A Cartoon Network magyar története

Legújabb “Mr. Anonymusz Valószínű Történelme” bejegyzésben megismerkedünk a Cartoon Network magyar múltjával.

1993-ban, egy évvel az eredeti amerikai változat után indult el a brit (vagy pán-európai) adásváltozata a Cartoon Network-nek, amit Magyarországon az akkoriban népszerű szabadon fogható műholdas rendszeren foghattunk. A műsorkínálatban szerepelt többek közt Bolondos dallamok, Tom és Jerry, Popeye, és Hanna Barbera sorozatok. A csatornát angolul sugározták, így aki nem tudott angolul, az csak a képet nézte, de olyan sorozatnál, amiben nem igazán volt beszéd (Tom és Jerry), ott nem igazán számított. A csatorna este 22-ig volt fogható, utána reggel 6-ig a TNT filmcsatorna volt, angolul.

1996 nyarán volt áttörés, amikor az M1 szombat reggelenként bevezette az 1 órás Rajzfilmsztárok parádéja blokkot, amiben a Cartoon Network ismert műsorait magyar szinkronnal adták. A blokkban szerepelt A bolygó kapitánya, Maci Laci, Maci Laci kincset keres, Tom és Jerry, Frédi és Béni, Foxi Maxi, Nyegleo, Magilla gorilla, Turpi úrfi, és a Dexter laboratóriuma, ami az első magyarra szinkronizált eredeti Carton Network produkció volt. A blokkban az angol Cartoon Network identjeit és kisfilmjeit is játszották, magyarul.
1998-ban a blokk már vasárnap is ment, egészen az év végéig, amíg nem szűnt meg.
1999 végén vagy 2000-től a TV2 átvette a Catoon Network sorozatok sugárzási jogait, és ők minden hétvégén az M1-es elődjéhez képest több műsorból álló Cartoon Network blokkot. Volt benne Animánia, Pöttöm kalandok, Tazmánia, A bolygó kapitánya, Freakazoid, Beetlejuice, Turpi úrfi, Maci Laci, Foxi Maxi, Nyegleo, Dexter laboratóriuma. Utóbbin kívül olyan eredeti Cartoon Network sorozatokat is bemutattak, mint Boci és Pipi, Én vagyok Menyus, Pindúr pandúrok, Piri Biri és Bori, és magyarul voltak először benne Scooby Doo sorozatok.
Ez a blokk sem tartott sokáig, 2002-ben volt az utolsó adás, 2003-tól kezdve a Fox Kids blokk vette át a helyet.
De nem kellett sokáig szomorkodni, ugyanis nem sokkal ezután a Cartoon Network angolul beszélő csatornája egyszer megszólalt a mi nyelvünkön. Végre volt magyar adása is a Közép- Európai adásváltozatnak, ami már 1998 szeptemberén indult. 2003 elejéig kellett várni a magyar hangsávra. Először csak délután pár órában voltak magyar hangok, később már egyre több sorozathoz adtak szinkront, köztük a legújabb sorozatok is magyarul mentek. A csatorna este 21-ig volt fogható, utána hajnali 3-ig az angol nyelvű TCM filmcsatorna volt. Hajnali 3-tól 6-ig pedig ismét a brit Cartoon Network-öt kapcsolták, majd 6-tól este 21-ig a mi adásunk.
2003-ban a magyar változat a lengyel és román adásokkal közösen indított rajzfilmes pályázatot Animáció Generáció néven, amit 2004-ben, és ha jól emlékszem, akkor 2005-ben is tartottak utoljára (abban mutatták be előzetesnek a László Tábort).
2004 nyarán az utolsó hiányzó “láncszem”, a Frédi és Béni is szinkront kapott, igaz, nem a régit, de ugyanúgy szólt benne a rímhányás, mint a régiben.
2005-ben lett valamikor a magyar adás 24 órás, így hajnali 3-tól este 21-ig volt magyar nyelvű műsor, de továbbra is este 21-től hajnali 3-ig maradt a TCM. Ritka esetben előfordult, hogy nem kapcsoltak a TCM-re, így a Cartoon Network egész éjjel látható volt. De ez tényleg nagyon ritkán történt.
2005-ben kereskedelmi reklámokat is bevezettek a csatornán, Magyarországon magyar nyelvűeket.
2006-ban a Cartoon Network havonta megjelenő újságot indított, később viszont már egyre több régi sorozatot is levettek.
A későbbiekben a TCM már reggel 6-ig tartott, így a Cartoon Network azóta márcsak reggel 6-tól este 21-ig látható.
A 2010-es évek folyamán egyre több régi Cartoon Network sorozat tért vissza, ám 2012-ben a T-Home kivette a kínálatából a csatornát, így valamennyivel kevesebb háztartásban érhető el. Egy évvel később a T után az Invitel is kivette. Még így is a legnépszerűbb gyerekcsatornák közé sorolják.
Most ennyi jutott eszembe a történethez. Itt a múlt volt a lényeg. Vajon mi lesz a jövője? Talán a 16:9-es képarány? A 24 órás magyar adás? Kiadják DVD-re az eredeti Cartoon sorozatokat? Visszakerül a T-Home-ba vagy az Invitelbe? Miben fog fejlődni a csatorna? Majd meglátjuk a későbbikeben.
Ha van valami fontos mérföldkő a magyar Cartoon Network múltjából, amit kifelejtettem, vagy pontatlanságot tapasztalsz, csak szólj, és kiegészítem vagy kijavítom a hibát.

12 comments

 1. Szerintem már nem fogják kiadni DVD-n a sorozatokat. Jó lenne, ha a Boomerang, de a Cartoon Network is visszakerülne a Telekom kínálatába…

 2. Régi hír. Sajnos Magyarországon még így is minden szolgáltatóban 21-től 6-ig TCM van 🙁

 3. A kezembe akadt egy VHS-felvétel a Cartoon Networkről, 2004. december 31-én készült egy Tom és Jerry-maraton alkalmából.

  Ebben 5 előzetes látható.
  Létezik, hogy a Pindúr Pandúrok magyar premiere 2005. január 1.? "Vadiúj sorozat, a Pindúr Pandúrok. Holnap reggel nyolctól csak a Cartoon Networkön."

  Az Ed, Edd és Eddyről van egy legfeljebb 5 másodperces ident, amin egy kerítés mögül néznek ki, és a kerítésre fel van festve: EDS60. Semmilyen kommentár nincs hozzá.

  Johnny Bravóhoz van egy előzetes, amiben új kalandokat említ hétfőtől délután 4 órakor.

  A Tini Titánokról van 2 promó, egyik Robinról, a másik Csillagfényről. Mindkettő úgy végződik: Tini Titánok, vadonatúj sorozat. Hamarosan csak a Toonamin.

  Plusz még egy Bátor, a gyáva kutyás ident, de abban nincsen beszéd.

 4. 1997-től mióta lett parabola antennák tudtam nézni, szerettük. A baj az volt, hogy az antennán fordítani kellett hozzá, mert az Astra műholdat más szögből kellett venni mint a Hit Birdet, amin az M2 meg a Duna volt. Az M2 miatt lett megvéve a parabola, mikor 1997-ben megszünt a földi sugárzása és a sportműsorok azon maradtak.

 5. Szia, elérhető vagy valahol? Archiválásra szeretném digitalizálni azt a kazettát, ha benne vagy. 🙂

 6. Néhány javítás:
  1. 2002. szeptember 30-adikán indult a magyar CN
  2. 2015. április 1-jén 24 órás lett
  3. 2018. október 11-edikén 16:9-re váltott
  4. Kimaradtak az arculat- és logóváltások: 2006. április 20. – "Város" + első logó csere, 2009. április 14. – "Nyíl", 2010. november 26. – "Check It 1.0" + második logócsere, 2014. augusztus 26. – "Check It 3.0" (csak ajánlókban), 2016. augusztus 4. – "Check It 4.0".

Comments are closed.