A Disney képregények magyar története

Mickey Mouse, Donald Kacsa, Goofy, Pluto és a többi jól ismert Walt Disney figura nemcsak a rajzfilmeken, hanem képregényeken is hódítják a világot. Régebben Magyarországon is így volt, ma már azonban nincs olyan magyar újság, amiben közölnék történeteiket. Régen nagyon sok volt, és népszerűek is voltak, pl. Donald Kacsa Magazin vagy Mickey Mouse Magazin. Ebben az új cikkben megismerkedünk a Disney képregények magyar múltjával.

Már a 40-es években is voltak Mickey képsorok az Ünnep című magazinban. Erről bővebben a Képregénymúzeum blogján olvashatunk: http://kepregenymuzeum.blog.hu/2012/09/25/miki_eger_az_unnepben
A 80-as években jött az igazi áttörés. 1987-től 1997-ig években meg is nézzük, hogy alakult a magyar Disney képregényes piac.
1987  – Megjelent a Donald Kacsa kalandjai című három részes könyvsorozat a Móra könyvkiadótól. Az első két rész 1987-ben, a harmadik 1988-ban jelent meg. Mind a három rész a német Die besten Geschichten mit Donald Duck kiadványain alapult. A képregénykönyvekben kizárlóag Carl Barks történeteit olvashattuk. A “kacsaember” történeteit Magyarországon ebben a három részes sorozatban ismerhettük meg.
Még ugyanabban az év októberében és novemberben jelent meg az első magyar Disney képregényfüzet, a Micky Magazin, ami a német német MickyVision kiadványain alapult. A magazinban kezdetben olasz, és Tony Strobl rajzolta történeteket adtak ki. 36 oldalas volt.
1988 – Legkorábban augusztusban jelent meg a Miki Egér magazin első száma, ami havonta jelent meg. Itt is a Disney Italia, Tony Strobl, Bob Gregory, Jack Bradbury, Pete Alvarado és nem túl ismert rajzolók történeteit adták ki benne. Szeptemberben, októberben és novemberben jelent meg, decemberben szünet volt. Ez is 36 oldalas magazin volt. Minden számban matrica volt az ajándék. A legtöbb történet Donaldos volt, de akadt minden számban legalább egy-egy Mickey sztori is.
1989 – Januártól megújult a Miki Egér magazin, aminek a borítója a német Mickyvision akkori arculatát vette. A magyar kiadója az Egmont-Pannónia volt. Egy jó ideig ugyanazoknak a rajzolóknak a történeteit olvashattuk benne, akiket fentebb soroltam az 1988-as részben. Októbertől viszont már Carl Barks, novembertől pedig Vicar rajzolta történetet is közöltek benne, lassan a rímelős fordítással is felhagytak a fordítók. A magazinban még mindig csak matricát adtak ajándékba. Decemberben nem jelent meg a magazin.
Szintén 89-ben jelent meg a 40 részes Walt Disney Vidám Zsebkönyv sorozata, ami 5 éven át volt a magyar piacon. Legtöbbször a Disney Italia (olasz) történeteit közölték benne, az utolsó számig, de a bevezető 264 oldalas számban volt brazil és skandináv történet is. 1989-ben csak egy szám jelent meg, Donald a szerencsétlen flótás címen.
1990 – A Miki Egér magazinban már csak a skandináv (dán) történeteknél maradtak, ismertebb rajzolók, mint Daniel Branca és Vicar rajzolta történeteknél. A júniusi számtól matrica helyett poszter volt az ajándék. Innentől már decemberi hónapban is megjelent a magazin.
A Vidám Zsebkönyv sorozat 2. száma 90-ben jelent meg Dagobert bácsi címen, majd év végén a 3. számtól kezdve havonta jelent meg Donald Kacsa címen a zsebkönyv sorozat, és így maradt az 1994-es megszűnésig.
1991 – A Miki Egér átváltozott Mickey Mouse – Magyar nyelvű kiadás magazinná. Az újságban a skandináv történeteken kívül ismét voltak Carl Barks történetek.
Januártól kezdve havonta jelent meg Donald Kacsa címen a Vidám Zsebkönyv sorozat.
Júliustól kiadták a havonta megjelenő DuckTales magazint, amiben a Kacsamesék rajzfilmsorozatról készült képregények voltak olvashatóak, illetve a Csipet csapat történetei is.
1992 – A Mickey Mouse magazinban először jelent meg történet Don Rosától. Ismét voltak matricák ajándékba.
Év végétől a Magyar Hírlap mellékleteként Disney Hírlap néven adtak ki vasárnaponként fekete-fehéren Floyd Gottfredson féle folytatásos Mickey képsorokat a 30-as évekből.
1993 – Januártól megújult a Mickey Mouse magazin, és már nemcsak posztereket adtak ajándékba. Bevezették a Viccek-Tippek-Trükkök rovatot.
Júniusban megjelent az utolsó DuckTales magazin. Augusztustól adták ki helyette a Tapsi Hapsi magazint (legalább is erre utalnak az utolsó DT magazin végén).
Megjelent a több száz oldal vastag Böhöm zsebkönyvsorozat, ami leginkább olasz Disney történeteket tartalmazott. Mindössze csak két számról van tudomásom.
1994 – Utoljára jelent meg a Böhöm könyv. Már csak kéthavonta jelent meg Donald Kacsa néven a Vidám Zsebkönyv sorozat. Májusban meg is szűnt.
A Mickey Mouse magazinban kevesebb volt az ajándék, viszont annál több volt a nyereményjáték és a pályázat. Az év közepétől bevezették a Mickey Rejtvényoldalt is. Decemberben jelent meg az utolsó Mickey Mouse magazin.
1995 – Januártól elindult a Mickey Mouse magazin utódja, a Donald Kacsa magazin. A havonta megjelenő DKM már 48 oldalas volt, minden számban változatos ajándék volt. A történeteket a lengyel Kaczor Donald magazin kiadványaiból vették, egészen a legutolsó, 2008-as számig. Több vicc, tipp és trükk rovat volt benne, több rejtvény, több nyereményjáték, pályázat, és sok más érdekesség. Magyarországon a leghosszabb életű Disney magazin volt. Olasz történetek nem szerepeltek nagyon benne, rengeteg skandináv történet volt benne, valamint havonta legalább egy-egy Barks történet is szerepelt.
1996 – A TVR-hét műsorújság az év közepén bevezette az Al Taliaferro féle Donald, Mickey és Goofy képsorokat.
1997 – Május 29-től a Donald Kacsa magazin kéthetente jelent meg.
Limitált példányszámban megjelent a Dagobert életrajzáról szóló, 12 Don Rosa történetet tartalmazó könyv, a Dagobert bácsi élete – Az első 50 év.
A TVR-Hét kb. augusztustól pár héten át közölte a Szökevény Agy című Mickey történetet, amely a Mickey Mouse – Runaway Brain című rövid-rajzfilm képregényesítése volt.
A későbbiekben

1999-ben 2 év kihagyás után a TVR-Hét ismét közölt régi Mickey-Donald képsorokat, de ha jól emlékszem már nem Al Taliaferrosak voltak. A műsorújságban 2000-től megszűntek a Disney képsorok megjelenése, onnantól kezdve a Garfiled képsorok vették át a helyet. A Donald Kacsa Magazin a 2000-es években színvonalban nem sokat változott. Ugyanaz az élvezhető újság volt, csak áremelések voltak meg arculatváltások. 2008-ban jelent meg utoljára a DKM, utána 2009-től 2011-ig a Donald Kacsa Zsebkönyv sorozatot lehetett kapni, amiben elsősorban Diseny Italia kiadványok szerepeltek. Azóta nem lehet találni Disney képregényeket magyar újságban. Pedig a világon ma is több országban létezik Disney képregényújság, közöttük lengyelországban a Kaczor Donald is, amiről a Donald Kacsa magazint mintázták.
Mostanában

Ma már ritkaság eredeti Donald vagy Mickey képregényújságot magyar nyelven találni Magyarországon, hacsak valaki nem dönt úgy, hogy borsos áron a neten elad belőlük (pl. az Apródon, a Vaterán meg ilyen hirdetős oldalakon). Vagy bolhapiacon is árulhatnak ilyeneket.
Szerencsére ha valakinek van internete, de sajnálna pénzért venni eredetit, akkor ingyenes megoldásként le is töltheti őket. Az NCore-on szinte hiány nélkül megtalálható a teljes digitalizált, scannelt DKM gyűjtemény a legelső 1995-tös számtól 2001-ig. PDF-ben pedig a teljes Vidám Zsebkönyv sorozat. A Hálózsák képregényes oldalon pedig a régi 3 részes Donald Kacsa Kalandjai albumtól kezdve az egész 1991-es, 1992-es és 1993-as Mickey Mouse magazinok vannak fent, és várhatóak az 1994-es számok is. A Hálózsákon ráadásul profi honosítók által fordított változatban megtalálható a ritka Dagobert bácsi élete – Az első 50 év történeteinek mind a 12 részeA Canadahun fórum oldalon pedig néhány későbbi 1993-as és 1994-es szám is van a Mickey Mouse-ból. Szóval digitálisan van remény bepótolni gyerekkorunkat.

1 comment

  1. Nagyon érdekes írás, köszönöm az élményt! Egyetlen kiegészítést tennék: Böhöm könyvből három szám jelent meg: Kozmikus kikapcsolódás, A zöld hüvelykujj, Robot randevú. Amúgy a Vidám zsebkönyvekért nagy kár, mert az első 10-15 szám után már egyre gyengébb, gyakran se füle-se farka történeteket közöltek. Nem tudom, mi lehetett ennek az oka.

Comments are closed.