Főgonoszok a rajzfilmek világában

Mindig valami rosszban törik a fejüket, hogy elérjék a céljukat. Lehet őket szeretni, lehet őket utálni, de fontos szerepet játszanak a történetekben, viszik a színvonalat, legyen szó rajzfilmről, képregényről, játékról, vagy filmről. Ők a gonosztevők. Ebben a cikkben dióhéjban megismerhetünk pár ismert rajzfilmes főellenséget.

Dr. Heinz Doofenshmirtz (Phineas és Ferb)
Doofenshmirtz
Őrült tudós a Phineas és Ferbben. Több hadibázisa van, amiket Dr. Doofenshmirtz Gonosz Rt-nek hívnak. Gyakran a város leigázására, vagy a világuralomra törekszik, de valamikor a gyerekkori sérelmein akar bosszút állni. Ezeket mindenféle találmánnyal próbálja megvalósítani, amiknek a nevei vége mindig “inátor”-ral végződik. Célját gyakran nem sikerül elérni, mert keresztbe tesz neki Kacsacsőrű Kerry/K ügynök, aki Phineasék háziállat kacsacsőrű emlőse, de Phineasék nem tudnak semmit Kerry munkájáról (csak a Második dimenzióban filmben lepleződik le).
Hókuszpók és Sziamiaú
Hókuszpók (Hupikék törpikék)
A hupikék törpök fő ellensége. Fő vágya, hogy elfoghassa, és felhasználhassa a törpöket egy varázskotyvalékba, amivel arannyá változtathat mindent. Más oka is van gonoszságának: a főcímben kiderül, mikor egy törpöt üldöz hálóval, hogy meg akarja enni őket. Tervének magvalósításában hű macskája, Sziamiaú próbál segíteni neki, de sosem sikerül elcsípniük a törpöket. De ha mégis elkapják őket, akkor sem végzik az üstben.
Plankton
Plankton (SpongyaBob Kockanadrág)
A SpongyaBob sorozatban a főgonosz. Van egy saját gyorsétterme, a Veszélyes Vödör, ahova senki nem akar betérni a konkurens Rozsdás Rákolló miatt, amit ősi riválisa, Rák Úr működtet. A Rákollóban SpongyaBob süti a nagysikerű Herkenytű burgereket, ezért Plankton ördögi terve mindig annak a burgernek az ellopása, vagy a titkos receptjének beszerzése körül forog. Néha világuralomra is vágyik. Ugyan többször is közel áll a titkos recept megszerzéséhez, de állandóan valahogy úgyis meghiúsul.
Mohó Jojó (Pindúr pandúrok)
Mohó Jojó
A Pindúr pandúrok főgonosza. Mindig el akarja foglalni Bogárfalvát (vagy a világot), és végezni a Pindúrokkal.
Régen Utónium professzor háziállata vagy segédje volt, amikor még rendes majom volt. Egy véletlen baleset során – amit Mohó okozott – belekeveredett az X-vegyszer a professzor kisérletébe, ezáltal jöttek létre a szuperképességgel rendelkező Pindúr pandúrok. A professzor többet törődött a lányokkal, Mohót hanyagolni kezdte, így Mohó úgy döntött: beáll a sötétségbe, hogy bosszút álljon a lányokon, és elfoglalja a város. Persze nem sikerül neki mindig megvalósítani galád célját, mert a Pindúr pandúrok megakadályozzák, így gyakran megkapja méltó büntetését.
Szörnyella Defrász (101 kiskutya)
Szörnyella Defrász
A 101 kiskutya ellensége. Célja, hogy dalmata kiskutyákból készíthessen bundákat. Meg akarja venni sok pénzért ismerősétől, Anitától a 15 újszülött kutyust, aki Rogerrel együtt nemet mond az ajánlatára. Szörnyella nem adja fel, kiküld hozzájuk két rablót, hogy hozzák el neki a kutyusokat, ami sikerül. A pöttyös jószágokat elviszik Szörnyella házba, ahol még több dalamta kiskutyát tartanak fogva. A kutyusok kiszabadulnak, elmenekülnek Szörnyelláék elől, akik üldözőbe veszik. De sem a rablók, sem Szörnyella nem tudják elfogni őket.
Gézengúz Guszti (Flúgos futam-Süsü keselyűk-Maci Laci kincset keres)
Magyarországon három Hanna-Barbera sorozatból ismert figura: a Flúgos futam, a Süsü keselyűk és a Maci Laci kincset keres sorozatból.
Mardel és Gézengúz Guszti
A Flúgos futamban mindig csalással próbálja megnyerni az autóversenyt. A Süsü keselyűkben egy postagalambot akar elfogni, de a Mardeles szegimensben Mardelt akarja szabotálni. A Maci Laci kincset keresben megpróbálja megelőzni a kincskereső csapatot, hogy övé legyen a kincs, és persze ezért mindent megtesz.
Mardel nevű kutyája mindhárom sorozatban “cinkosa”, aki azon kuncog, amikor gazdájának visszafelé sülnek a tervei.
Mr. Ördöngős/Paprika (Boci és Pipi-Én vagyok Menyus)

A Boci és Pipiben Mr. Ördöngős,
az Én vagyok Menyusban Paprika.

A Boci és Pipi és az Én vagyok Menyus szereplője. Nem tartom igazi nagy gonosztevőnek, csak a Boci és Pipiben szokott néha olyan dolgokat művelni, ami ennek a bejegyzésnek témájába illik. A sorozatokban mindig más neve van és szerepe. Ha pedig gonoszságát kell bizonyítani, akkor a Boci és Pipi néhány részében találhatunk bizonyítékot. Pl. Pipi állást keres, ezért egy csirkefarmra küldik, ahol Ördöngős a főnök szerepében valójában egy futószalagon át meg akarja sütni, vagy más bajba sodorja Pipit, vagy megszivatja. Pipit Szuperboci húzza ki a bajból (aki valójában Boci), és ellátja a piros fickó baját.

Igthorn herceg (Gumimacik)

Igthron és a szörnyserege.

A Gumimacik főellensége. Fő célja elfoglalni a Danwin kastélyt, és átvenni a trónt. Jól tudja, hogy a Gumimacik kotyvaléka, a gumibogyószörp segítene neki, így mindent megtesz, hogy megszerezze a szörpöt, amivel olyan erős lehet, hogy elérhesse célját. A macikat el akarja fogni, hogy megszerezze tőlük a szörpöt és a titkukat. Ebben segítenek neki a szörnyek, akik Igthornt szolgálják. A Gumik sokkal ravaszabbak, így sosem sikerül a szörnyeknek és Igthronnak a szörp megszerzése, sem a vár elfoglalása.

Frász MegaFrász (Cocco Bill)

Frász MegaFrász

Frász MegaFrász (Bunz BaraBunz) a Cocco Bill című rajzfilmsorozat legtöbbször visszatérő szereplője (majdnem az összes részben (104, 13 perces epizód) szerepelt). Egy gengszterszerű vadnyugati bűnöző (sokat szivarozik, emiatt narancssárga a bőre), aki rendszeresen becsülettelenül, mások kifosztásával meg akar gazdagodni. Erre sok példa van: legtöbbször az indiánoktól akarja ellopni a földjüket. De máskor lóversenyt rendez, aminek a nevezési díja a vámdíj volt, de a versenyzőknek nem kel vám díj, hogy átkeljenek. Vagy egyszer egy bűnöző-iskolát alapított, amiben egykori diákjait, akiért vérdíjat tűztek ki, az egyik analfabéta emberével rendszeresen elfogatja, és az ő díjának a nagyrészét elveszi (itt még azt a bűnt is elköveti, hogy a saját pénzére tesz egy piros ikszet, amivel ráismerhet, hogy a saját pénze). Máskor egy bányának a tulajdonosát a sajátjában el akarta tüntetni, hogy halottnak nyilváníttatsa, s ezzel övé a bánya. Vagy három álcázó szinészt (akik valójában öreg szinésznők) megbízott, hogy nevetőgázzal gázítsák el a bankokat, ami során ki kel rabolniuk. De Frász minden bűnkísírletét hazavágja a hős Cocco Bill.

Szmöre (Nils Holgersson)

Szmöre róka a Nils Holgersson sorozat főgonosza. Egyszer elrabolt egy vadludat Akka csapatából, de Nils megmentette. Emiatt célja bosszút állni Nilsen, nemcsak a ludakat vadászni. Lappföldig követi Nilséket, majd vissza, dél felé is el akarja fogni a ludakat, csak Nils ravaszsága miatt nem sikerül. Ha el is fog valamit, azt Nils mindig kiszabadítja. A sorozat vége felé szerelembe esik, megváltozik és lemond céljáról.

A két rosszfiú az Egyszer volt sorozatból


Az alacsony piros hajú és a nagy darab haverja az Egyszer volt francia sorozat minden sorozatában szerepel. Többnyire negatívabb szerepekben tűnnek fel, és szeretnek másokon ártani. Az Ember, az Ötlet, a Felfedezők és az Amerika sorozatokban gyakran valamilyen rosszindulatú, vagy negatívabb hírű történelmi személyek szerepében láthatóak, az Élet sorozatban pedig kórokozókat alakítanak.

Transfer (Willy Fog)

Transfer farkas a Willy Fog sorozatok főellensége. A 80 nap alatt a Föld körül sorozatban Sullivan fogadást köt Foggal, hogy nem tudja körbejárni a Földet 80 nap alatt. Hogy Fog tényleg ne nyerhesse meg a fogadást, Sulivan Transfert küldi utána, hogy bármi áron megakadályozza az utazást. Transfer sokféle álcában próbálja végrehajtani a küldetését. Csak a nézők ismerhetik fel Transfert bármilyen álruhájában: mindig bevillan a bal szeme. Transfer mindig elhibázza, így Fogék gond nélkül folytatják az utat, bármilyen slamasztikából kimásznak, amit Transfer okozott.
Az Utazás a Föld középpontja felé sorozatban csak az első felében tér vissza, hogy Fogék újabb utazását megakadályozza, miszerint le kell menniük a Föld középpontjába, és egy bizonyítékkal együtt időben visszatérni Londonba.

Dr. Fondor (Gógyi felügyelő)A Gógyi felügyelő sorozat titokzatos főellensége, akinek kiléte sosem derül ki (csak a keze látszik, meg a macskája). A város elfoglalása a célja. Gógyi, a főhős feladata elfogni Fondort, és megakadályozni tervei megvalósítását. Fondor ügynököket küld Gógyi után, hogy ne próbálja megállítani, de többnyire a véletlen, vagy a titokban segítő Penny és Agytröszt miatt Gógyi “megoldja” a feladatot. Fondor tervei ha meghiúsulnak, mindig elszökik.

Még sok ismert gonosztevő van a rajzfilmvilágban. Később bővülhet a lista.