Az M2 gyerekcsatornává alakulásának története

2011 januárjában létrejött az MTVA, amiben az M1, M2, Duna és Duna World (korábban Autonómia és Duna 2) csatornák egy csoportba tartoztak. A csatornáknak kineveztek egy-egy elnököt, akiknek a feladatuk a csatornák vezetése volt. Az egyik kinevezett az M2-t gyerekcsatornává tervezte alakítani. Itt indult el az M2 hosszú útja a gyerekcsatornává fejlődés felé.

A Süveges-éra

Az M2 elnökévé nevezték ki Süveges Gergőt, akinek a csatorna gyerektévévé átalakítása volt a feladata. 2011 márciusára tervezték az új gyerektévé bemutatását. Blogjában a mesecsatornával kapcsolatos fejleményeket lehetett olvasni. Az oldalon volt lehetőség ötleteket ajánlani, ahova rengeteg izgalmas javaslat érkezett a műsorstruktúrához. Süveges februárban elárulta a blogjában a gyerek és ifjúsági csatornává alakuló M2 terveit, ami olyan volt, amire senki nem gondolt. Egyáltalán nem is egy igazi mesecsatornához illő ötletek szerepeltek rajta: egész nap saját gyártású műsorok, köztük iskolai valóságműsor, ifjúsági beszélgetős műsorok, kevés jó mese, éjszaka meg zenék kaptak volna helyet (habár utóbbi nem lett volna rossz ötlet, attól függően, hogy milyen klipek). A rémálmainkban elő nem forduló műsorterv itt olvasható. Még februárban Süveges otthagyta a posztját (állítólag a műsorterv elárulása miatt). Így márciusban mégsem mutatkozott be gyerektévéként az M2.

Csudaszombat

2011 őszén a közmédia az “újranyitást” bevezette. Az M2 ötletével is újra foglalkoztak, a gyerekcsatorna indulását 2012 januárjára ígérték. Addig szeptembertől minden utolsó szombaton az M2 tematikus napot rendezett Csudaszombat néven. A Csudaszombattal próbálták bemutatni a közelgő gyerekcsatornát, amiben egész nap helyet kapott a saját gyártású műsorok, olcsó külföldi ifjúsági filmek, koncertek, a Kecskemétfilm animációs kisfilmjei, bábelőadások, meg minden, ám köztük szinte semmi olyan nem volt, ami minket érdekelne. Ami talán jó volt egyszer a Csudaszombaton, az a Mi micsoda egy része, a Fehérlófia, vagy a Nickelodeon magyar animációs kisfilmsorozata, a Log Jam néhány része. Az utolsó tematikus napot december 31-én tartották.

A tavalyi huzavona és a gyerektévé indulása

2012 januárjában mégsem lett az M2 gyerektévé. Márciusban hétköznap délután bevezettek néhány ifjúsági filmsorozatot, amik az M2 végleges gyerektévéjén is kaptak helyet az idén. 2012 folyamán az M2-n elindították a 2-es retró blokkot, amiben sok archív műsort és sorozatot ismételtek a Magyar Televízió elmúlt 30-40 évből, majd ősztől hétvégente az Üveghegyet, amiben csupa minőségi retró magyar rajzfilmek, gyerekműsorok és ifjúsági filmek szerepeltek. Végül novemberben végre kijelentették: december 22-től tényleg gyerekcsatorna lesz az M2-ből. Tavaly december 22-től reggel 6-tól este 20-ig tényleg a meséké volt a főszerep. Szerencsére mégsem a Süveges tervek és mégsem az unalmas Csudaszombatok ötletét vették elő. Sok régi magyar rajzfilm, meg vásárolt régi külföldi (elsősorban európai) sorozatok, mesék kaptak helyet, amik közül voltak végül is olyanok, amit felnőtt fejjel is lehetett nézni (a Nils Holgersson is ilyen).

Idén sokat fejlesztették a kínálatot, de erről majd egy másik cikkben írok, valamint megtippelem a 2014-es terveket is.