20 éve történt – Megszakították Dagobert bácsi tombolását

Ma volt pontosan 20 éve annak, amikor az M1-en délután a szokásos heti Walt Disney bemutatja összeállításban az utolsóként vetített sorozatot félbeszakították az akkori miniszterelnök halála miatt.

1993. december 12. Vasárnapi nap volt. A Walt Disney bemutatja műsora nem maradt el az M1-en, amit délután 16.50-17.00 között kezdtek adni. A műsort a Csipet csapat sorozat, Öreg egér nem vén egér c. résszel kezdték. Ezután egy kétrészes, egyóra hosszás filmsorozat, a Polly hazajön első részét adták. Végül 18 óra környékén kezdték el a Kacsamesék sorozat, A gonosz bálna c. részét. A mesében Dagobert a pénzét fagylaltszállítmánynak álcázza, amit tengeralattjárón szállíttatott. Ám másnap reggel rossz hírt kap: egy tengeri “szörny” felfalta a fagyiját (vagyis a titkos pénzét), ami miatt iszonyat nagy cirkuszt csapott a reggeli asztalnál. “Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!”- ezt ordibálta folyton, közben az asztalon ugrált, csecsemő módjára csapkodott, mardosta a terítőt. Végül a három unokaöcsi, Niki-Tiki-Viki rávetette magát a már kényszerzubbonyt érdemlő Dagobert bácsijukra. “Fogjuk le!” – ezt hallahttuk tőlük, mikor hirtelen elsötétült a kép, majd pár másodperc múlva megjelent a Magyar Televízió emblémája, közben gyászos zenét játszottak alatta.
Itt van ez a két részes videó az aznapi WDB adásról, és a műsor megszakításáról – Komolyan mondom, akkoriban mennyivel színvonalasabb volt a gyerekkor (a Giggle Wiggle meg az egyik Legó reklámra emlékszem), csak kár, hogy fekete-fehéren vették fel a felét.

Ez a megszakítás teletext-tel, dátummal.

A megszakításról bővebben itt olvashatunk részleteket.

Nos, erre állítólag sokan emlékeznek, és a mai napig nem tudják kiverni a fejükből, hogy egyáltalán minek kellett megszakítani egy jó mesét pont a legizgalmasabb résznél. Bármennyire hihetetlen, de semmire nem emlékszem az eseményből. Én vagy nem voltam otthon aznap, vagy mással voltam elfoglalva otthon. 5 éves voltam, de annyi baj legyen, legalább nem ébresztett fel bennem rossz emléket. Csak a neten keresztül tudtam meg pár éve, hogy volt ilyenre példa a Magyar Televízió történetében.

Az jó kérdés, hogy az azt követő héten megismételték-e az aznapi Disney délutánt – megszakítás nélkül -, vagy inkább le sem adták. Annyi biztos, hogy ez a megszakításos átok 2000-ben megtört, amikor az RTL Klub vágatlanul végigadta az ominózus Kacsamesék epizódot. 2004-ben is leadták, és 2011-ben ugyanabban az évben többször is megismételte kora reggel a Story4.