A Fox Kids-Jetix-Disney Csatorna magyar története

Már eddig megtudtuk, hogyan váltak Magyarországon ismertté a Cartoon Network és a Nickelodeon csatornái és műsorai, ma a Disney előzményeivel foglalkozunk. Megnézzük a Fox Kids-től kezdve a Jetix-en át a Disney Channel-lé alakulásig a történetet.A Fox Kids-ről és a Jetix-ről szóló részek nem lesznek valami hosszúak, mivel régebben Fox Kids-em nem volt, Jetix pedig csak 2 hónappal a Disney indulása előtt lett nekem.

Fox Kids műsorokat Magyarországon először az M1 adott, mégpedig 1999 végén (ez november-december körül lehetett). Hétköznap ment, négy sorozattal: Nyekk a macska, Sissi hercegnő, Hogyisvanez család és a Twist Olivér. A műsorai között a Fox Kids akkori identjeit is játszották (mint amikor korábban az MSat-on volt Nickelodeon blokk, és abban is láthattuk a Nickes arculatokat). Nem volt hosszú életű a Fox Kids blokk az M1-en, mert csak pár részt adtak a felsorolt sorozatokból.
2000 októberétől még egyszer leadták hétvégén reggel a négy Fox Kids-es sorozatot, de ugyanolyan kevés sikerrel, mint legelőször.
Közben 2000 őszén indult külön csatornaként a magyar Fox Kids, amit akkoriban az első magyar műholdas szolgáltatóban, a UPC Directen lehetett fogni, de pár kábeles szolgáltató is berakhatta. A csatorna reggel 6-tól este 19-ig volt látható. Az első időben az M1-en látott sorozatok mellett több más is volt a csatornán: Jack a kalóz, Pókember, Dennis a komisz, Gógyi felügyelő, Kullancs, Power Rangers, Kis hableány (nyilván nem a Disney-s). Ahogy olvastam az akkori műsorújságot, a műsorstruktúra nem volt nagy színvonalú, mert mindennap ezeket a sorozatokat többször ismételték (kb. 5 alkalommal).
A csatorna először önállóan magyar volt, később pedig (sajnos nem tudom mikor) a cseh változat is elindult úgy, hogy a magyar adással lett közös. Így lett magyar-cseh adása a Fox Kids-nek.
2001-ben egyre több új sorozatot indítottak a csatornán, a kínálat is jobb lett, egyre kevesebb volt az ismétlés. Egyre több szolgáltató tette be a csatornát, de nem volt nagy konkurenciája se a Nicknek, sem a Minimaxnak (utóbbi lehetett a legtöbb szolgáltatóban).
2001-ben ez volt a második magyar gyerektévé, aminek elindult a saját magyar honlapja.
Mivel már mondtam, hogy Fox Kids nekem akkoriban nem volt, így nem tudok sokat mesélni a 2001-től 2004-ig tartó időről. Annyit viszont tudok, hogy állítólag 2002-ben a kora reggeli órákban magyar rajzfilmeket is adtak, például a Sebaj Tóbiást vagy a Leo és Fredet, illetve egész nap ment többször is a csehszlovák Pat és Mat. Még annyit tudok, hogy máig olyan népszerű sorozatok is voltak a Fox Kidsen, mint a Született kémek, az Oggy, X-Men, Pokémon, Sámán király, Heathcliff és mások. Meg még annyit tudok elmondani, hogy 2003-ban vagy 2004-ben a Fox Kids adásideje 2 órával meghosszabbodott, így reggel 6-tól este 21-ig ment.
Amit biztosan tudok, hogy 2003 januárjától a TV2-n indult minden hétvégén a Fox Kids blokk, ami a Cartoon Network blokk helyét vette át. A Fox Kids blokkban olyan sorozatokat adtak, mint a Nyekk a macska, Sissi hercegnő, Hogyisvanez család, Twist Olivér, Rossz kutya, Jack a kalóz, Gógyi felügyelő, Diabolik, Jim Button, Kullancs, Kémkutyák. De olyan sorozatok is mentek rajta, amik a magyar Fox Kidsen nem is voltak: a Pókember egy régebbi sorozata, valamint az Iaszon és a Jin Jin.
Mivel korábban külföldön a Disney megvette a Fox Kids-et, és Jetixre nevezte át, így a magyar Fox Kids sem úszhatta meg. 2005 januárjától kezdve a magyar Fox Kids-et is Jetixre változtatták, a TV2-n a Fox Kids blokk is leállt. Az átalakulás után még maradt néhány Fox Kids sorozat a Jetixen, de azok is később lekerültek.
2006-tól a TV2 elindította a Jetix blokkot, amit minden hétvégén reggel adtak. A Jetix blokkban ezek a sorozatok mentek: WITCH, Tutenstein, Született kémek, Flamingó kapitány, Twist Oliver, Sissi hercegnő, Nyekk a macska, Walter Melon. A blokkban érdekességként nemcsak a Jetix műsorai, hanem olyan Warner sorozatok is kaptak helyet, mint a Mi újság Scooby Doo, a Tom & Jerry Tales és a Bébi Bolondos dallamok (aki nem hiszi, járjon utána az Animaren). A Jetix blokk 2008-ban egybeolvadt a TV2 Matinével, 2009 szeptemberéig, amíg a Nickelodeon blokkot nem kezdték adni a Jetix helyett.
Visszatérve a Jetix csatornához, 2006-ban vagy 2007-ben még 2 órával meghosszabbodott az adásidő, így reggel 6-tól este 23-ig ment. Egyike lett a legnézettebb magyar gyerektévéknek a 2000-es évek második felében.
Olyan máig ismert és népszerű sorozatokat adtak benne, mint a Naruto (angolból fordított, gyerektévére optimizált vágott változat), a Lazytown, a WITCH, a H2O, és még sok más.
2008-ban bevezették a Disney Channel sorozatokat. Volt Phineas és Ferb, Kim Possible, Amerikai sárkány, Hannah Montana, Varázslók a Waverly helyből. Ezek a Disney sorozatok lettek a legnézettebbek a Jetixen. Ugyancsak 2008-ban indult a Jetix 24 órás adása.
2009-ben külföldön a Jetixet Disney XD-re nevezték át, a Disney (a Jetix tulajdonosa) bejelentette, hogy a világon minden Jetix csatornát átneveznek Disney Channel-re, ahol még nincs külön Disney Channel. Magyarországon 2009 szeptember 19-től lett átnevezve a Jetix Disney Csatornára. Sok népszerű Jetix-es sorozatot megszüntettek, csak néhányat hagytak meg, de azokból sem mind maradt fent sokáig.
A Disneyben újdonságként elindult az első napokon a Zack és Cody élete, Jonas, Cserecsapat, Lilo és Stitch. Bevezették a Disney Playhouse blokkot is, benne a Mickey egér játszótere, Barátaim: Tigris és Micimackó, Manny mester, és a Jetixről még egy kis ideig megmaradt Lazytown sorozattal.
Valamint a Disney Channel saját gyártású tévéfilmjei is rendszeresen voltak láthatóak, majd olyan klasszikus nagysikerű Disney mesefilmeket is beraktak, mint a Hófehérke, Pinokkió, Szépség és a szörny, Aladdin, Pocahontas, az Oroszlánkirály trilógia, Toy Story 2, és még lehetne sorolni.
Szerintem innentől már tudjuk, milyen most a Disney Channel. Ma is adnak egy-két Jetixes sorozatot (jelenleg a Monster Buster Club-ot), de ezek is csak ritkábban térnek vissza, és hamar lekerülnek a Disneyről. És hogy mi lesz a jövőben a Disney Channel-lel? Nem tudni. Talán arculatváltás (állítólag pont az lesz nyáron), vagy 16:9-es képarányváltás, vagy esetleg külön magyar adás lesz (jelenleg a csehekkel van közös)? Az utóbbi kettő kiderül a jövőben.
Ha volt valami fontos esemény, mérföldkő a Fox Kids vagy a Jetix magyar történetéből, amit kifelejtettem, vagy pontatlanságot találsz, csak szólj, és akkor javítom.

Ajánlott link a Jetix 10. évfordulójáról:
http://rajzfilmovezet.blogspot.hu/2015/01/10-eves-jetix-fox-kids-disney-csatorna.html

4 comments

 1. Szerintem azt is fontos lenne beleírni hogy mikor indult akkor csak magyar volt, később úgy indult el a cseheknél hogy a magyar Fox Kids-ből lett Magyar-Cseh Fox-Kids.

 2. Csupán érdekességként leírom ide: anno a holland Fox Kids csinált egy "Fox Kids Planet" nevű zenés műsort, a youtubeból kiindulva 2003-ban és 2004-ben is, nem tudom, hogy nálunk leadták-e akkor teljes hosszában, de nekem inkább úgy rémlik, hogy így random két rajzfilm között leadtak egy-egy fellépést, Gareth Gates Anyone of us, a Cheeky girls Cheeky songjára és az Atomic Kitten Be with you fellépéseire határozottan emlékszem 🙂
  Ui: tetszik ez a blog! 🙂

 3. Néhány javítás:
  1. 2001 februárjában lett magyar-cseh Fox Kids
  2. 2008-ban volt arculatváltás a Jetixnél
  3. A Disney 2014 júliusában bevezette a mai logót
  4. 2015 januárjában 16:9-re váltott

Comments are closed.