A Sailor Moon magyar története

Ezt a világszerte nagy sikerű, hatalmas rajongótáborral rendelkező animesorozatot talán be se kell mutatni. Aki mégis meg akarná ismerni, az a világhálón úgyis talál róla bőven infót, letölthető epizódokat, filmeket, satöbbi. Ez a “Valószínű Történelmi” cikk ugyanis lényegében a Sailor Moon magyar fénykorát ismerteti meg. Időgépünkkel csak 1998-1999-be, és 2000-be repülünk. Ez a három év remek volt nekünk ahhoz, hogy a magyar – és esetleg német – adókon lássuk a sorozatot. Ma már nem adják a magyar tévéken.

Wikipédia szerint az akkoriban még rajtmenetes – és még nem lejtmenetes, mint manapság – RTL 1998 február 27-én kezdte adni a Rajzfilmklub blokkban (biztos akkor adhatták, én már nem emlékszem pontosan, műsorújságom sincs róla), több más animével. A magyar címe Varázslatos álmok volt. Az első hónapokban akkora népszerűségnek örvendett a sorozat, hogy még azon a nyáron lehetett kapni Sailor Moonos termékeket (kártyák, figurák, meg ilyenek. Anno sokat gyűjtögetett belőlük a nővérem).
Az anime nem az eredeti japán változatból lett fordítva, hanem a franciából. A francia változat kisebb cenzúrák is akadhattak, így a magyarban is ugyanazok a cenzúrák voltak. A sorozatot egészen a 4. évadig adták, állítólag két részt hagytak ki a magyarok (egy 1. és egy 4. évados).

1999 januárjától havonta a Semic kiadótól megjelent a Sailor Moon magazin, ami nem a manga volt, hanem a sorozat epizódjainak képkockáiból vett képregény. A Sailor Moont legutóbb 1999 nyarán adták az RTL-esek, utána a többi animével együtt lekerült a képernyőről a Rajzfilmklub blokk is, valószínűleg az akkori Dragon Ball-ORTT botrány miatt. Magyarul az 5. évadot (Stars) sosem adták le, illetve nem is biztos, hogy készült hozzá szinkron.
Az animés blokk megszűnése után kénytelenek voltunk beérni a német RTL 2-vel, ahol a Magyarországon sosem látott évadot is végigadták, hétköznap délután. A német adót vagy FTA csatornaként műholdon, vagy kábeltévén vehettük, ha azok beletették a kínálatba. Akkoriban nem volt millió magyar csatorna a kábeles kínálatban, így szinte biztos, hogy látható volt a német RTL 2.
1999 végén jelent meg a Sailor Moon magazin mellett egy SM-füzetek sorozat is, ami a sorozat 2. évadját olvashattuk, a Makaidzsu fásból és a Fekete Holdas szál első részét (Chibiusa első megjelenése), aztán kaszálták a magazint 2000-ben.
2000-ben még kiadták a rendes SM magazint, illetve a német RTL 2 adta tovább az animét, majd onnan is eltűnt, itthon decemberben pedig jelent meg az utolsó SM újság is.
Ezzel véget ért a SM magyar fénykora, magyar adón azóta sem adják sehol, semmilyen formában. Pedig biztos lenne rá igény, akár a régi szinkronos francia változatra, vagy akár egy új szinkronos, vágatlan japán verzióra.

Néhány forrás, ahonnan részben az infókat is szedtem: http://sailormoonhun.uw.hu/ és http://hu.wikipedia.org/wiki/Sailor_Moon

Ha esetleg még kihagytam valami fontos tudnivalót az akkori SM magyar rajongótábor történetéből, ami pont ideillik, akkor írd meg, és majd bepótlom.

2 comments

  1. Egy két infót bizonyosan a sailormoonhun.uw.hu weboldalról szedtél, feltüntethetted volna a forrást… Főleg az utolsó bekezdésed megfogalmazása hasonlít kísértetiesen az ott olvashatóakhoz. Tudod nem gáz felhasználni más forrásokat, de mint ahogy a wikipédiát feltüntetted, így ezt a weboldalt is illett volna megjelölni forrásként…

Comments are closed.