűségnek örvend a Nickelodeon Magyarországon, hogy más csatornák megtisztelik azzal, hogy hajlandóak egy-egy sorozatukat adni.
Egyelőre ennyit tudtam mesélni a Nickelodeon magyar történetéről. És vajon hogyan tovább? Hogyan fog fejlődni a csatorna magyar jövője? Talán a csatorna bekerülhet a Mindig TV Extra fizetős csomagjaiba nyáron? Még több csatorna kezd adni Nickes sorozatokat? Több sorozat ki lesz adva DVD-n? Mindezt megtudhatjuk a következő pár évben.
Legközelebb a Cartoon Network magyar történetével foglalkozunk, ami talán picikét rövidebb lesz.