M3 retrócsatorna – Vajon milyen lesz?

Két napja látott napvilágot egy hír, miszerint a négy tévécsatornát (M1, M2, Duna, Duna World) magába foglaló közmédia egy ötödiket tervez év végére, az M3-at, ami a retrósok hiányát fogja pótolni, és nagyrészt a 20. századi Magyar Televízió aranykorának az értékes, saját gyártású műsorainak archivumából fog állni.

Az MTV archivuma sokak szerint valódi kincesbánya, hiszen szülők, nagyszülők szórakoztak az akkori tévéműsorokon, köztük olyan tehetségkutatón, mint a Ki Mit Tud. A szülők gyerekkorukon olyan gyerekműsoron nevelkedtek és szívesen mesélnek róla a mai gyerekeknek, mint a Zseb Tv. Az archivum nyilván tartalmaz olyan oktatóműsort is, mint az Öveges professzor, vetélkedőt, mint a Vágó-féle Van benne valami, de dokumentumfilmből talán az Egymillió lépés Magyarországon volt az öregek kedvence.
Még számtalan izgalmas, szórakoztató és a mai, romló világban nagy hiányt pótoló magyar műsort és filmet rejteget az elmúlt fél évszázadból az MTV. Az öregek a fórumokban már egyre inkább találgatják, hogy vajon az MTV archivumából egész pontosan milyen műsorokat tűzhet nosztalgiából a közelgő retrócsatorna.
Tegnap megígértem a Facebookon, hogy írok egy-két elképzelést arról, hogy az MTV saját gyártású gyerek és ifjúsági műsoraiból esetleg mik várhatóak. 
Nyilván fognak az M2 nappali gyereksávjából válogatni magyar rajzflmeket az M3-ra. Úgy tűnik, hiába vált gyerektévévé az M2, mert a csatornán értékes egész estés retró magyar rajzfilmet 2013. március 15 óta nem tűztek műsorra a Lúdas Matyin és a Sárkány és Papucson kívül. Reménykedjünk, hogy az M3 fogja adni például még a Vukot, vagy a Szaffit.
Jól mutatna az M3 retrócsatornán a gyerekműsorok ismétlése, mint a Zseb tévé, ami a 60-as, 70-es évek magyar gyerekeinek kedvence volt (anyum is sokat mesélt róla). A kedves műsor elsősorban az ovisokat célozta, de ha lenne az M3-n, és a nem felelőtlen szülők megmutatnák gyerkőcének Hakapeszi és Móka Miki vicces jeleneteit, akkor az még rákaphat.
Szerintem a 90-es években látott Kölyökidő műsoraiból sem ártana adni a retrócsatornán. A műsorban olyan kölyköket láthatunk, akik közül ma már felnőttekként találkozhatunk a kertévék műsorain. Az 1992-es intrója egyszerűen szerintem a legjobb, vicces és fenomenális, amiben rappelnek.
Nem megvetendő ötlet az sem, ha esetleg a Szimat Szörényt adnák az M3-n. Az élőszereplős mesesorozat szereplőinek világában antropomorf kutyák vannak, akiket kutyás maszkba bújt színészek alakítottak, a hangjukat pedig művészek kölcsönözték, mint pl. Kern András. A sorozat írója asszem a magyar meseírás egyik megváltója, Bálint Ágnes volt. Egy nyomozókutyáról szól a sorozat. A sorozat valamikor a 80-as évek végén mehetett, mert néhány epizód “termék megjelenítést” tartalmazott. Láttam egyszer az egyik részben, hogy a robot dobberman Cerbona magyaros ízű kereket evett (az tudomásom szerint egy chips volt, Youtubeon láttam), egy másikban pedig a Rózsaszín Párduc egyik 1988-as vagy 89-es száma volt látható. A sasszeműek pedig felfigyelhettek az egyik részben, hogy az egyik jelenetet egy City Grill elött forgatták, ami a mai McDonalds magyar ősének számított az öregek szerint.
Talán még elférhet a 15 perces Micimackó klub is, amit inkább az ovisoknak ajánlanék, és semmi köze a Disney Micimackójához. Egy retró tv újságos cikkem szerint 1991-ben már látható volt.
Ami kihagyhatatlan lenne, az az Égből pottyant mesék. Na azt én viszont tényleg láttam és imádtam a 90-es években. Asszem péntek esténként volt látható.
Még jól mutathat M3-n a Csúzli, a Suli buli, Pirx kapitány, Utánam srácok, Űrgammák, Szomszédok, Família kft, Vastyúk is talál szeget, Szeszélyes évszakok.
Vetélkedő? Akkor ajánlanám a Van benne valamit, vagy a Szerencsekereket.
Mondták, hogy videóklipeket is adnak az M3-n, nyilván zenére gondolnak. Akkor jó lenne, ha nemcsak a 60-as és 70-es évek művészeinek fekete-fehér slágereit nyomatnák, hanem a 80-as és a 90-es éveket is.
Hadd adjanak csak régi magyar filmeket, színházi közvetítéseket, és olyan külföldi alkotásokat is, amit csak akarnak. Ami meg nem tetszik, azt legfelejbb úgysem nézzük, nem igaz?
Azért hadd javasoljak az M3-ra még egy-két ötletet: adhatnák a 80-as években állítólag nagy sikerrel adott esti tévétornákat, meg mindenféle retró reklám összeállítást is, köztük a legendás Sas-reklámokat is, meg a 80-as és 90-es évek legjobb magyar reklámjait is összegyűjthetnék. Higgyétek el, Youtubeon győződtem meg róla, hogy azok a régi retró reklámok egymilliárdszor színvonalasabbak, szórakoztatóbbak és értelmesebbek voltak, mint a mai borzalmak, úgyhogy fúj Pocak, fúj hüvelygomba, és fúj minden olyan csicsás, hangos, illúziórombolós mai reklámok, mint pl. az a zuhanó csávós Kinder Maxi King reklám.
Egyelőre nem sok mindent lehet tudni a közelgő M3 műsorterveiről, okosabbak talán csak két hónap múlva leszünk. Bízzunk benne, hogy a közmédiának ez a kezdeményezése nemcsak a retró szerelmeseinek lesz hiánypótló, de az a korosztály is megtalálja magának az M3-ban a saját kedvencét is, akik mégcsak hallottak a legrégebbi szép időkről. És így akár az internet nélkül is lesz helye bárkinek, aki kiábrándult a mai sötét világból, és szeretne találni helyet a múltban.
Annyit még tudok, hogy a Mindig Tv-ben biztos várható, de azt még nem, hogy ingyenes lesz-e, vagy csak a fizetős Extrában kap helyet, és más szolgáltatóknál hol lehet majd fogni, mivel a négy köztévével ellentétben az M3 nem lesz egy köteles csatorna.
Egyébként a fent említettekből néhány sorozatot (Szimat Szörény, Pirx kapitány, Kölyökidő adások válogatása, Zseb tv adások válogatása) még tavaly az M2-n láttam, mielött gyerekcsatornává alakult 🙂
Mit gondoltok? Ti milyen értéktermető régi archiv műsorokat tudnátok még felsorolni, ami réges-régen az MTV1 és MTV2 képernyőjén voltak, és az M3-n, mint retrócsatornán bűn lenne kihagyni?

1 comment

Comments are closed.